Reflexionar sobre si la gastronomia és un art és un dels objectius que la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic persegueix amb l’organització de la II Jornada Interdisciplinària sobre Gastronomia, que tindrà lloc el dilluns 21 d’octubre, de 9 a 14 hores, a la sala d’actes de l’aulari II de la Universitat d’Alacant. En concret, el programa oferirà tres ponències, una taula redona i una demostració sobre cocteleria.

L’escriptor i crític gastronòmic Pepe Barrena oferirà la primera ponència, «La creatividad en la cocina española contemporánea», que aprofundirà en els plats que han marcat èpoques i estils dels xefs més prestigiosos distribuïts en quatre grans apartats: l’inici de la revolució, les interpretacions dels clàssics, la creació sense límits i l’estètica gastronòmica.

El restaurant Mugaritz estarà representat per Julián Otero, que pertany a l’equip d’I+D i que oferirà la conferència titulada «La creatividad culinaria. Gastronomía y arte»  Seguidament, la jornada tindrà la presència de Pere Castells, químic, investigador i escriptor gastronòmic, col·laborador de l’equip d’investigació del Bullitaller, responsable del Departament d’Investigació cientificogastronòmica de la Fundació Alicia i coautor al costat de Ferran i Albert Adriá del llibre Léxico científico-gastronómico. Presentarà la ponència «El papel de la ciencia en la creatividad culinaria: retos y oportunidades».

Després d’una taula redona en la qual participaran tots els ponents, tancarà la jornada la demostració titulada «Coctelearte: El triple equilibri» desenvolupada per l’equip de Three Monkeys Brands, format per Guillermo Albert, Santi Gómez i David Kandinsky, reconeguts amb el títol mundial The World’s Most Experiental Bartender i propietaris de Three Monkeys Alacant, un negoci hostaler amb cinema, cocktail bar, laboratori i sala de tastos.

Per a assistir a les jornades és necessària inscripció en el correu electrònic gasterra@ua.es.

Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor

L’organitzadora de les jornades, la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, és una càtedra institucional de la Universitat d’Alacant l’objectiu de la qual, en paraules del seu director, el catedràtic Josep Bernabéu, és «la recuperació, l’adaptació i la divulgació del patrimoni culinari alacantí i la promoció i la innovació gastronòmica des de la consideració de les aromes i sabors com a base de la memòria gustativa».

En aquest sentit la Càtedra Carmencita exhibeix en aquest moment l’exposició «Espècies, l’univers del sabor» en l’Auditori Teulada-Moraira, que pròximament farà itinerància als municipis de Dénia i Novelda. De la mateixa manera, mitjançant conveni de col·laboració entre la Universitat d’Alacant i la Fundació Caja Mediterráneo, la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic està fent un inventari-catalogació i difusió del fons documental i bibliogràfic de l’escriptor i periodista alacantí Antonio González Pomata, que destaca pel seu interès per a la recuperació de la gastronomia alacantina i mediterrània. Aquest fons documental va ser cedit per la família de l’escriptor després de la seua defunció a la Fundació Caja Mediterráneo, que en l’actualitat custodia el llegat.