La Universitat d’Alacant (UA) ha aconseguit una nova ajuda de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Segons la resolució definitiva de la Convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2023, UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I), dependent del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, obté per quart any consecutiu suport per a la seua programació d’activitats.
El V Pla Anual d’Activitats d’UA Divulga, que s’executa des de l’1 de juliol de 2024 fins al 30 de juny de 2025, aglutina tretze activitats adreçades a la societat general i, especialment als joves, per a captar l’interès per la ciència, així com fomentar vocacions científiques.
D’ençà que es va crear el Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica liderat per M. Jesús Pastor Llorca, el 2020, s’ha aconseguit atraure les activitats que es desenvolupen a la UA per a secundar-les i fomentar-les de manera institucional. «Cada any participem en aquesta convocatòria amb l’objectiu de propiciar la transferència de coneixement a la societat i contribuir a acostar la investigació que es desenvolupa en la Universitat d’Alacant», assenyala la vicerectora.
En aquest sentit, el V Pla Anual inclou activitats de gran acceptació com la European Researchers’ Night-Nit de la Investigació, que en l’edició de 2023 va reunir més de 9.600 persones, o el programa La UA Va al Col·le, que aplega 134 propostes a la disposició de centres educatius de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius d’FP i similars, i entitats i institucions sense ànim de lucre que tinguen entre els seus objectius contribuir a una societat més ben formada i informada. A més, com cada any, des d’UA Divulga es lidera la programació entorn de l’11F, el Dia Internacional de les Dona i la Xiqueta en la Ciència.
D’altra banda, la programació anual de la UCC+I de la UA inclou visites a les estacions científiques de la UA i al Museu de la Biodiversitat-UA d’Ibi, juntament amb programes consolidats de la Facultat de Ciències com Vine a Fer Pràctiques a la Universitat, El Pati de la Ciència, la Geogimcana i una ruta matemàtica, totes dues al campus, el cicle de conferències Consciències o el curs Divulgar Ciència en el Segle XX, així com la programació de conferències de l’Aula de Ciència i Tecnologia, a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant. Finalment, gràcies a la col·laboració de la Unitat de Comunicació, completen la llista d’activitats la col·lecció de vídeos «Ciència a la UA» i la difusió de resultats d’investigació per a millorar el posicionament social de les activitats científiques, tecnològiques i innovadores realitzades i produïdes a la Universitat d’Alacant.
FECYT
La Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, segons publica en la resolució definitiva de la Convocatòria d’ajudes per al foment de la cultura científica, tecnològica i de la innovació 2023, finançarà amb cinc milions d’euros 219 projectes de divulgació i comunicació de la ciència. Aquests projectes els posaran en marxa a tot Espanya 110 organitzacions –empreses, universitats, fundacions i centres públics d’investigació, entre altres– amb l’objectiu d’acostar la investigació, la tecnologia i la innovació a la societat.
Comentarios