La Càtedra Carmencita d’estudis del sabor gastronòmic de la Universitat d’Alacant ha presentat aquest dimecres, 13 de desembre, la memòria anual de 2023, un any en què, a més de les activitats ja planificades, ha redoblat esforços amb motiu de la celebració del centenari de l’empresa Carmencita, patrocinadora de la càtedra.
La presentació de la memòria anual s’ha fet durant una reunió entre la direcció de la càtedra, la comissió mixta de seguiment d’activitats de la càtedra i la directiva de l’empresa Carmencita, celebrada en les noves instal·lacions que l’empresa d’espècies ha inaugurat als afores de Novelda (Alacant).
A la trobada, hi han assistit Juan Llopis Taverner, director de Relacions i Projectes Institucionals de la UA i María Isabel Serrano Guillén de la Subdirecció de la Unitat de Convenis els qui van agrair la confiança que ha depositat l’empresa en la Universitat d’Alacant.
L’empresa Carmencita va estar representada pel president i conseller delegat, Jesús Navarro Jover, el director comercial, Francisco Escolano i el director financer Javier Fontecha, que van mostrar la satisfacció amb el treball que desenvolupa la càtedra i van felicitar els seus membres i col·laboradors per la implicació.
El director de la càtedra, el catedràtic d’Història de la Ciència, Josep Bernabeu-Mestre, i la coordinadora, la periodista Ángeles Ruiz, van donar compte de les principals activitats que la càtedra de la UA ha desenvolupat enguany. Entre aquestes, la Càtedra Carmencita ha organitzat exposicions, jornades, cicles i trobades i ha participat en un projecte d’innovació i transferència Acord, impulsat per la Generalitat Valenciana, entre altres activitats.
En l’activitat expositiva, Josep Bernabeu-Mestre ha destacat l’exposició Menjars de la Terra. Llegat gastronòmic de González Pomata, projecte compartit i cofinançat amb la Fundació Mediterráneo que, després del seu pas per la fundació, s’ha exhibit a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, i en aquest moment pot visitar-se a l’Auditori Teulada- Moraira.
En segon lloc, Bernabeu-Mestre també ha ressaltat la bona acceptació que ha tingut l’exposició Espècies: l’Univers del sabor que des de la seua posada en marxa el 2019 ha fet un total de quinze itineràncies. Enguany s’ha exhibit al Palau Cerveró de la Universitat de València, en l’associació Asindown, al Museu d’Art Contemporani de Pego i al CEIP Jesús Navarro Jover de Novelda.
Unes altres de les activitats que ha desenvolupat la càtedra ha sigut la VI Jornada d’Estudis Interdisciplinaris sobre Gastronomia, que ha estat dedicada al sentit del gust i ha comptat amb la presència de grans investigadors, experts i centres de referència, com la Fundació Alicia.
D’altra banda, en l’apartat formatiu i de manteniment del patrimoni culinari, la càtedra ha participat en el projecte d’innovació i transferència ACORD impulsat per la Generalitat Valenciana i que es desenvolupa en centres docents de titularitat pública no universitària, i ha col·laborat amb el CEI Port de Xàbia. També ha continuat completant la Biblioteca Carmencita de temes gastronòmics de la Comunitat Valenciana.
Igualment, el director de la càtedra ha indicat que el programa radiofònic El Setrill, que s’emet en Ràdio Sant Vicent, ha complit cinc temporades amb 42 programes emesos. Els podcasts poden descarregar-se en la pàgina web de Carmencita.
A fi de treballar per a aconseguir una alimentació més saludable, solidària i sostenible, la càtedra ha col·laborat amb el receptari “34 plats, 34 comarques” fet en col·laboració amb el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODINUCOVA) i coordinat per la professora María Tormo-Santamaria, col·laboradora habitual de la càtedra.
De la mateixa manera ha participat molt activament en el IV Cicle de gastronomia, vi i cinema ”Lo que vino de América” organitzat per la Seu Universitària Ciutat d’Alacant sota la direcció dels professors Joaquín Juan Penalva i Antonio Romero.
Igualment, la càtedra ha continuat treballant en la cooperació universitària per al desenvolupament en l’àmbit de la gastronomia a través del programa Alimentació saludable, sostenible i saborosa en una comunitat de Lamu (Kenya) en col·laboració amb l’Universitat CEU Cardenal Herrera de València.
Comentarios