L’Associació de Dibuixants d’Humor FECO-Espanya i la Universitat d’Alacant, a través del seu Servei de Cultura, presenten la XXIV edició de la Mostra d’Humor Social dedicada enguany «La Justicia:¿Es igual para “tordos”?», una exposició integrada per 63 obres de 49 humoristes gràfics de tot el món. Per primera vegada, la mostra inclou treballs d’autors procedents del Marroc, Ucraïna o la Xina, a més d’altres països ja habituals en aquesta cita, com l’Argentina, Colòmbia, Cuba, Xipre, Holanda, Bèlgica, França, Alemanya i Espanya. L’exposició s’obri demà al públic i es pot visitar fins al 30 de novembre a la sala Aifos del campus de Sant Vicent del Raspeig (edifici III de Filosofia i Lletres).

El dibuixant Enrique Pérez, comissari de la mostra i organitzador del Premi Notari de l’Humor, explica que enguany es lliura aquest guardó al dibuixant i humorista gràfic César Oroz, en un acte que tindrà lloc el dijous 31 d’octubre, a les 13 hores, a la sala Aifos, on s’exposa la mostra.

Les diferents edicions del Cicle Humor Social són un referent nacional de l’humor gràfic per la intel·ligència, la perspicàcia, la sagacitat i el compromís dels dibuixants que hi participen, els quals analitzen els successos actuals amb una visió crítica i sensibilitzen l’espectador en els aspectes socials més variats. Durant tots aquests anys, el cicle ha acostat al públic obres que centren la mirada en temes com la desocupació juvenil, el maltractament a les dones, la corrupció, la intolerància, la importància de la lectura, la discriminació, la crisi de valors, el canvi climàtic, la igualtat de gènere, la dependència de les noves tecnologies i altres aspectes que afecten el desenvolupament social i que els artistes qüestionen amb humor i ironia.

El president de FECO-Espanya, Juli Sanchis, Harca, explica que el tema seleccionat en aquesta edició és d’un gran calat social, requisit primordial en l’elecció de la temàtica cada any, ja que «la percepció que la justícia no és imparcial per estar contaminada per la penetració de la polarització política, la converteix en una de les institucions més desprestigiades a hores d’ara». Sanchis prologa en el catàleg d’aquesta exposició que «el nostre model democràtic, basat en la separació de poders, determina clarament que correspon al poder legislatiu elaborar les lleis, i al judicial, interpretar-les i aplicar-les», però «és que hem arribat a situacions patètiques». I afegeix: «Alguns jutges es queixen de les crítiques que els cauen al damunt a tort i a dret. Pense que amb les actuacions de molts d’ells, s’han guanyat a pols el desprestigi amb el qual són considerats».

César Oroz, Premi Notario de l’Humor

César Oroz Martija (Pamplona-Iruña, 1968) dibuixa des del 1991 una tira d’actualitat diària en el Diario de Navarra denominada Punto Final. En aquest mateix periòdic també ha fet altres treballs d’il·lustració i vinyetes com ara Piso de EstudiantesHumor en Rojo,, etc. Ha col·laborat amb altres mitjans com El JuevesEl Dominical de ABC, OrgulloySatisfacción o revistes com Sibaritas i Actualidad Jurídica Aranzadi. D’aquestes tires i d’altres històries en còmic i vinyetes n’ha publicat una vintena de llibres. El 2004 va obtenir el Premi Mingote d’Humor Gràfic que concedeix el diari ABC i el 2018 el Premi Elgar a la millor vinyeta periodística que concedeix l’Associació de Premsa de Màlaga i la Fundació Manuel Alcántara. El 2022, la Creu de Carles III el Noble de Navarra, concedida pel Govern de Navarra. Ha realitzat cartells (Fira del Bou 2006-Sant Fermín), pancartes de penyes, exposicions (l’última per al Museu del Carlisme d’Estella: «Carliscaturas. El humor como trinchera»), samarretes i tota mena de dibuixos.