La Universitat d’Alacant va posar en marxa el Festival de Teatre Clàssic de l’Alcúdia al juliol de 2013, una iniciativa que va reunir el teatre clàssic amb l’entorn arqueològic del Jaciment de l’Alcúdia. La fructífera iniciativa fa enguany la desena edició amb una nova programació que ha sigut presentada aquest matí en roda de premsa per la vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, Catalina Iliescu. La vicerectora ha estat acompanyada pel director de la Fundació Universitària d’Investigació Arqueològica, Alejandro Ramos, i la regidora de cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón.

El programa d’aquest X Aniversari del Festival inclou vuit representacions teatrals, quatre emmarcades en Teatre de l’Ensenyament, i quatre més en el bloc de Teatre Professional, que podran veure’s del 12 al 22 de juliol, a les 22 hores al Jaciment. Les obres rescaten mites i llegendes sobre la tradició grecollatina, des de visions tant clàssiques com contemporànies, encara que també es posaran en escena comèdies i drames més moderns en què preval l’expressivitat i l’experimentació en l’escenari.

La vicerectora Catalina Iliescu ha fet un balanç dels primers deu anys del Festival “una iniciativa que va nàixer al juliol del 2013 amb dues representacions i 240 espectadors i que ha guanyat adeptes progressivament, fins a aconseguir els 2.500 espectadors que van assistir a les 8 representacions programades l’any 2019, en la setena edició”. Iliescu ha explicat que “evidentment, les dades dels dos últims anys, com en la resta d’àmbits culturals, s’han vist afectades per la situació sanitària. L’any 2020 vam haver d’adaptar el Festival al format en línia i la passada edició, del 2021, vam tornar a la presencialitat però només vam poder activar el 50% de les butaques. Tot i això, en la IX edició de l’any passat, vam comptar amb sis representacions i la participació de 1.345 espectadors”. En total, en aquests deu anys d’existència, el Festival ha aconseguit mobilitzar uns 12.000 espectadors, entre les edicions presencials i l’edició en línia del 2020”. Atesa la tornada a la presencialitat total d’enguany, la vicerectora ha declarat que confia que aquest X Aniversari torne al Festival les xifres de participació prepandèmia.

La inauguració del festival tindrà lloc el dimarts 12 de juliol, a les 21.30 hores, amb els parlaments institucionals i amb la posada en escena de l’obra Troyanas, a càrrec de l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA, amb direcció de Begoña Tenés. Aquesta primera representació forma part del primer bloc de Teatre de l’Ensenyament, que comptarà amb tres obres més: Romeo + Julieta, de l’Aula de Teatre de la UA (dimecres, 13 de juliol. Castellà); Destellos de don Quijote de la Mancha, amb la Companyia de Teatre de la Universitat Miguel Hernández (dijous, 14 de juliol. Castellà) i de nou Troyanas, amb la versió guanyadora del V Certamen Escolar de Teatre Grecollatí 2022) que posarà en escena La nave Argo (divendres, 15 de juliol. Castellà).

El bloc de Teatre Professional començarà el dimarts 19 de juliol amb El mercader de Venècia i la companyia Dau Al Sec (en valencià). Continuarà la proposta de Verbo Producciones i el seu muntatge Entre bobos anda el juego (20 de juliol. Castellà). Las suplicantes pujarà a l’escenari el dijous 21 de juliol (castellà), una proposta de la Libélula Teatro i clausurarà el Festival Desnudando a Eros, una representació de Coribante Producciones (divendres 22 de juliol. Castellà), després de l’acte de clausura institucional, que tindrà lloc mitja hora abans.

El Festival de Teatre Clàssic de l’Alcúdia-UA compta amb la col·laboració de Generalitat Valenciana, Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; l’Institut Valencià de Cultura; la Diputació Provincial d’Alacant i l’Ajuntament d’Elx.

Venda d’entrades i horaris

Compra d’entrades: veu.ua.es/entradas, a partir del 7 de juny.

Preu Teatre de l’Ensenyament: 5 euros

Preu Teatre Professional: 12 euros.

