La Convocatòria Biennal d’Arts Visuals PLURI-IDENTITATS, creada pel MUA el 2019 i que arriba aquest curs a la quarta edició, ha sigut seleccionada com a exemple de bones pràctiques per la Xarxa de Museus per la Igualtat (RMI), amb una ajuda de la Comunitat de Madrid i la col·laboració de l’Associació MAV (Dones en les Arts Visuals). En aquest marc, es va presentar ahir la convocatòria del MUA en un seminari en línia sobre bones pràctiques relacionades amb la diversitat en els museus d’art. L’objectiu d’aquesta trobada en línia, tal com explica la coordinadora del MUA, Remedios Navarro, ha sigut marcar el full de ruta i arreplegar un arxiu de bones pràctiques que visibilitzen el treball dels museus com a llocs de trobada, diàleg, inclusió, col·laboració i transformació social. PLURI-IDENTITATS del MUA va compartir espai amb altres propostes seleccionades: Poliglotisme, IVAM; Territoris/identitats, MIDECIANT (Museu Internacional d’Electrografia – Centre d’Innovació en Art i Noves Tecnologies). Universitat de Conca; Grup de Pensament, Pràctiques i Activismes Afro/Negros, MACBA; i Voces situadas, MNCARS. 

De manera paral·lela a aquest reconeixement, el MUA acaba d’obrir una nova edició de la convocatòria, que arriba a la quarta edició, amb un termini de presentació de propostes que romandrà obert fins al pròxim 24 de gener de 2025. Bases de la VI Convocatòria PLURI-IDENTITATS. 

Els tècnics del MUA detallen que la voluntat d’aquesta convocatòria és convertir-se en una plataforma plural i compromesa amb la creació artística contemporània multidisciplinària que aborda qüestions d’identitat en el sentit més ampli: identitat de gènere, diversitat sexual, orientació afectivosexual…, però també pluri-identitats entesa com a multiculturalitat; com a lloc de trobada d’ètnies, cultures, expressions o capacitats diferents; com a altaveu per a les minories i els col·lectius infrarepresentats i, alhora, eina per a la inclusió, la igualtat, el respecte i la tolerància. 

En les tres primeres edicions s’han presentat a la convocatòria un total de 178 projectes de procedència nacional i internacional, dels quals se n’han exposat trenta-set en sala Sempere del museu universitari en 2019, 2021 i 2023. Obres en format vídeo, pintura, fotografia, escultura, tèxtil, collage, fanzín, performance o instal·lació que han abordat el complex univers de la identitat en relació amb les diverses expressions de gènere i l’orientació afectivosexual, la identitat migrant, la identitat en l’era digital i altres qüestions identitàries vinculades a l’àmbit familiar, el socioeconòmic o la salut mental. 

Remedios Navarro afegeix que «entorn de les propostes expositives s’han desenvolupat programes d’activitats en col·laboració amb el Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, amb taules redones sobre la visibilitat trans, projeccions de curts de la mateixa temàtica, sessions de mediació cultural amb alumnat universitari, tallers artístics amb diferents col·lectius, visites teatralitzades adreçades a públic familiar o tallers didàctics amb alumnat adolescent i universitari».