El regidor de Cultura, Antonio Manresa, i la conservadora del MACA, Rosa Castells, s’han desplaçat a Conca per a fer lliurament del primer Premi Eusebio Sempere de la creació i el pensament artístic a l’artista Gustavo Torner.
Manresa ha assenyalat que «Hui hem viscut un moment molt especial amb el lliurament del Premi a Gustavo Torner. Amb ell hem pogut amb el rememorar la seua vida personal i professional, rememorant l’època de Sempere a Conca al costat d’altres artistes». L’edil també ha volgut donar les gràcies a l’artista Eduardo Lastres, autor del premi que ha rebut aquest matí Torner.
Castells, ha assenyalat que «entregar el primer premi a Gustavo Torner és de justícia a una generació d’artistes que van renovar la plàstica contemporània i donar-li’l en persona a Gustavo molt emocionant. Té una memòria prodigiosa, una conversa amena amb anècdotes de tota mena i una saviesa artística que desprén tota la seua persona. Una delícia emocionant i un moment històric».
El Jurat, compost pel regidor de Cultura, Antonio Manresa, la conservadora del MACA, Rosa Castells i els professionals Jordi Teixidor d’Otto, Yolanda Romero Gómez, Isabel Tejeda Martín, Daniel García Andújar, van decidir per unanimitat atorgar l’I Premi Eusebio Sempere de la creació i el pensament artístic a l’artista Gustavo Torner de la Font (Conca, 1925) per la qualitat i rellevància del conjunt de la seua producció artística. Per ser un dels pioners de la renovació dels llenguatges artístics contemporanis de l’Espanya de meitat del segle XX, renovació que va suposar una alternativa a les propostes acadèmiques del primer franquisme després del període d’autarquia. Pel seu treball de mitjan dècada dels 50 on va experimentar amb la fotografia i amb la pintura informalista, obrint també camins amb ressonàncies neo dadaistes en la següent dècada, que en els 70 es van intricar en l’abstracció geomètrica i l’escultura.
Torner, l’artista
La seua producció artística és molt àmplia i diversa atesa la pintura i l’escultura, però també a l’obra gràfica, l’escenografia, figurines de teatre i òpera, tapissos, vidrieres, escultura pública, el disseny d’interiors i exposicions, etc. Devem a Torner un treball essencial com a assessor de la Fundació Juan March en relació amb la seua programació d’activitats, especialment expositives; així com la seua labor en la formulació primera de l’ampliació del Museu del Prado, la renovació de les sales de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran o en la consecució del Centre Guerrer de Granada.
Comentarios