La Regidoria de Mercats del Ajuntament de Dénia organitza, per segon any consecutiu, l’acció de dinamització Enamorats de la gamba de Dénia, amb l’objectiu de promocionar els llocs de venda de peix del Mercat Municipal, el tracte pròxim i de confiança dels seus venedors i mostrar les excel·lències del producte de proximitat que ofereixen a la clientela. La campanya pivota sobre el producte estrela, la famosa gamba roja de Dénia, que es podrà degustar, del 12 al 15 de febrer, a un preu promocional de 3 euros la tapa de mitja dotzena amb beguda. Durant aquests dies també es podrà comprar en els llocs del peix un quart de quilo de gamba bullida a 9 euros, sempre que, al seu torn, s’adquirisca un quart de quilo de qualsevol peix del lloc.

Però l’objectiu de la campanya va més enllà i cerca també difondre la variada selecció d’espècies a vegades poc conegudes, però amb un alt potencial gastronòmic, que diàriament ofereixen els llocs de peix de Mercat Municipal.

Per a evidenciar les possibilitats culinàries d’aquestes espècies, la campanya compta amb la col·laboració de tres grans cuiners locals, Miquel Ruiz, del Baret de Miquel; Ferran Giró, de Arrels i Héctor Nieto, del restaurant La Xerna de la Mar, que les utilitzaran en els tallers de cuina que protagonitzaran els dies 12, 13 i 14 de febrer, a les 11 hores, en la zona del peix del Mercat.

Miquel Ruiz, que participa per segon any en la iniciativa, ha assegurat que es presentarà el dia de la seua exhibició (12 de febrer) proveït amb un ganivet per a netejar el peix, oli i sal i, sense saber quin peix utilitzarà com a base per a la seua elaboració, triarà “entre el gènere que hi haja aqueix dia”. La seua intenció, ha assenyalat, “és ajudar a la gent al fet que sàpien utilitzar el peix de descarte, que és més humil però no pitjor”.

Ferran Giró, per part seua, apostarà en el taller del dia 14 de febrer, per treballar amb un valor “molt tradicional” com la coca escaldà, fusionada amb tècniques de fora del Mediterrani, fent un semisalazón d’un peix de descarte i una ensalada tipus ceviche. Igual que Ruiz, Ferran Giró dóna suport al consum de proximitat i vol fer veure al públic que hi ha molt més producte, i a un bon preu, més enllà de la tonyina o el salmó.

El xef de la Xerna de la Mar Héctor Nieto no ha pogut assistir a la presentació però si ho ha fet el propietari del restaurant, Óscar Marí, qui s’ha mostrat agraït de poder col·laborar en la iniciativa i ha explicat que serà La Xerna de la Mar, establiment que compta amb les seues pròpies embarcacions de pesca, qui proporcione la gamba, i la bulla, tant per al tapeo com la que es posarà a la venda en els llocs.

Una vegada finalitzada la campanya, les receptes que s’elaboren en els tallers de cuina es recolliran en un imprés que es repartirà a totes les parades del mercat perquè el posen a la disposició de la seua clientela.

La regidora de Mercats, Sandra Gertrudix, ha volgut agrair la col·laboració dels tres xefs participants, del celler Els Freses de Mara Bañó, els vins del qual es degustaran en la campanya; del restaurant La Xerna de la Mar, per proporcionar la gamba bullida cada dia; de l’empresa de subministraments hostalers Hostelbé i, per descomptat, “dels venedors i venedores, que són l’ànima del Mercat”.

Amb accions de dinamització com Enamorats de la gamba, ha afirmat la regidora, “volem visibilitzar i potenciar el mercat i atraure a ciutadans i visitants perquè realitzen ací les seues compres, perquè segur que, si vénen, repetiran”.

Finalment, Gertrudix ha volgut incidir en el reforç de l’acció en aquesta segona edició, que ha vist ampliats els dies de celebració respecte a l’any passat, així com les demostracions de cuina. A més, s’ha afegit un vessant de conscienciació mediambiental i durant els dies de la campanya s’informarà els participants de les riqueses que ens ofereix la mar i els perills que l’amenacen.