La Diputació d’Alacant estrenarà a Mèxic el documental ‘La catedral de les sis cordes’, un treball audiovisual que relata la història i evolució de la guitarra clàssica espanyola. La cita, emmarcada en la X Trobada Internacional de Guitarra que se celebra a Veracruz l’última setmana d’agost, estarà abrigallada per reconeguts músics de diferents racons del món entre els quals es troba l’alacantí Ignacio Rodes.

Elaborada per la institució provincial, la cinta té una durada d’una hora aproximada i s’estrenarà en Xalapa el dia 26 d’agost. A través de sis capítols, representant les sis cordes de la guitarra que actuen com a fil conductor, les millors veus de doblatge d’Espanya componen amb poemes de Pablo Neruda, Federico García Lorca, Mario Benedetti o Antonio Machado, entre altres, un relat intimista i profund sobre aquest instrument, des dels seus inicis fins a l’actualitat.

El primer apartat del documental està dedicat als orígens de la guitarra i al seu procés de construcció, mentre que el segon versa sobre els grans intèrprets i compositors que ha donat aquest instrument amb noms com Francisco Tárrega, Andrés Segòvia, Narcís Yepes o Regino Sáinz de la Maça. A aquest espai segueix un altre dedicat al present i futur de la guitarra a nivell mundial, amb aportacions de David Russell, Pepe Romero, Manuel Barrueco, Keigo Fujii, Fabio Zanon i Ignacio Rodes.

La quarta entenimentada o secció es destina a la part docent, en la qual destaca el màster que des de fa alguns anys es desenvolupa a Alacant. El capítol cinc aborda la simbiosi entre la guitarra clàssica, la flamenca i l’elèctrica, mentre que tanca el documental una anàlisi sobre el ‘Concert d’Aranjuez’, obra mestra universal d’aquest instrument.

El cineasta Domingo Rodes, membre del departament d’Imatge de la Diputació d’Alacant, és el director i coguionista, al costat de Ramón Cánovas, d’aquest projecte audiovisual amb localitzacions a Alcoi, Alacant, Busot (Coves de Canelobre), Muro, Aranjuez, Barcelona, Granada, Sigüenza i Vila-real. El reportatge ha sigut traduït al japonés, xinés, alemany, anglés i valencià, amb versió original en castellà.