Tres estudiants i un professor de l’IES La Canal de Petrer visitaran el camp de concentració nazi de Mauthausen d’Àustria el mes vinent d’octubre com a part parteix del programa de recuperació de la memòria històrica impulsat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i l’associació Amical Mauthausen. Així ho ha anunciat aquest matí el regidor de Cultura i Patrimoni, Fernando Portillo, que ha recordat que aquesta és la segona expedició organitzada per la FVMP, després de la realitzada al maig de 2019.
Portillo ha indicat que l’objectiu de programa potenciat per la FVMP i l’associació Amical Mauthausen, del qual Petrer ha rebut una subvenció, és el foment de la Memòria Històrica entre la població educativa, “molt en sintonia amb el treball que portem anys fent des de l’Ajuntament i que és tan important per a poder comprendre el nostre present i mirar al futur aprenent del passat, sobretot per a entendre que hi ha fets històrics que mai s’han de repetir”.
Petrer ha sigut un dels municipis seleccionats per a acompanyar a la FVMP i a l’associació Amical Mauthausen en un viatge a Àustria per a visitar el camp de concentració nazi on van ser deportats 627 republicans valencians durant la Segona Guerra Mundial, dels quals 385 van perdre la vida. Entre els republicans deportats es trobaven els veïns de Petrer Pascual Castelló i José Amorós Maestre. El primer, que va ser més tard traslladat al camp de Buchenwald, va ser alliberat el 15 d’abril de 1945. Pitjor sort va córrer José Amorós, que va perdre la vida als 55 anys el 4 de juliol de 1941 en el camp annex de Gusen.
Després de la primera expedició organitzada per la FVMP al maig de 2019, si la situació sanitària ho permet, entre els dies 20 i 23 d’octubre es durà a terme la segona expedició, en la qual participaran tres estudiants i un professor de l’IES La Canal, després del sorteig realitzat per l’Ajuntament entre els instituts de la ciutat. La Federació correrà amb les despeses del viatge d’aquests tres estudiants i el professor. “Després seran aqueixos alumnes els qui transmeten als seus companys el viscut i aprés en primera persona en aquest viatge didàctic”, ha apuntat Portillo.
Prop de 9.000 republicans espanyols van passar per aquest camp de concentració, la meitat dels quals van morir en el mateix Mathausen o en el seu camp annex de Gusen. El passat 10 d’agost de 2019, el Govern Espanyol recuperava la memòria d’aquests compatriotes publicant un Edicte on reconeixia i feia públics els noms d’aquestes víctimes de la barbàrie nazi.
De manera paral·lela, el Govern també va declarar el 5 de maig, precisament, com a dia per a honrar a les víctimes espanyoles de l’horror nazi. Els espanyols en Mauthausen van ser considerats apàtrides i portaven un distintiu blau amb una “S” en el centre.
Comentarios