La Diputació d’Alacant ha acollit la presentació dels noms dels guanyadors dels Premis a la Cultura Alacantina Miguel Hernández de 2022. En la seua segona edició, aquesta convocatòria reconeixerà amb vint-i-un guardons honorífics a aquelles persones, tradicions, organitzacions, institucions i societats de la província que han destacat per la seua labor i trajectòria.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat que “enguany els premis tornen amb més il·lusió si cap gràcies al bon acolliment mostrat tant pel públic com pel sector cultural”. La responsable provincial s’ha mostrat a més convençuda que “aquests guardons són necessaris per a reconéixer a aquelles persones, organitzacions i institucions que, des de diferents disciplines, són un valor per a aquesta província”.
Com a presidenta del jurat, Julia Parra ha agraït la labor de tots els seus membres i ha convidat al públic a assistir a la gala de lliurament dels premis “en la qual el pròxim dia 30 de novembre el món de la Cultura ens tornarà a reunir a la Sala Simfònica de l’Auditori de la Diputació d’Alacant”.
La diputada ha avançat que “serà la gran festa de la cultura alacantina, un acte obert, totalment gratuït”. Ha detallat, a més, que en la cerimònia “no faltarà l’emoció, la música, la poesia i els aplaudiments de reconeixement als 21 protagonistes”. Durant la vetlada actuarà la reconeguda cantant oriolana Esmeralda Grao acompanyada del pianista Manuel Ramos, acadèmic de la Il·lustre Acadèmia de la Música Valenciana.
A més de la vicepresidenta provincial, han format part del jurat el director gerent del consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont; la directora de l’àrea de Cultura de la Diputació d’Alacant, María José Argudo; la directora cultural de l’Institut Juan Gil-Albert, Pilar Tébar; el director del Museu de Belles arts Gavina, Jorge Soler; el director de la seu de la UNED a Elx, Francisco Escudero; el periodista i director del Club Informació, Toni Cabot; i l’agent de continguts artístics del ADDA, Jaume Gavilán.
En representació del jurat, Pilar Tébar ha detallat alguns dels mèrits més destacats de la trajectòria dels primers 20 seleccionats. Com a novetat, enguany també hi haurà un premi especial a títol pòstum a l’ambaixador o ambaixadora de la cultura alacantina que s’atorga per primera vegada la identitat de la qual es revelarà en el transcurs de la gala.
Per a assistir als premis dimecres que ve 30 de novembre, es requereix la reserva d’entrada de manera gratuïta a través de la web del ADDA o en el següent enllaç: https://www.enterticket.es/eventos/premios-a-la-cultura-alicantina-miguel-hernandez-833164.
Guanyadors dels II Premis a la Cultura Alacantina
Els Premis a la Cultura Alacantina Miguel Hernández es distribueixen en cinc categories: Trajectòria professional consolidada en el món de la Cultura; Nous creadors i emprenedors culturals; Premis a la innovació de la cultura a través de les tecnologies de la informació i comunicació; i Premis a la promoció i difusió de la cultura popular. En cada categoria, al seu torn, es distingeixen els cinc sectors presents en la cultura: Llibre i la literatura; Arts escèniques; Arts plàstiques i visuals; Creació audiovisual; i Música.
Com a reconeixement a la trajectòria professional s’ha concedit guardons a l’escriptor José Luis Ferris (Llibre i literatura), al Teatre Principal d’Alacant (Arts escèniques), a l’il·lustrador i historietista Miguel Calatayud (Arts plàstiques i visuals), a l’operador de càmera Luis Colombo (Audiovisual) i al guitarrista Ignacio Rodes (Música). En la categoria de nous creadors i emprenedors s’ha seleccionat al catedràtic de la UA impulsor de la Biblioteca dels llibres feliços, Manuel Desantes (Llibre i literatura), a la responsable de les unitats territorials del Institut Valencià de Cultura a la província, Alicia Garijo (Arts escèniques), als galeristes Michael Jenkins i Javier Romero (Arts plàstiques i visuals), a l’artista Elena López Riera (Audiovisual) i al musicòleg de la UA Javier Romero Naranjo (Música).
Quant a la innovació a través de les tecnologies, s’ha premiat a l’escriptora Paz Castelló (Llibre i literatura), a la ballarina Pilar Andújar (Arts escèniques), a la directora de la Galeria Aural, Begoña Martínez Deltell (Arts plàstiques i visuals), al museu de La Vila Joiosa Vilamuseu (Audiovisual) i al cantant NACH (Música). Així mateix, en la categoria de promoció i difusió s’ha reconegut la labor d’Editorial Degomagom (Llibre i literatura), del Betlem del Tirisiti (Arts escèniques), del Museu Escolar de Puçol (Arts plàstiques i visuals), de la Companyia Lírica Alacantina (Audiovisual) i del Festival de Guitarra de Petrer (Música).