La Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant ha presentat el seu full de ruta per al 20123, en el qual destaca la proposta de crear una biblioteca de publicacions amb continguts relacionats amb la gastronomia.
La iniciativa pretén ser una eina útil de treball per a investigadors i estudiants universitaris que cursen carreres relacionades amb aquest àmbit del coneixement. El professor Josep Bernabéu, director de la càtedra, ha assenyalat que «són moltes les publicacions científiques i divulgatives que al llarg de les últimes dècades han aprofundit en la temàtica culinària i gastronòmica. No obstant això, aquesta informació es troba dispersa, i a l’hora d’investigar no es disposa d’un lloc únic on trobar la informació i en el qual es custodien aquests petits tresors de la nostra cuina. De manera que els interessats han d’anar recorrent les biblioteques públiques i les llibreries d’ocasió, i sol·licitar a institucions i empreses les publicacions que havien editat i que ja no estan disponibles en llibreries».
En aquest sentit, Bernabeu ha explicat que des de la càtedra s’han posat en contacte amb els municipis de la Comunitat Valenciana per a demanar exemplars d’edicions de publicacions gastronòmiques i «la resposta ha sigut molt positiva; ja tenim bona part de la biblioteca digitalitzada», apunta el professor Bernabeu que, a més, ha fet una crida perquè «autors i editors de publicacions gastronòmiques de la Comunitat Valenciana es posen en contacte amb la càtedra perquè les seues publicacions en format digital o bé en paper formen part de la nova biblioteca».
D’altra banda, la càtedra ha avançat la temàtica en la qual se centraren les VI Jornades d’Estudis Interdisciplinaris sobre Gastronomia que es desenvoluparan a final d’octubre i que analitzaran el paper del sabor en l’evolució de l’espècie humana.
De la mateixa manera, al llarg d’aquest exercici continuaran les propostes que ja desenvolupa la càtedra com: els Tallers dels Sabers dels Sabors, creada en col·laboració amb el Servei de Llengües de la UA per a promoure l’ús del valencià a través de la cuina, o el projecte «34 plats, 34 comarques», en col·laboració amb el col·legi de dietistes nutricionistes de la Comunitat Valenciana CODINUCOVA.
Igualment, entre les activitats divulgatives que tindran continuïtat hi ha la itinerància de l’exposició «Espècies: l’univers del sabor» –que ja ha fet dotze itineràncies a les comarques d’Alacant, i que a partir del 9 de febrer es podrà visitar al Palau Cerveró de València– i l’emissió del programa radiofònic de gastronomia, tradicions culinàries i salut El Setrill, que emet Ràdio Sant Vicent.
En el terreny de la cooperació universitària internacional, la càtedra coordina, juntament amb la Universitat Cardenal Herrera i l’ONG One Day Yes, el projecte «Alimentació saludable, sostenible i saborosa» en una comunitat de Lamu (Kenya) i en prepara una publicació científica i una exposició.
Objectius de la càtedra
La Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic es va crear el 2017 fruit d’un conveni de col·laboració entre la Universitat d’Alacant i l’empresa Jesús Navarro SA i té com a finalitat desenvolupar activitats relacionades amb la investigació, la formació, la divulgació i la transferència de coneixement en el camp de la gastronomia.
Recentment, la comissió mixta de seguiment de la càtedra ha celebrat la seua reunió anual. Per part de la universitat d’Alacant hi van ser presents la secretària general, Esther Algarra; el subsecretari general, Josep Ochoa Monzó, i la vicedegana de la Facultat de Ciències de la Salut, Eva Gabaldón. Representant la càtedra hi va assistir el seu director, el professor Josep Bernabeu, i la seua coordinadora Ángeles Ruiz. En representació de l’empresa Carmencita hi va assistir el president i conseller delegat, Jesús Navarro Navarro, i el director financer, Javier Fontecha.
En la reunió es va posar de manifest l’intens treball realitzat en investigació, formació i divulgació per la càtedra des de la seua posada en marxa el novembre de 2017. Al final i després de presentar les propostes per al 2023, la secretària general, Esther Algarra, i els membres de la comissió mixta, van felicitar la direcció de la càtedra per «la seua capacitat de treball, eficiència i capacitat per a optimitzar els recursos». Per part seua, Jesús Navarro Navarro va manifestar la seua satisfacció per la «bona sinergia creada entre universitat i empresa i la gran faena realitzada per la càtedra.»
Comentarios