La Federació Alacantina per al Desenvolupament i la Innovació Territorial (FADIT) amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local rurals i de pesca d’Alacant i el suport de la Diputació d’Alacant ha posat en marxa una campanya de promoció per a donar a conéixer les rutes turístiques del projecte Essències, un programa basat a viure experiències en origen visitant els pobles i zones rurals d’Agost, Aigües, Balones, el Camp d’Elx, Cocentaina, La Canyada, La Torre de les Maçanes i Teulada Moraira.
Aquests itineraris pretenen connectar als visitants amb el territori a través de tretze rutes experiencials per a descobrir la història dels pobles, els seus costums, paisatges, els oficis tradicionals, el comerç de proximitat i la gastronomia d’aquests territoris a través de les seues gents.
D’aquesta manera, les persones podran viatjar a l’origen i participar en tastos d’oli entre oliveres mil·lenàries, conéixer i degustar vins d’autor, visitar el patrimoni local i els museus de cada zona, participar en tallers relacionats amb els oficis tradicionals, comprar els productes típics del poble o gaudir de la gastronomia local; entre altres activitats.
Són rutes d’un dia, amb una duració d’entre 2 i 6 hores, cap d’elles presenta dificultat i la majoria inclouen tastos i esmorzars o menjars en els bars o restaurants locals, a més de les visites als museus o tallers.
Per a donar a conéixer tots aquests atractius, s’ha llançat un vídeo promocional que arreplega les diferents activitats que es poden dur a terme en aquests destins al costat de l’impuls a les xarxes socials del projecte i la millora del posicionament web del servei turístic.
Així, les persones interessades a participar en aquestes rutes podran accedir a la pàgina web del projecte Essències (www.essencies.net) i reservar les experiències que s’han creat en els huit destins rurals de la província d’Alacant.
Entre arbres mil·lenaris, monuments, almàsseres i comerços tradicionals
A Agost la ‘Ruta de la cantarería’ ens submergirà en el centre històric del municipi al costat de la visita del Museu de la Terrisseria i taller de fang i torn amb mestre artesà així com un esmorzar amb productes típics de la zona. La ruta d’Aigües ens proposa passejar pel seu pintoresc Barri de la Torre així com per la seua enorme pineda, a més de visitar el Gran Balneari del segle XIX en el qual han sigut allotjats diversos membres de la reialesa durant segles. També ofereix un taller pràctic de fotografia a càrrec de la reconeguda fotògrafa Rosa Ripoll i un esmorzar en el restaurant La Bacorera basat en les tradicions i costums del municipi.
En el cas de Balones tenim dues opcions de ruta, la de ‘Les oliveres mil·lenàries’ ens permetrà descobrir exemplars únics amb més de mil anys d’història i realitzar un tast dels olis del Castell de la Costurera envoltat d’aquest tresor natural, a més de visitar els carrers de Benimassot i menjar en un restaurant local. La ruta ‘Trilogia mediterrània: oli, pa i vi’ ens acostarà a l’Olmo Mil·lenari de Millena, una visita a l’almàssera per a conéixer el procés d’elaboració de l’oli, participar en un tast de vins d’autor del Celler de Gurgu que es fermenten en pitxers de fang, com feien els romans, i acostar-se fins al forn tradicional de Gorga per a gaudir dels seus dolços.
A Elx, la ruta ens endinsa al Camp d’Elx i la bellesa dels seus paisatges i atractius com la visita a l’almàssera El Tendre, al Museu Escolar de Puçol, ben inscrit en la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, així com un taller de palma blanca i acostar-se a productes emblemàtics com el dàtil o la magrana mollar d’Elx, l’única del món amb Denominació d’Origen Protegida.
Pel que respecta a Cocentaina, hi ha una ruta per a conéixer els monuments més històrics del municipi on destaca el Palau Comtal del segle XII-XIII i el seu espectacular Sala Dorada, una de les joies pictòriques de la província d’Alacant o el Monestir de les Clarisses del segle XVII. Una altra sobre les essències de l’olivera amb visites a la Cooperativa Agrícola Catòlica de Cocentaina amb més de 75 anys d’història i assistir a una classe magistral sobre maridatges i essències de l’oli i un menjar basat en la cuina tradicional mentre que en la ruta de tastos d’olis premium en l’almàssera de Oli El Comtat, podrem viure una experiència sensorial única per a distingir i identificar els olis d’oliva verge extra i deixar-nos seduir pel seu sabor, matisos i olors.
La Canyada ens proposa dues rutes, ‘Caminant entre oliveres centenàries’ per a gaudir d’aquests arbres en un paratge únic i gaudir d’un tast de cinc olis de Octobris Bio en plena naturalesa i amb els embotits locals; també ens endinsaran en la història, secrets i llegendes que emboliquen el descobriment del Tresor de Villena al costat de la visita a un celler del segle XIX per a conéixer el procés tradicional d’elaboració del vi. En la ruta del tresor, a més de totes les activitats anteriors també es visita una dels cellers més antics i les botes que contenen el famós Fondellol que es podrà degustar.
A La Torre de les Maçanes estan les rutes ‘Som poble’ i ‘Som vincles’. En la primera coneixerem els forns de llenya i els embotits elaborats de manera tradicional així com una visita a l’almàssera del Oli de La Torre per a conéixer les varietats autòctones de les olives i participar en un tast d’oli; mentre que en ‘Som vincles’, ens endinsarem en la història local i els seus monuments com el rellotge monumental de la Parròquia de Santa Ana que és el més antic de la Comunitat Valenciana que continua en funcionament i podrem conéixer els detalls del seu funcionament o la Casa Alta, una antiga torre almohade del segle XII-XIII que dona nom al municipi. En tots dos casos, es podrà degustar la gastronomia local.
En el cas de Teulada Moraira gaudirem d’aquest destí que combina costa amb camps de vinyes, patrimoni, cultura i gastronomia amb protagonisme per al moscatell que s’elabora en la zona i que és reconegut per les seues aromes i sabor tal com es podrà comprovar en un tast del vi M d’Alexandria maridada amb diferents productes autòctons de productors locals.
Comentarios