La programació d’activitats culturals de Casa Mediterráneo durant el mes de novembre mostrarà la riquesa natural oculta a les illes del Mediterrani espanyol, així com l’actual crisi climàtica que pateixen els territoris i la biodiversitat del Mare Nostrum. Dues exposicions fotogràfiques i documental sobre aquestes matèries engalanaran les parets del Saló Blau de l’Antiga Estació de Benalúa, les quals compartiran espai amb autors, pensadors, artistes i experts que abordaran l’actualitat a través dels cicles temàtics organitzats per la institució.
Casa Mediterránep ha produït el curtmetratge documental i l’exposició Illes menors del Mediterrani espanyol, que es presentarà el pròxim 13 de novembre de la mà de Quico Taronji, Carmen Sánchez-Risco i Christian Esposito, en el qual s’exposen els diferents paisatges que ofereixen les illes de Tabarca, El Frare, Mazarrón i Sant Joan de Terrers, entre altres, amb la finalitat d’acostar a la ciutadania aquestes ínsules “desconegudes per a públic, però que tanquen una notable riquesa ecològica i arqueològica”, segons apunta el director general de Casa Mediterrani, Javier Hergueta.
Així mateix, la institució diplomàtica acollirà el dia 26 una conferència sobre la crisi climàtica al Mediterrani, acompanyada de l’exposició Consciència de Mar, de Nicolás Camino, amb la finalitat de mostrar l’avanç del canvi climàtic i la situació mediambiental en la zona.
L’agenda cultural de Casa Mediterráneo està carregada per la celebració de la primera edició d’Alacant Gastro Festival, una iniciativa que situarà a la capital de la Costa Blanca en l’epicentre de la gastronomia mediterrània, a través de trobades, demostracions i activitats amb xefs procedents de Grècia, el Líban i Croàcia, com Polixeny Charsiou, Lamia Chehayeb i Danijel BrešiĆ, respectivament; i que donarà principi el pròxim 18 de novembre en l’Antiga Estació de Benalúa. A més, dins dels cicles de gastronomia de la institució, el periodista, professor i crític gastronòmic, Pedro Nuño de la Rosa, visitarà Tunísia el dia 27 per a exposar les seues impressions sobre la riquesa culinària del Mare Nostrum.
Les vetlades literàries continuen aquest mes de la mà del poeta Juan Carlos Mestre, qui inaugura les Tertúlies poètiques mediterrànies el pròxim 12 de novembre i de l’escriptor i historiador José Luis Corral el dia 21 en el ja consolidat cicle de «Escriptors i el Mediterrani». Els versos reuniran el 14 de novembre a Benjamí Prado i Raquel Lanseros, en un col·loqui on oferiran les seues visions sobre la poesia mediterrània.
De la mateixa manera, Escriptors i el Mediterrani recorrerà les aigües del Mare Nostrum a través de la visita de Maruja Torres a les ciutats d’Orà i Alger, de Jorge Molist a Malta i de Miguel Roán a Sarajevo; a més, del diplomàtic i escriptor Dámaso de Lario i de l’autor Santiago Posteguillo a València.
Més activitats al novembre
Casa Mediterráneo acull l’espectacle de dramatúrgia Bona nit, Europa de Animasur el 8 de novembre; així mateix, estrena el 19 de novembre el cicle «Joves líders del Mediterrani» amb l’artista plàstica algeriana Mouna Bennamani, participant en l’última edició de la Trobada Internacional d’Art Mediterrani celebrat el mes d’abril passat a Alacant. A més, la institució servirà durant els dies 21 i 22 com a escenari per a celebrar l’III Congrés Internacional de la Societat d’Estudis Clàssics de la Comunitat Valenciana, centrat en aquesta ocasió a Mare Nostrum: en les ribes del temps i l’espai..
La institució col·labora en les XXXIV Jornades sobre Economia Espanyola de la Universitat d’Alacant durant el 7 i 8 de novembre; mentre que el director general d’Integració i Coordinació d’Assumptes Generals de la Unió Europea en el Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Pascual Marco Martínez, serà el protagonista d’una jornada sobre el Brexit el dia 11 en el marc del Seminari Permanent Casa Mediterrani i la Facultat de Dret de la UA.
D’altra banda, Casa Mediterrámeo reprén el seu cicle d’Empreses innovadores del Mediterrani amb el conseller de la companyia Plàstics Hidrosolubles S.A., Rafael Gabeiras, qui impartirà una conferència sobre la creació i el desenvolupament d’aquests materials solubles en aigua el dia 6 a les aules de l’escola de negocis Fundesem Business School.
Geoestrategia i el Mediterrani torna el 20 de novembre a l’Escola Diplomàtica de Madrid amb ‘Rússia i el Mediterrani’; mentre que el dia 25 el general Raimundo Rodríguez, cap del Comandament d’Operacions Especials (MOE) a Alacant, impartirà una conferència en l’Antiga Estació de Benalúa. L’ambaixador d’Espanya al Marroc, Ricardo Díez-Hochleitner visitarà la capital del Túria a la fi de mes en una reunió de treball, emmarcada en el cicle «Ambaixadors i el Mediterrani».
El seté art es dóna cita també en la programació d’aquest mes amb la projecció de les pel·lícules Nom de dona i Una els dies 7 i 28 en el Cineclub Mediterrani i la presentació del 17é Festival de Cinema d’Alacant a Roma el 9 de novembre.
Comentarios