La Càtedra Pedro Ibarra de la Universitat Miguel Hernández (UMH) va complir el seu desé aniversari al servei de la història il·licitana amb una gala que va reunir al voltant de dues-centes persones en l’edifici Altabix del campus d’Elx.
És per això que l’alcalde, Carlos González, no va voler perdre’s tan significativa efemèride, i va traslladar les seues felicitacions i agraïments als artífexs de la Càtedra; especialment al seu director, el doctor en Història Contemporània Miguel Ors, destacant el “treball fructífer, valuós i d’enorme interés social que efectua”, en un projecte que va definir “de calat i llarg recorregut”.
Com indiquen els estatuts fundacionals de la Càtedra, el seu objectiu principal és el de “divulgar les tradicions i el passat d’Elx” organitzant, per a això, conferències, treballs de recerca de diversa índole, l’edició de llibres des de la col·lecció ‘Carrer del comte’, accions per a la recuperació de la memòria col·lectiva en diferents àmbits, i, sobretot, elche.me; web que aglutina la història contemporània local —a manera d’enciclopèdia digital— a través de biografies, fotografies, vídeos i àudios aportats per entitats i particulars.
González va expressar que la Càtedra personifica els anhels de “connectar la ciutat amb la universitat”, i que, amén de rescatar la memòria d’il·licitans i il·licitanes corrents, en principi “condemnada a diluir-se amb el temps”, ara és possible, gràcies a elche.me, “construir la nostra identitat com a poble, entre tots i totes, de manera democràtica”, ressaltant el seu valor per a “conéixer com érem, quant hem canviat i entendre la singularitat extraordinària d’Elx”.
Per part seua, Ors va declarar: “Al que fem des de la Càtedra, el gremi d’historiadors el diem ‘història pública’, perquè estem en contacte amb la gent; fem història com mai l’havíem feta”, i va explicar que, el projecte, es distingeix per realitzar una “història col·laborativa i total”. I va instar als assistents a participar en la web.
Així mateix, va homenatjar sis il·licitans biografiats en elche.me; entre ells a Pedro Ibarra (1858-1934), la labor del qual va influir per a un millor enteniment de la seua època i perquè, molts anys després, el palmerar i el Misteri es convertiren en Patrimoni de la Humanitat. També va tindre paraules d’agraïment al staff de la Càtedra i per a Patricio Falcó: “Ell ja va dir, a la fi del segle XX, que havíem d’erigir una enciclopèdia d’Elx”.
El rector de la UMH, Jesús Pastor, va subratllar la “tasca encomiable” de la Càtedra, amb el desig que “dure cinquanta anys més”. I l’honorífic, Jesús Rodríguez, en un emotiu discurs, va recordar que la seua posada en marxa en 2009, va tindre com a meta “contribuir al millor coneixement de la història d’Elx” i va donar les gràcies “institucionals i personals” a una ciutat “que es reinventa cada jornada” i serveix de “marc insubstituïble per al desenvolupament de la UMH”.
Dades de la web
El secretari de la Càtedra, José Vicente Castaño, va detallar que, hui dia, 25.124 imatges, 7.616 biografies, 1.551 vídeos i 195 àudios conformen els fons de la pàgina elche.me. I que, en l’últim any, “95.000 usuaris diferents van fer 140.000 cerques”, la qual cosa fa que, des de 2009, haja tingut “més de quatre milions de visites”, amb un butlletí diari que compta amb més de dos centenars de subscriptors. “Al llarg d’aquests deu anys”, va comptar Cataño, “hem canviat quatre vegades d’interfície, diverses de servidor i suportat atacs de pirates informàtics”. El repte per als pròxims anys, millorar les xifres i el contingut.
Comentarios