Uns cent vint alumnes del primer curs d’Història de la Universitat d’Alacant, han triat Guardamar del Segura per a visitar i prendre contacte per primera vegada amb el seu singular patrimoni arqueològic. Els alumnes venien acompanyats amb dos professors de l’Àrea d’Arqueologia, del Departament de Prehistòria, Arqueologia i História Antiga, Ignacio Grau Mira i Fernando Prats Martinez.

La regidora de Patrimoni Historico, Pilar Gai, va assegurar que no és causal que els nostres jaciments siguen triats com a recurs didactico i lloc d’aprenentatge si no que es deu «a una labor municipal constant de recerca, restauració i posada en valor per a donar a conèixer els nostres jaciments i que siguen visitables».

En aquest sentit l’Alcalde, José Luis Sáez, va assegurar que Guardamar és ja un referent en el turisme cultural. «El nostre futur immediat pansa per aquesta modalitat de promoció històrica en tenir una sèrie de restes de diferents civilitzacions únics, que estem convençuts augmentarà el nostre potencial d’atracció de ciutadans de tota Espanya i d’altres països interessats en la arqueológia».

La visita es realitza en seccions de matí i vesprada, amb el propòsit que els alumnes prenguen contacte amb l’arqueologia, la ciència que estudia i interpreta les cultures del passat a través de les seues restes materials. Els jaciments arqueològics objecte de visites han sigut l’assentament costaner del Moncayo, d’època romana i islàmica, dels segles I al XI d.C, i l’assentament fenici del Cabezo Xicotet de l’Estany, dels segles VIII i VII a. de C. En tots dos jaciments s’han desenvolupat activitats arqueològiques durant els mesos d’estiu i, en l’actualitat, es van a executar treballs de consolidació i restauració amb la fi posar en valor aquest singular patrimoni arqueològic. Les activitats arqueològiques es realitzen en el marc d’un projecte de col·laboració entre l’Ajuntament de Guardamar i l’Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric, INAPH, de la Universitat d’Alacant.