Els espais culturals de la Diputació d’Alacant s’uniran aquest divendres 15 de juliol a la celebració de ‘La Nit en Blanc’ després de dos anys d’aturada deguda a la pandèmia. El MUBAG, el MARQ i l’Institut Juan Gil-Albert participen un any més al costat de la resta de centres alacantins per a oferir jornades de portes obertes, visites guiades, concerts i tallers didàctics, entre altres iniciatives que seran gratuïtes i limitades a l’aforament dels diferents espais.
Edició rere edició, aquesta iniciativa persegueix aglutinar l’oferta cultural per a fomentar la participació ciutadana en les propostes que es desenvolupen en el municipi. Com ha destacat la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, “amb el programa preparat enguany per a celebrar la Nit en Blanc hem volgut oferir des dels centres culturals de la Diputació proposades atractives per a tots els públics, algunes molt innovadores, amb la finalitat d’acostar a la ciutadania als museus i mostrar totes les possibilitats que poden oferir per a l’aprenentatge, l’entreteniment i l’accés a la cultura com a valor universal”.
Entre les propostes del MARQ destaca una yincana organitzada entorn de la mostra internacional dedicada als gladiadors i destinada a tots els públics. Aquest joc de pistes consistirà a recórrer les tres sales expositives fins a esbrinar el nom d’un dels gladiadors més famosos de la història i entre els encertants se sortejaran lots de publicacions i marxandatge relacionats amb l’exposició. A més, al jardí s’instal·larà un photocall perquè els visitants interactuen en xarxes socials i puguen publicar les seues imatges amb l’etiqueta #MARQGladiadores.
De 19.30 a 20.30 hores, el jardí també serà escenari d’una teatralització en la qual dos personatges de l’època romana explicaran algunes curiositats del món dels gladiadors i contaran anècdotes sobre la seua vida quotidiana. Després, a partir de les 21.00 hores, el grup de recreació històrica de l’Associació “Hispània Romana” oferirà un simulacre de lluita de gladiadors amb tècniques de combat i altres peculiaritats del món de la Gladiatura.
Així mateix, l’Aula Didàctica del museu ha preparat dos tallers per als més xicotets, de 6 a 12 anys, que precisen d’inscripció prèvia a través del telèfon 965 149 000. El primer. “Protegeix el Gladiador”. Tindrà lloc de 18.30 a 19.30 hores i el segon, “El meu grafiti favorit”, serà de 19.30 a 20.30 hores.
Per part seua, el MUBAG celebrarà la Nit en Blanc amb un complet programa d’activitats, enfocat a tots els públics, en el qual la música, la dansa, i l’art estaran més units que mai en un horari especial de les 19.00 fins a les 24:00 hores. La proposta inclou dues visites guiades, una a les 19.00 hores a l’exposició “El pintor José Aparicio (1770-1838)” de la mà de la seua comissària, la directora de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, Pilar Tébar; i una altra visita a les 23.00 hores a la mostra permanent “El segle XIX. La col·lecció a la llum”. Ambdues requereixen reserva anticipada a través de la inscripció en el formulari de la web.
També hi haurà activitats per als més xicotets -entrada lliure, sense inscripció prèvia- amb el taller ‘Reinventar i pegar’ entre les 19.00 i les 21.00 hores. Envoltats d’art a la sala de l’exposició “La generació figurativa. Premis per a la creació d’un museu”, els participants podran elaborar un imant, a través de la tècnica del collage, amb retallades de les imatges de les pintures presents en la mostra.
A més, la planta baixa del MUBAG, acollirà una audició del percussionista Pepe Alepuz, que interpretarà diverses peces musicals, i altres sons improvisats, en dos passes de vint minuts a les 21.00 i a les 23.00 hores. I, per primera vegada en la història del museu, es farà una coreografia al voltant de l’exposició “El segle XIX. La col·lecció a la llum”. L’espectacle serà a càrrec del ballarí Kiko Giner i la cantant Diana Vargas que interpretaran la peça Una mar violeta fosca en un màgic recorregut per la sala. Les places són limitades i és necessària la inscripció en els formularis en línia.
Finalment, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert se sumarà a la celebració amb l’activitat “Inter-sent: una pràctica d’atenció plena”, impartida per l’artista Ana Pastor i Arturo Galiano, psicòleg i facilitador de mindfulness, amb música electroacústica de Alessio Santolini, alumne del Conservatori Superior de Música Óscar Esplá, que ha compost la música específicament per a aquesta mostra.
La proposta, d’una hora de duració, es realitzarà a la Casa Bardín, en dues passes, – 20.00 i 21.00 hores- i consistirà en una visita guiada a l’exposició “Del no-ser al interser” de Pastor, comissariada per Johanna Caplliure, on es parlarà de la filosofia budista i les teories científiques en les quals es basa l’obra.