La Fundació Mediterráneo presenta a la seua Casa Museu Azorín de Monòver l’exposició “La maleta d’Azorín”, que s’obrirà al públic el dia 8 de juny, dia en què es commemora el 150 aniversari del naixement de José Martínez Ruiz, Azorín.
El president de la Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, i l’alcalde de Monòver, Alejandro García, han presentat als mitjans l’exposició aquest matí, acompanyats per la comissària de l’exposició, Mercedes Navarro. Es podrà visitar a la Casa Museu Azorín de Monòver (C/Salamanca, 6) i romandrà oberta fins al 22 de desembre.
La Fundació Mediterráneo conserva a Monòver la Casa Museu Azorín, un centre cultural i documental clau per als interessats i investigadors de l’obra d’Azorín i des del qual es treballa per a mantindre viu el llegat de l’escriptor.
Aquesta exposició sobre el contingut de la seua maleta és la principal proposta de la Fundació Mediterráneo amb motiu de la programació organitzada dins del 150é aniversari del naixement d’Azorín. José Martínez Ruiz va gaudir d’una longeva vida, tant és així que va arribar a rebre felicitacions pel seu 90é aniversari. El 2 de març de 1967 l’escriptor moria deixant després d’ell una maleta plena de les seues millors vivències.
Luis Boyer, president de la Fundació Mediterrani, recorda “com si fora ahir el dia que nostre enyorat Pepe Payá[1] em va dir que l’acompanyara a Madrid, sense explicar-me per a què i amb la promesa que no m’anava a penedir. I vam anar a Madrid, a casa de Luis Méndez de Vigo, a qui agraïsc tan generosa donació, i vam tornar amb una maleta que va pertànyer a Azorín i que havia romàs oculta durant dècades en una finca toledana.
A partir de la seua maleta personal, s’obri una nova finestra sobre la figura personal i literària d’Azorín, una valisa donada a Fundació Mediterrani per Luis Méndez de Vigo i que contenia més de 2.000 registres documentals i diversos objectes que van pertànyer al genial escriptor monovero.
Entre tota aquesta documentació, per a l’exposició “La maleta d’Azorín” s’han seleccionat alguns documents i objectes d’especial interés i curiositat. D’aquesta manera, es podran veure 25 fotografies sobre Azorín, entre elles una del seu pare, a qui mai s’havia identificat fins a aquest moment en una instantània.
També s’exposen cartes de Ramón Gómez de la Serna, Antonio Maura, Pío Baroja o Torcuato Lucca de Tena, entre altres, així com telegrames amb artistes plàstics com Genaro Lahuerta i Gastón Castelló.
Un altre bloc de l’exposició el componen objectes personals, com una llibreta en la qual el mateix Azorín prenia notes del significa de paraules que li interessaven o en la qual transcrivia dits populars. També es podran veure les seues targetes de visites personals, els seus carnets dels cinemes Rex i Capitol de Madrid o el seu contracte per a escriure articles amb l’editorial Premsa Espanyola.
La gran varietat de documents que es van trobar en la maleta pertanyent a José Martínez Ruiz abasta pràcticament tots els moments de la vida de l’escriptor. Per això, la comissària de la mostra, Mercedes Navarro, ha plantejat aquesta mostra com un recorregut vital, un viatge pels seus entorns geogràfics i literaris que dona sentit a l’objecte que inspira l’exposició.
D’aquesta manera, es proposa al visitant un “viatge lineal”, on les imatges són protagonistes, acompanyades de breus textos, abans de res de caràcter literari i a manera de pinzellades descriptives del recorregut vital i professional de l’escriptor de Monòver. Precisament el lloc de naixement i joventut de l’escriptor és el començament i el final del seu recorregut vital, que es pot resumir en aquest esquema:
La maleta de pell va ser trobada en perfecte estat de conservació pel Lluís Méndez Vigo, en una finca de Toledo propietat del seu oncle Julio Rajal Guinda. Julio Rajal, al seu torn, era el nebot de l’esposa d’Azorín i va ser designat com a hereu d’Azorín, quan aquest va morir en 1967 sense descendència.
La Fundació Mediterráneo ha catalogat i digitalitzat tot el contingut d’aquesta maleta, gràcies a una subvenció del Ministeri de Cultura, i després de mesos pel personal de la Fundació, s’inaugura una exposició que mostra nous fragments de la vida d’Azorín: la seua correspondència, els seus records retratats en desgastades imatges, retallades de premsa i fins i tot alguns manuscrits, que estan sent objecte d’un profund estudi per part dels tècnics de la Fundació i de destacats especialistes azorinistas.
Comentarios