La Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis d’Alacant celebrarà el seu 30 aniversari del 4 al 12 de novembre amb una programació atenta a la diversitat de formats, gèneres i temàtiques que caracteritzen la dramatúrgia del segle XXI, i en la qual hi haurà una destacada presència de dones creadores. Serà a més una edició especial en la qual la Mostra analitzarà el seu propi llegat escoltant les veus de destacats autors i autores nacionals, però també a través d’accions de participació ciutadana. Aquestes són algunes de les claus de l’etapa de canvi que s’inicia de la mà de la nova directora de la Mostra, Mónica Pérez Blanquer.
La Diputació d’Alacant ha mostrat el seu suport a la trentena edició de la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis d’Alacant que, per primera vegada, s’ha presentat en el Centre Dramàtic Nacional del Teatre Valle Inclán de Madrid amb la participació de la vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra. La responsable provincial ha assegurat que la convocatòria “és una de les cites culturals imprescindibles dins del calendari anual d’iniciatives de primer nivell que s’ofereixen en el panorama nacional”.
La Mostra reuneix una àmplia diversitat de formats, gèneres i temàtiques característics de la dramatúrgia del segle XXI i amb destacada presència de dones creadores. La nova directora de l’esdeveniment, Mónica Pérez Blanquer, comença una etapa de canvi amb una edició especial en la qual s’analitzarà el llegat de la Mostra, amb rellevants autors nacionals i accions de participació ciutadana.
Julia Parra ha posat en valor l’estret vincle «entre la Mostra i la ciutat d’Alacant, que ha funcionat molt bé en gran part perquè tots els organismes i institucions implicats vam creure en el seu moment en el projecte d’una manera entusiasta i continuem fent-lo 30 anys després». En aquest aniversari, la diputada ha destacat, entre altres novetats, “l’inici d’una nova etapa amb Mónica Pérez Blanquer en la qual els desitgem molts èxits”. A més, també ha mostrat el seu agraïment al seu antecessor Guillermo Heras «pels seus anys d’absoluta dedicació a la Mostra», ha recordat la titular provincial.
En representació del INAEM, el seu director, Joan Francesc Marco, també ha recalcat que “la incorporació de Mónica Pérez garanteix la continuïtat de la Mostra com una trobada de referència per a la dramatúrgia espanyola  i estem convençuts que la seua labor contribuirà a donar a conéixer la riquesa i la complexitat de l’autoria contemporània”.
Per part seua, Pérez Blanquer ha explicat que en aquesta edició es posarà en marxa “una programació que es fica de ple en el discurs del nostre temps i parla dels problemes d’accés a l’habitatge, d’ecologia, de falses veritats, de la nostra relació amb la mort o del que significa ser dona en la societat contemporània. Comptat i debatut, del que ens defineix com a ciutadans del segle XXI”.
A la presentació dels continguts de la trentena edició d’aquesta trobada en el Teatre Valle Inclán de Madrid celebrada aquest matí han assistit també, en representació de les entitats coorganitzadores, el director adjunt d’Arts Escèniques del Institut Valencià de Cultura, Roberto García; l’edil de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, i el director general de la Fundació SGAE, Rubén Gutiérrez del Castell.
Programació
Al llarg de dotze dies, Alacant acollirà quinze espectacles escènics que es desenvoluparan en diferents espais de la ciutat. Entre ells figura la Casa Bardín, seu de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, on s’instal·larà el centre d’organització i coordinació de la Mostra i se celebraran activitats com a taules redones o conferències. Altres espais de la Mostra seran el Teatre Arniches, el Centre Cultural Les Cigarreras, el Teatre Principal d’Alacant, l’Aula de Cultura de la Fundació Mediterrani, el MACA i el Paranimf de la UA.
Algunes de les peces que formen part de la programació reivindiquen la imaginació des d’un espai escènic pràcticament buit com la performance “Es respira al jardí com en el bosc”, del Comte de Torrefiel; “Castroponce. Teoria i praxi per a una avantguarda del segle XXI”, de Pablo Rosal; o “Acorar, l’insòlit fenomen teatral de Toni Gomila”. Altres representacions opten per formats més espectaculars, amb plantejaments multimèdia, com “The Mountain”, la singular reflexió d’Agrupació Sr. Serrano de la cultura de la postveritat.
