El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant i la Fundació MARQ han anunciat l’acord aconseguit aquests últims dies amb els museus de Shaanxi i Xi’an, amb la conformitat de les autoritats xineses, per a exhibir l’exposició ‘Els Guerrers de Terracota de Xi’an. Guardians Eterns del Primer Emperador’ a Alacant de l’1 d’abril al 31 de desembre de 2022.

La vicepresidenta primera, Julia Parra, ha confirmat que, després d’un període de negociacions, dutes a terme a través del Centre per a la Promoció del Patrimoni Cultural de Shaanxi, s’ha acceptat la proposta defensada des de l’àrea de Cultura de la Diputació d’Alacant per a reprogramar l’arribada de la mostra i ampliar el seu període d’exhibició al públic de 6 a 9 mesos, com a exposició central del pròxim any.

La diputada ha donat les gràcies a les autoritats i als museus xinesos “per entendre i compartir els motius que ens han portat a prendre aquesta decisió, la finalitat de la qual és reduir l’impacte de les restriccions aplicades amb motiu de la pandèmia sobre un esdeveniment cultural tan important per a la nostra província”.

La titular de Cultura s’ha mostrat favorable a “oferir el millor context perquè puga gaudir d’aquesta exposició el major número de públic, tant de la Comunitat Valenciana com d’altres comunitats, cosa que no podríem garantir si es mantinguera el període inicialment previst, de juny a desembre de 2021, per les actuals restriccions de mobilitat entre Europa i la Xina”.

Parra ha assegurat que amb aquest acord es renova la cooperació mantinguda per totes les parts implicades en el projecte, inclòs el suport de l’Ambaixada de la R.P. la Xina a Espanya i ha remarcat que “reforcem el nostre compromís perquè aquesta excepcional mostra siga tota una realitat a l’abast de tots els públics, confiant que en 2022 l’evolució de la pandèmia internacional així ho permeta”.

El director del museu, Manuel Olcina, el director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, i el director d’exposicions de la institució, Jorge Soler, han confirmat que s’obri una nova oportunitat per a preparar amb major detalle l’exposició, amb aquestes noves dates, que se sotmetran a la consideració del Patronat del MARQ en la seua pròxima reunió que se celebrarà aquest mateix mes.

Els responsables de l’equip tècnic del MARQ han assenyalat que la modificació de les dates és una gran notícia que s’ha volgut fer pública després de mesos d’intens treball, davant la situació internacional generada per l’evolució de la Covid-19. Segons ha confirmat Cortés, “en les comunicacions rebudes a primers d’abril s’informava de les dificultats per a poder viatjar i iniciar els treballs d’embalatge i transport previstos”.

Per part seua, Manuel Olcina ha explicat que “des del punt de vista tècnic, és una decisió prudent en aquestes circumstàncies donada l’envergadura de l’exposició de Xi’*an en un context nacional i europeu”. També Jorge Soler ha confirmat que “hi ha una gran faena feta amb molta professionalitat que es podrà aprofitar l’any vinent”.

L’exposició portarà al MARQ un conjunt excepcional de prop de 160 peces de la cultura material de la Xina antiga, entre les quals s’inclouen nou guerrers i un cavall de Terracota originals (el número màxim que autoritza el govern xinés a exhibir en exposicions internacionals). Els objectes, procedents del Museu del Mausoleu del Primer Emperador Qin, van ser declarats patrimoni de la Humanitat en 1987 i aquesta serà la primera vegada que isquen de la Xina a l’estranger després de la pandèmia.

Una nova exposició

D’altra banda, la titular de Cultura, al costat dels responsables del MARQ, ha avançat que s’elevarà al Patronat la proposta d’organització d’una nova exposició temporal internacional sobre el poble etrusc. En aquest sentit, Parra ha explicat que s’han començat a fer els primers passos perquè aquesta mostra estiga en el museu en el segon semestre de l’any.

El director del Museu, Manuel Olcina, ha confirmat que “els treballs estan molt avançats i tenim molta il·lusió de formalitzar els acords aconseguits per a fer realitat aquesta nova mostra en la qual comptarem amb fons del Museu Arqueològic Nacional de Florència i del Museu Mario Guarnacci de Volterra”.