Dissabte passat, 5 de novembre, es va donar per clausurat l’I Seminari Internacional sobre els ports i les seues implicacions comercials d’època hel·lenística i romana en el Mediterrani occidental, que ha tingut lloc en el Centre Cultural Verge del Carmen durant els dies 3, 4 i 5 de novembre.
Amb l’organització de l’Institut Municipal de Cultura “Joaquín Chapaprieta”, en estreta relació amb la Seu Universitària de la Universitat d’Alacant i la nouvinguda a la localitat de Torrevella de la UNED, s’ha realitzat aquest primer seminari internacional en el qual s’han presentat diferents estructures portuàries i la seua importància quant al comerç internacional i les repercussions culturals que aquest ha tingut als pobles indígenes vinculats a aquests ports.
Durant els tres dies que ha durat el congrés s’ha comptat amb les intervencions de professionals universitaris i arqueològics que han presentat les hipòtesis sorgides després de l’estudi dels seus respectius grups de treball a les ciutats de Malaca, Cartagena, Pollentia, a Mallorca, Eivissa, Tossal de Manises i Lucentum (Alacant), Tarraco, Empúries, Nora, a Sardenya, Ancona, a l’Adriàtic o la regió de Apulia, al sud d’Itàlia.
Amb la presentació d’aquests treballs, juntament amb la presentació del premiat documental sobre el derelicte Bou Ferrer, afonat en les costes de la Vila Joiosa, es posa de manifest la idea sobre la important xarxa comercial que hi havia en el Mediterrani occidental entre la Península Ibèrica i la Itàlica, amb la importància de les grans illes que actuaven com a punt intermedi.
Per a això s’ha comptat amb grans professionals, referents en els seus respectius camps, com ara el catedràtic de la universitat de Màlaga Bartolomé Mora, el catedràtic Sebastián F. Ramallo, de la universitat de Múrcia, Esther Chávez, catedràtica de la universitat de La Llacuna, Marcus Hermans, investigador d’arqueologia subaquàtica d’Eivissa i expert en gestió de patrimoni, José Ramón Ortega, arqueòleg i gerent d’ARPA Patrimoni, Moisés Diaz de ICAC, Joaquim Tremoleda i Pere Castanyer, professionals del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Carlo de Mitri, ricertatore independent.
També han intervingut el professor de la UA i director de la seu de la UA a la Vila Joiosa, José Antonio Moya, com a director del documental Bou Ferrer i s’han presentat els treballs de les universitats de Càller i Firenze. Tot això orquestrat per la direcció del professor de la UNED Antonio Manuel Poveda.
Aquest seminari ha suposat per a l’Institut Municipal de Cultura, en paraules del regidor de Cultura, José Antonio Quesada, “un salt qualitatiu enorme en l’àmbit de la investigació i l’acadèmic”. També ha comentat que “aquest congrés internacional ha col·locat el nom de Torrevella en els cercles divulgatius europeus com un gran impulsor de la investigació sobre els ports històrics i la seua vinculació amb les nostres terres des de temps antics”, per a finalitzar indicant que “Torrevella naix a l’empara de la mar, i consegüentment tenia l’obligació portar un seminari d’aquestes característiques qualitatives i temàtiques que parla sobre els nostres orígens”.
Comentarios