El doctor Manuel Usano Martín va ser un jove metge que en esclatar la Guerra Civil espanyola en 1936, s’allista voluntari en les milícies populars antifeixistes i és destinat a la caserna dels Salesians, a València, ciutat en la qual residia des de feia anys amb la seua família i on va estudiar la seua carrera. El doctor Usano va viure la guerra en els fronts de Terol, Màlaga, Almería, Córdoba i Madrid, primer com a capità mèdic del batalló Juan Marco i posteriorment com a cap de sanitat de les Brigades Internacionals, amb la categoria de major.

Com a bon afeccionat a la fotografia, va anar capturant amb la seua xicoteta cambra imatges de la vida diària del batalló Juan Marco, incorporat al febrer de 1937 a la XIII Brigada Internacional, el mateix on van servir els més de 70 voluntaris dianenses allistats en defensa de la República.

Hui, les filles del doctor, Mireya i Maricel Usano Crespo, han signat amb l’alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt, en presència del regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, el conveni de donació de 72 d’aquestes fotografies de guerra al Arxiu Municipal de Dénia, “perquè ací es guarden i s’usen en memòria de tots els que es van veure represaliats, exiliats i que van donar la seua vida per defensar la democràcia”, en paraules de la filla menor, Mireya.

Mireya Usano ha fet un repàs a la trajectòria vital del seu pare, unida a la ciutat de Dénia per amor i per amistat. En finalitzar la guerra en el 39, Manuel Usano ix d’Espanya amb destinació a França en un tren hospital al costat de la seua esposa, Rosa Crespo Giner, infermera del front i filla de dianenses, i la seua filla de mesos Mericel. A França es deslliuraran del camp de concentració gràcies a la nacionalitat argentina de la seua esposa i després de l’estada d’un any a Bordeus, s’exiliaran a Colòmbia, on Usano treballarà com a professor en la universitat i naixerà la seua segona filla, Mireya. La següent destinació serà Nova York i el treball en els laboratoris Pfizer fins a l’any 1962 en què la família torna a Espanya.

Aqueix any, els Usano visitaran Dénia a causa de l’amistat del doctor amb el pediatre Juan Serrano. A l’any següent ja ocupaven la que serà fins hui en dia la seua casa d’estiueig, L’aiguadolç, al final dels Gires. El vincle amb la nostra ciutat va romandre fins a la mort del doctor Usano, les cendres del qual, al costat de les de la seua esposa, reposen en la badia de Dénia.

L’itinerari de guerra del doctor Manuel Usano coincideix, segons reflecteixen les destinacions i dates del seu carnet de milícies, amb el del dianense Juan Bertomeu Ramis. Si Usano va reflectir el seu dia a dia en el front en les seues fotografies, Juan Bertomeu ho va fer en les seues memòries, titulades Depòsit Municipal. El mecanoscrito va ser donat pel seu fill, Pep Bertomeu, al Arxiu Municipal i es va publicar en impremta fa cinc anys.

Els familiars de Bertomeu han assistit a l’acte de signatura de la donació i han rebut, de mans de les filles de Manuel Usano, la reproducció d’una de les fotografies en la qual apareix el doctor amb milicians de la 2a companyia del batalló Juan Marco a la qual pertanyien els voluntaris de Dénia.

Les fotografies que integren el fons Manuel Usano es presenten en diversos formats digitals i algunes còpies de paper i resulta quasi un miracle que un material tan sensible haja arribat intacte als nostres dies després d’haver passat una guerra i diversos trasllats durant l’exili del seu autor.

Gràcies a la col·laboració de la família amb el Arxiu Municipal, s’han pogut organitzar per fronts de guerra. Hi ha, doncs, fotografies del front de Terol (setembre 1936-febrer 1937); del front de la província de Còrdova (mall-juny 1937), en les quals apareix un mas habilitat per a caserna i usos sanitaris i les tendes de campanya dels llocs sanitaris avançats; i del front de Madrid, amb imatges relacionades amb la imminent batalla de Brunete, que va suposar el final de la XIII Brigada Internacional en la qual s’havia integrat en batalló Juan Marco.

Completen la col·lecció dues imatges de la desfilada de comiat de les Brigades Internacionals a Barcelona el 28 d’octubre de 1938 i uns retrats de Manuel Usano al costat de la seua esposa i el també mèdic José Pifarré.

En definitiva, com ha assenyalat l’alcalde, gràcies a la generositat de la família Usano Crespo, a partir d’ara està a l’abast de tot el món en el Arxiu de Dénia un material que ofereix a una visió de primera mà d’aquell episodi de la nostra història.

Peus de les fotografies cedides pel Arxiu Municipal de Dénia:

AMDénia. Fons Manuel Usano. Guerra civil 001

Front de Terol. Comandaments del batalló Juan Marco amb la seua bandera, on es llig el lema: “els follets rojos”. El primer per la dreta és Manuel Usano Martín, capità mèdic del batalló.

AMDénia. Fons Manuel Usano. Guerra civil 002

Front de Madrid, desfilada dels sanitaris de la XIII Brigada Internacional, segurament abans de la batalla de Brunete, a primers de juliol de 1937.