El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Alacant ha presentat una al·legació a la “Consulta pública prèvia del catàleg de protecció dels paisatges vitivinícoles de la Comunitat Valenciana” que la Direcció de Política territorial i paisatge acaba de presentar.
En la mateixa s’especifiquen com a paisatges culturals de vinyes de l’interior, les vinyes de: Vilafamés, Useres i Benlloch a Castelló; la Regió muntanyenca i Foia de Buñol, Utiel-Requena, les Alcusses, els Alforins i Vall d´Albaida a València i la Marina Alta i el Vinalopó Mitjà a Alacant. Però s’exclou els del Vinalopó Alt, alguna cosa que el Consell Regulador considera insuficient i preocupant.
Aquesta comarca està “indissolublement unida al Vinalopó Mitjà sobretot pel propi va riure que els dóna nom i pel seu cultiu de vinya, alguna cosa que pretenem corregir” indica el president José Juan Reus.
L’al·legació es basa que els canvis que ha tingut aquesta comarca en el seu paisatge en els últims anys i que el cultiu de vinya es troba allí en un moment clau, com abans ho van estar uns altres fruiters que han desaparegut. Però és que a més cal sumar determinats béns de protecció mediambiental com la Serra de Salinas, la llacuna i entorn d’aquesta localitat o els paratges de Villena a Banyeres per l’antic llit del va riure. S’assenyala, així mateix, la possibilitat turística de la regió on castells i vinyes creen un paisatge específic, ple d’història i valors. I per descomptat la protecció de tot sòl fèrtil que hi haja ara mateix en la zona, per la qual cosa suposa de prevenció a la desertització i augment de temperatures.
S’espera que aquest catàleg de proteccions als paisatges s’acompanye de directrius i recomanacions específiques a aplicar per ajuntaments i administracions. I encara que no tinguen caràcter obligatori com s’especifica en l’esborrany, “si almenys, ajuden a sensibilitzar a tots els que han de gestionar la nostra terra futura”, afig Reus.
Comentarios