Es combinen també les obres que afavoreixen la intimitat entre l’espectador i els intèrprets, com “El viatge del salmó” de Toni Misó i Guille Zavala, al costat d’altres de caràcter més colorista o celebratorio, com les dues produccions incloses en la programació pròpia del Teatre Principal en el context de la Mostra: la comèdia musical “Manolita Chen, un conte xinés” i “Els farsants”, divertida sàtira escrita i dirigida per Pablo Remón que suposa a més el retorn de l’actor Javier Cámara als escenaris després de dotze anys d’absència. Al costat de les peces en les quals predomina la ficció, la programació d’enguany dona espai a unes altres que experimenten amb el documental (Casa, de Cross Border Project) i l’autoficció, com el drama ecofeminista “Talaré als homes sobre la faç de la terra”, escrit i dirigit per María Velasco, guanyadora del Premi Max 2022 a la Millor Autoria.
La programació portarà també a Alacant produccions de molt recent creació, com “Les Daneses”, de Xavo Giménez, i “Pau”, de Gemma Miralles, totes dues produccions pròpies del IVC. També és el cas de “Totes les Santes”, de La Phármaco, que es representarà en el Arniches després de la seua estrena absoluta en el FIT de Cadis, i que suposa la primera incursió de la coreògrafa Llum Arques en el teatre de text.
Accions especials 30 anys
Per a celebrar aquest trenta aniversari s’han preparat tres accions especials. La primera, Punt de Trobada, és un exercici de memòria col·lectiu que ha sigut coordinat per Noemí Rodríguez, codirectora de la companyia Teatre En suspens. És una proposta pilot desenvolupada de complicitat amb el Programa Experimental d’Educació i Mediació a través de l’Art Permea i dissenyada per la plataforma de mediació alacantina La Quarta Pell.
Amb l’objectiu d’establir les bases del futur de la Mostra des d’una mirada ampliada i diversa, el projecte editorial “30 Veus” recull testimoniatges escrits de destacats autors del panorama dramatúrgico nacional. A quinze d’ells se’ls ha demanat un treball de memòria col·lectiva per a ressenyar els assoliments aconseguits per la Mostra, gràcies sobretot al treball desenvolupat pel seu anterior director, Guillermo Heras.
La Mostra vol ser també un espai de trobada i reflexió per als professionals. Amb el suport del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, es reunirà els dies 5 i 6 de novembre a desenes d’autors i gestors públics i privats en la I Trobada Estatal d’Associacions Professionals d’Escriptura Teatral. També amb la col·laboració d’Acció Cultural Espanyola es desenvoluparan les Jornades de Traducció 5 x 20.
Cursos, debats i jornades professionals
La Mostra vol ser també un espai de trobada i reflexió per als professionals. Per això s’han ideat diverses activitats de visibilització, col·laboració i formació, per a les quals s’ha comptat amb la complicitat de diferents institucions locals i associacions professionals.
Amb el suport del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana, la Mostra reunirà els dies 5 i 6 de novembre a desenes d’autors i gestors públics i privats en la I Trobada Estatal d’Associacions Professionals d’Escriptura Teatral. Paral·lelament, i amb el suport d’Acció Cultural Espanyola, es desenvoluparan aqueixos mateixos dies les Jornades de Traducció 5 x 20, continuant així la labor d’impuls de la traducció de l’autoria viva espanyola.
Enguany s’amplia l’oferta de cursos que ja eren habituals en la Mostra, obrint el focus per a estendre’l no sols a dramaturgs, sinó també a ballarins, intèrprets, professionals de l’ensenyament i fins i tot espectadors. Per a aquesta secció de formació s’ha comptat amb algunes de les creadores més innovadores i genuïnes del panorama nacional, com María Velasco, Llum Arques o Lucía Miranda. Aquesta última mostrarà els processos creatius del teatre documental amb l’aplicació del verbatim, interessant tècnica de representació escènica en la qual l’intèrpret es limita a reproduir paraula per paraula textos reals, que no han sigut escrits per a ser posats en escena, mesclant així arts escèniques i testimoniatges reals com a eina per a representar conflictes reals i donar veu a les comunitats.
Per descomptat, hi haurà també espai per als debats entorn de les noves formes d’autoria, com el que protagonitzaran l’editora argentina Gabriela Halac, María Velasco i Llum Arques sobre com traslladar als formats editorials les representacions escèniques que naixen en el cos, com la performance o la dansa.
El traductor de Softcatalà és un