Després de molt de temps somiant amb pujar-se a les taules i conéixer els noms dels guanyadors del pioner certamen de teatre jove de Coca-Cola, el talent jove ha tornat a brillar. El palmarés dels guanyadors de la 18 edició, revelat en una gala celebrada en els Teatres del Canal, ha premiat a grups de teatre de tota Espanya, demostrant la bona forma del teatre jove al nostre país.

Les adaptacions han sigut les protagonistes de la categoria escolar en aquesta edició. El grup Macberianos, de l’IES Narcís Monturiol de Parla (Madrid), s’ha alçat amb el triomf nacional amb la seua adaptació de l’obra de John Steinbeck, “Las uvas de la ira”, amb un muntatge que dibuixa paral·lelismes amb els actuals fluxos migratoris.

El jurat ha triat al grup de teatre de l’IES Valle de l’Ebre, de Tudela (Navarra) per al segon lloc nacional per la seua obra “Caídos del cielo”, adaptació d’una obra de Paloma Pedrero centrada en les persones en exclusió social. El grup Teatre de la Vaca Elèctrica de l’IES Las Fuentes de Villena (Alacant) ha obtingut el tercer lloc amb la seua obra “Esto no es una escalera”, adaptació de l’obra d’Antonio Buero Vallejo, “Història d’una escala”.

La categoria no escolar ha sigut en aquesta edició conquistada per l’Estudi di Pastura de Madrid, per la seua obra “Las niñas de Humenné”, una idea original que tracta sobre la història d’aquest grup de xiques jueves a Auschwitz.

En la categoria de monòlegs, Elvira Cardona Herrero de Grámmata Teatre, del Col·legi Fundació Caldeiro de Madrid, ha sigut triada guanyadora nacional pel seu monòleg “Hipòcrita” sobre una professora i el seu grup de teatre, així com la transformació que aquest pot fer en les persones.

Per part seua, el grup de teatre Escola de la Pau del centre ONG MPDL Moviment Per la Pau de Madrid, s’ha fet amb el triomf en la categoria de Audioteatro amb la seua obra “Histrias de barrio”, radie teatre en forma de fals documental sobre històries quotidianes a sis veus.

Durant la gala final també es va anunciar a la guanyadora de la Beca Buero d’aquesta edició, la intèrpret canària Helena Melián Fortes, gràcies a la qual podrà cursar un any en una escola oficial d’art dramàtic.

La gala final va comptar amb la participació d’Alex O’Dogherty com a mestre de cerimònies i la presència d’autoritats com Fernando Cerón, subdirector General de Teatre INAEM, així com els membres del Jurat Nacional Agustín Jiménez, Paloma Pedrero, Ignacio García May, entre altres. La directora de la Fundació Coca-Cola, Beatriz Osuna es va dirigir als grups presents i a les autoritats destacant el paper del talent jove com a far que guia a la nostra societat al futur i va destacar el caràcter inclusiu i divers del certamen, en el qual va subratllar que tots els joves són benvinguts independentment de la seua experiència prèvia.

Enguany, gràcies al suport de Teatres del Canal, els grups finalistes han pogut representar les seues obres del 25 al 29 de juny en el seu espai, un dels més importants de l’escena nacional contemporània. A més, en la Setmana del Teatre els guanyadors han gaudit de tallers de Teatre, nits de talent, trobades amb Carlos Hipòlit i Elisa Hipòlit i les caps de càsting Eva Leira i Yolanda Serrano. Els Premis Buero de Teatre Jove també compta amb el suport del Ministeri de Cultura a través de l’Institut de les Arts Escèniques i de la Música.

Una nova edició amb un objectiu: portar el teatre a tots els joves

Al començament d’any, en un context d’incertesa, Coca-Cola redoblava la seua aposta pel teatre jove amb una nova edició dels Premis Buero que portava novetats com dues noves modalitats, audioteatros i monòlegs, que eliminaven les barreres físiques perquè els joves tingueren més oportunitats per a treballar. A més, adaptava el format dels seus campus d’hivern a les noves Quedades Teatrals En línia, perquè joves de tot el país tingueren accés als seus tallers de professionals, independentment d’on visqueren.

El jurat nacional també ha comptat amb incorporacions de joves actors i actrius com Angy Fernández i María Hervás, l’actor i còmic Agustín Jiménez, les directores de càsting Yolanda Serrano i Eva Leira, i els periodistes Benigne Bru i Raquel Vidales. Aquests s’han unit a veterans en el jurat com Carlos Hipòlit, Emilio Gutiérrez-Caba, Silvia Marsó o Fran Perea en la seua aventura per triar als millors grups de teatre jove del nostre país.

Amb l’elecció dels noms guanyadors, arriba el fermall d’or a la 18 edició dels Premis Buero, en la qual han participat més de 5.000 joves d’entre 14 i 21 anys. El certamen va ser creat per Coca-Cola en 2003 com a part del seu compromís d’oferir als joves del nostre país a viure experiències inoblidables i enriquidores. Els Premis Buero suposen una oportunitat on els joves puguen explorar formats, continuar expressant-se, aprenent a comunicar-se i treballar en equip mentre reforcen habilitats com la memorització, l’expressió o l’empatia.