Obertura de portes a les 20:00 h. Representacions teatrals a les 22:00 h.
 

Programació completa i imatges

Teatre de l’Ensenyament

Troyanas, Aula de Teatre de la UPUA

Dimarts 12 de juliol – 22:00 hores – Castellà – 5€

Begoña Tenés dirigeix el grup de l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA i ens porta aquesta tragèdia d’Eurípides, en versió d’Alberto Conejero, que es va estrenar al Paranimf el passat 31 de maig. En la literatura grega el tema de la guerra va estar molt present tenint en compte els combatents, en descrivia el valor, la grandesa o la covardia. En aquesta obra no apareixen els herois i el que es posa en relleu és el paper de les dones en els combats bèl·lics, com estan i com subsisteixen després d’aquests. Les troianes queden vídues i òrfenes, narren les seues desventures i el futur que els espera en ser sortejades pels grecs, des del lloc que ocupen els vençuts. Estem davant d’una història atemporal de vencedors i vençuts on les supervivents de la batalla són només dones que seran tractades com una part del botí de guerra. Duració de l’obra: 75 minuts.

Romeo + Julieta – Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant

Dimecres 13 de juliol – 22:00 hores – Castellà – 5€

L’Aula de Teatre de la UA, dirigida por Xiomara Wanden-Berghe, presenta Romeo + Julieta, de William Shakespeare, a partir del text d’Antonio Zurro. L’estrena va tenir lloc al Paranimf de la UA, el passat 24 de maig. Romeo + Julieta és una història d’amor que es cou en la marmita de l’odi. Un odi que enfronta famílies, pobles, nacions o ideologies, i que impedeix que prosperen els sentiments més purs entre dos joves. Segons paraules de Xiomara Wanden-Berghe: «Aquesta obra ens posa la mirada en els joves i adults d’avui, ens fa reflexionar sobre com ens relacionem i com manegem la llibertat de l’altre». Som capaços d’estimar el que no coneixem? Però, sobretot, som capaços de deixar estimar? Duració de l’obra: 70 minuts.

Destellos de don Quijote de la Mancha – Companyia de Teatre Clàssic de la UMH

Dijous 14 de juliol – 22:00 hores – Castellà – 5€

Adaptació teatral d’un dels grans mites de la literatura castellana de tots els temps. A lloms de Rocinante i a través dels episodis més famosos de la universal obra de Miguel de Cervantes, la Companyia de Teatre de la UMH d’Elx, ens transporta a La Manxa i ens acosta a aquest gran clàssic, per a somiar el Quixot i els seus personatges més rellevants, en una original versió tan amena com divertida. Duració de l’obra: 70 minuts.

Troyanas – La nave Argo 

Divendres 15 de juliol – 22:00 hores – Castellà – 5€

Ha acabat la guerra de Troia. Els grecs, vencedors, es reparteixen el botí: les dones es convertiran en les seues esclaves. Les més cobejades són la reina Hècuba i les princeses, les seues filles: Políxena, Andròmaca i Cassandra. La resta de troianes esperen també el seu futur desgraciat. L’obra reflecteix l’altra part dolorosa d’una guerra, la de les mares, germanes, filles o vídues dels morts en una guerra. L’abandonament, la incertesa, la soledat, la ràbia, la impotència i la pena pels seus éssers estimats morts en l’acte més vil del gènere humà: la guerra. La Nave Argo és un grup de teatre clàssic grecollatí que va nàixer l’octubre del 2010 en el Col·legi Immaculada Jesuïtes d’Alacant. Els responsables del projecte escolar són tres professors del centre: Marién Navarro, Carlos Aragüez i Fernando Nicolás. A més de nombrosos guardons a nivell autonòmic, el grup ha obtingut diversos premis a nivell nacional, com el Certamen Escolar Nacional Grecollatí en tres ocasions (2018, 2019 i 2022) o l’amateur de Prima Festum de Sòria (2018); també han actuat a Lió (França) i a Messini (Grècia), en dues ocasions. Duració de l’obra: 70 minuts.

