Els treballs «Hardcore», d’Adán Aliaga, i «José Espadero, dansa i art», de Vicente Seva i Manuel Sánchez, s’han alçat enguany amb els Premis del Documental Alacantí 2023 organitzats per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.

Aquests documentals es projectaran dimecres que ve 13 de desembre, en el Col·legi Territorial d’Arquitectes d’Alacant, a partir de les 19.00 hores, en un acte amb entrada lliure en el qual els propis directors presentaran els seus treballs. Com ha explicat el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, “una trobada cultural oberta a tots els públics per a donar visibilitat i posar en valor l’important treball realitzat per creadors alacantins”.

El documental “Hardcore”, guardonat amb diversos premis i finalista en la selecció als Goya, ha sigut triat pel jurat com a guanyador en la modalitat de director alacantí, amb una dotació de 2.500 euros, i la cinta dedicada a Espadero en la secció de temàtica relacionada amb la província, que està dotada amb 1.500 euros. A més, el jurat ha reconegut amb un accèssit el treball «Sant Gabriel 1982: recordant la riuada», realitzat per Francisco Meléndez i l’Associació de Veïns de Sant Gabriel, que també s’exhibirà al públic el dimecres. A aquesta segona edició de premis s’han presentat set documentals en la primera modalitat i tres en la segona.

El jurat ha estat integrat per José Andreu Ibarra, director, guionista i realitzador; Pilar Pérez Solano, directora, productora i guionista del Goya a la millor pel·lícula documental per «Les mestres de la República»; Miquel González Ivars, exdirector del departament d’Art i Comunicació Audiovisual del IAC; i Cristina Martínez Álvarez, directora cultural de l’Institut Gil-Albert.

Temàtica

«Hardcore» compte la història de Rafa que viu prostrat en un llit i passa el temps component música hardcore i escoltant vídeos sobre Taoismo, però els dolors que pateix són tan insuportables que es planteja seriosament demanar la mort assistida.

Quant a «José Espadero, dansa i art», la cinta mostra una semblança del ballarí alacantí i recorre la seua trajectòria artística, des dels seus inicis fins a la seua faceta com a docent, les seues companyies de dansa o els seus principals coreogràfiques, narrades per personalitats de reconegut prestigi.

Finalment, «Sant Gabriel 1982: recordant la riuada» recupera documents gràfics i testimoniatges d’una dels aiguats més nocius patides per la ciutat d’Alacant en les últimes dècades.