Más de 300 persones han visitat aquest dissabte els treballs de recerca i restauració de la ciutat emmurallada i Castell de Guardamar en un recorregut guiat organitzat per l’Ajuntament. La jornada de portes obertes és un dels primers passos del pla de turisme cultural que es pretén implantar en el municipi de manera immediata aprofitant els seus valors arqueològics i històrics i impulsar amb això, noves iniciatives turístiques per a diversificar el sector, va indicar la regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Pilar Gay, durant la visita al recinte emmurallat.
«La gran afluència de persones i l’interés que mostren per conéixer el nostre patrimoni ens anima a seguir per aquest camí tendent a posar en valor la nostra història, fer-la comprensible i accessible per a tots» va subratllar la regidora qui va indicar que en pocs mesos el nostre municipi serà un referent en fer visitable el castell, el yaciminto fenici-islamico de la Fonteta i la casa-museu Enginyer Mira.
Els participants en el recorregut, veïns del municipi i turistes, van rebre una detallada informació de la importància històrica del castell i la ciutadella així com dels treballs que s’estan executant en aquests moments consistents en excavacions arqueològiques en diferents punts, restauració de llenços de muralles i posada en valor de l’enclavament històric perquè puga ser visitat en condicions adequades per a això.
El responsable del museu arqueològic de Guardamar, Francisco J. Parres, juntament amb els responsables del projecte, Pascual Mora, Joaquín Gracia, Eduardo López i Isabel Martín entre altres, van ser els encarregats d’explicar el projecte de la zona històrica que quasi dos segles després de la seua destrucció i abandó pel terratrémol de 1829 comença a recuperar la seua pretèrita esplendor.
Les explicacions dels especialistes van sorprendre els presents en narrar un a un els nous descobriments i hipòtesis preliminars de les investigacions. Entre elles l’haver descobert les restes del campanar fortificat de l’antiga església, l’entrada al recinte emmurallat en el segle XVIII, al nord, i la porta d’entrada del segle XIII en forma de recolzada a l’oest. També, l’existència d’un fossat al costat de la porta del segle XVIII. A més els investigadors van destacar sobre les excavacions desenvolupades en l’oest del turó, la troballa de la muralla construïda en el segle XIII així com el poder haver identificat traçat de tot el llenç. Sobre aquest tema van informar d’una peculiaritat molt especial basada en la construcció de la muralla “amb quiebros” poc habitual en època medieval. També van donar a conéixer l’aparició d’un esquelet al costat d’un tram exterior de muralla excavada, possiblement anterior al segle XVI. A més han aparegut restes ceràmiques des d’època fenícia al segle XVIII passant per ibèrica, romana o islàmica.
Destacar que els treballs que s’executen a la ciutat emmurallada-castell de Guardamar van començar al maig i està previst finalitzen a l’octubre. El seu pressupost ascendeix a un milió d’euros aportats per l’Ajuntament i els fons del programa FEDER a través de la Generalitat Valenciana.
Comentarios