Teatre Professional

El mercader de Venècia – Cia. DAU al sec

Dimarts 19 de juliol – 22:00 hores – Valencià – 12€

El Mercader de Venècia activa una complexitat profunda de punts de vista que es reflecteixen i interrelacionen a partir d’un mateix nucli: la turbulenta expansió del poder econòmic i l’impacte d’aquest en les relacions humanes. La usura, la riquesa, l’odi recíproc de cultures que conviuen, la vulnerabilitat de l’estranger i la utilització perversa de la llei, formen una mirada sobre la gènesi del sistema capitalista i el naixement de la banca, en el sentit modern del terme. Shakespeare salta de la comèdia a la tragèdia de manera vertiginosa, amb una ironia gens evident i altament eficaç per a retratar la totalitat del sistema social. Amb El Mercader de Venècia Shakespeare anticipa la irrupció d’una societat individualista dominada pel poder econòmic. La companyia DAU al sec va estrenar l’obra el 27 de febrer del 2019 a la Sala Versus Glòries de Barcelona. Duració de l’obra: 90 minuts.

Entre bobos anda el juego – Verbo Producciones

Dimecres 20 de juliol – 22:00 hores – Castellà – 12€

En to de comèdia eixelebrada, aquesta peça és un cant a la llibertat de la dona i al seu dret a triar la vida que ha de portar. Don Lucas és un ric adinerat que ha acordat amb Don Antonio el matrimoni de la seua filla Doña Isabel. Ella està totalment decidida a no casar-se, encara que sobre ella pesa l’autoritat imposada en l’època per l’home. A més, Isabel està secretament enamorada de Don Pedro i entre els dos amants s’establirà una consecució d’entregues, malentesos, gelosia, discussions, mentides i veritats, que ens portarà al divertit desenllaç d’aquest embolic… Duració de l’obra: 90 minuts. Produïda per Verbo Producciones i Festival de Teatro Clásico de Cáceres.

Las suplicantes – Compañía Maribel Mesón – La Libélula Teatro

Dijous 21 de juliol – 22:00 hores – Castellà – 12€

Las Suplicantes és una coproducció de la companyia Maribel Mesón – La Libélula Teatro, (Guareña, Badajoz), amb el Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida. Es va estrenar el 18 d’agost del 2021 en la 67a edició del Festival. Arenas del Nilo. Les joves Danaides són obligades a casar-se amb els seus cosins, els fills del rei Egipte. El dia de la cerimònia, guiades pel seu pare Dànau, aconsegueixen escapar de tan macabra destinació i, travessant la mar, arriben com a suplicants d’asil a la costa europea de Grècia. Allí coneixeran i seran part d’una altra lluita col·lectiva: ajudaran unes ancianes mares a reclamar els cossos dels seus fills morts en una guerra. Juntes, Danaides i les mares, marxaran a la recerca d’uns cadàvers que el vencedor es nega a retornar. Duració de l’obra: 90 minuts.
Desnudando a Eros – Coribante Producciones

Divendres 22 de juliol – 22:00 hores – Castellà – 12€

Eros, déu de l’Amor i la passió, mou els fils de la humanitat des de l’inici dels temps. Cinc ànimes que vida rere vida es reencarnen juguen a viure, patir i gaudir l’amor en totes les seues possibilitats. Però, què és l’amor?: l’ideal encarnat en Romeo i Julieta?; la gelosia infosa des d’Otelo?; l’amor platònic del Quixot?; la passió desmesurada i assassina de Medea?; el misticisme de Santa Teresa de Jesús o la tòrrida relació entre Don Joan i Doña Inés?

A través de la dansa-teatre, la música, la comèdia i la tragèdia, la plasticitat dels cossos, el flamenc i el ball contemporani, navegarem pel Segle d’Or Espanyol, el teatre Shakespearià, l’antiga Grècia i el romanticisme fins als nostres dies, trencant cànons i desmitificant l’utilitarisme de la paraula «amor».

Desnudando a Eros, de la companyia Coribante Producciones, està dirigida per Antonio Rincón-Cano i José María del Castillo. La música és original d’Alejandro Cruz Benavides i la coreografia de Benjamín Leiva. 

Duració de l’obra: 90 minuts