La regidora de Patrimoni Històric, Pilar Gay, ha anunciat que abans de final d’any Guardamar es convertirà en un dels punts més importants de tot el sud-est espanyol quant a turisme cultural i arqueoturismo es refereix. I això gràcies a la inversió d’1.699.673 euros en la zones històriques de la Fonteta i en la ciutadella emmurallada i castell, on s’executen en aquests moments treballs de recerca, rehabilitació, i consolidació i posada en valor per a fer-los visibles mitjançant rutes guiades.

La regidora va visitar aquest dimecres els dos jaciments arqueólogicos de la Fonteta, Rábita Califal (segle X), i la ciutat emmurallada fenícia (segles VIII-VI abans de Crist), en companyia dels responsables autonòmics de Patrimoni Cultural i Arqueologia, Marta Ponce, Monse López i José Antonio López així com de l’arquitecte municipal, José Gambín i del responsable del museu arqueològic, Francisco Parres.

Durant el recorregut arqueològic els responsables autonòmics i municipals han comprovat de primera mà els treballs de restauració i investigació que s’executen. Entre altres el recrecimiento de murs de la rabita califal amb la finalitat de protegir els tapiales originals i fer-los més comprensibles per al públic en general. També les labors d’excavació que es desenvolupen en la zona fenícia on ja han sigut desenterrats més de 90 metres de muralla, s’han localitzat habitatges així com construccions religioses entre altres.

«L’arqueologia és un complement i una alternativa al turisme estival de sol i platja, i en el cas de Guardamar el nostre patrimoni històric i arqueològic, ric i abundant, ens permet apostar per aquest turisme cultural» indica Pilar Gay.

Per a la regidora, posant en valor i que puguen ser visitables aquests llocs pretenem atraure un turisme més específic al llarg de tot l’any i alhora conéixer el nostre passat. «El patrimoni arqueològic posseeix un gran potencial com a font de recursos turístics, és l’herència rebuda dels nostres avantpassats i han de ser gaudits pel conjunt de la societat» afig.

La regidora va voler destacar que l’obertura al públic dels nostres jaciments no ha d’afectar negativament el caràcter arqueològic i científic de tals emplaçaments pel que «el nostre objectiu és implantar un tipus de turisme sostenible i respectuós, aplicant un model que ha de difondre el patrimoni cultural com a eina per a conservar-lo, transformar els béns culturals passius en elements actius i així obtindre uns ingressos econòmics que contribuïsquen a la seua conservació».