L’Espai Sèneca alberga des d’aquest divendres fins al 7 de gener, l’exposició familiar ‘La Màgia del Trencanous’, que combina l’experiència sensorial, amb il·lustracions de Valeria Docampo, textos adaptats del relat de E.T.A. Hoffman i versionat per a. Dumes, narrats per comunicadors i actors, tot això acompanyat de música del famós ballet de Txaikovski en versió adaptada per a aquest especial projecte per la Banda Simfònica Municipal d’Alacant.

Aquesta exposició presenta les il·lustracions de Valeria Docampo, que es dedica des de 2006 a la il·lustració infantil. Nascuda a la ciutat de Buenos Aires (l’Argentina), la seua formació acadèmica es va centrar inicialment en Belles arts i després es va graduar de la Universitat de Buenos Aires amb la llicenciatura en Disseny Gràfic i Comunicació Visual, on va exercir com a docent. Un dels seus llibres “La Gran Fabrique de Mots” ha sigut traduït a 30 idiomes. Actualment viu a Lió (França), i publica els seus llibres il·lustrats a França, Bèlgica, Itàlia, a més dels Estats Units i països llatinoamericans. Ja ha il·lustrat per a editorials dels 5 continents.

A més del recorregut pel treball de Valeria entorn del Trencanous, es podrà gaudir de l’adaptació del Ballet de Txaikovski per part de la nostra Banda Simfònica Municipal, que podrà ser gaudit en audició a la sala a través de codis QR.

L’edil de Cultura, Nayma Beldjilali, ha assenyalat que «l’exposició ha sigut concebuda i produïda de manera específica per a la nostra ciutat i des de la regidoria s’ha volgut parar atenció a la diversitat de públics que la visitaran, per la qual cosa s’han realitzat tres línies textuals i temàtiques en funció de les edats: un text mes escarit i redactat en clau infantil, per a gaudi dels més xicotets; sota el lema “ sàvies que”, una segona proposta que recorre l’exposició per a xiquets i xiquets una mica més majors i/o amb inquietuds per a acostar-se a continguts divulgatius i un text que acosta al coneixement de la producció literària, musical i creativa, i que permet al públic general acostar-se a aquest interessant trànsit del Trencanous, d’una disciplina artística a una altra, al llarg de més de 250 anys.

«Abans de l’estrena del Ballet, Chaikovsky va seleccionar huit números formant la Suite El Trencanous Op. 71a, concebuda per a tocar en concert. En l’àudio que acompanya aquesta exposició escoltarem la instrumentació realitzada per a Banda Simfònica per José Schyns i que va anar gravada en la seu de la Banda Simfònica Municipal d’Alacant en el C. c. Les Cigarreras», ha assenyalat el subirector de la Banda, Pedro Navarrete.

Lectura dramatitzada amb accent alacantí

La mostra compta amb la lectura dramatitzada a càrrec d’alguns dels professionals de la comunicació més coneguts de la nostra ciutat. L’elenc el conformen: Luz Sigüenza d’Onda Cero, Carlos Arcaya de la Cadena SER, Denis Rodríguez de la COPE i Cristina Martínez, directora de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil – Albert. A ells se sumen: Eloísa Azorín de la companyia Ferroviària i Vanessa Reyes, amb àmplia experiència en la locució i treballs en l’Institut Cervantes. Aquesta lectura serà descarregable també a través de la pàgina web de l’Ajuntament i en la pròpia sala, a través de codi QR. Precisament dels textos a la sala s’encarrega el periodista d’Alacant Plaza Daniel Terol.

El coordinador Miquel Hernandis, ha destacat que «la màgia del trencanous és la de la col·laboració. Comptar amb les veus de la ràdio i els periodistes que cada dia compten l’actualitat d’Alacant és màgia, igual que fer-ho amb actrius que s’ixen del seu registre habitual. I a això cal afegir que la banda de música recupera la seua versió de la música. I la màgia és que sent un conte del segle XIX que va escriure un autor alemany com Hoffman siga ara tan universal i més popular que mai gràcies al ballet. Gent de diferents països ho ha anat enriquint i adaptant als temps actuals perquè continue estant més viu que mai».

Aquesta és la història d’un trencanous, però no d’un qualsevol. Tot comença a Berlín fa més de dos segles, quan l’escriptor alemany Amadeus Hoffmann publicava El trencanous i el rei dels ratolins. Un conte que narra les aventures d’una xiqueta que rep els seus regals de Nadal i acaba viatjant a un món de fantasia. Sense saber-ho, l’autor havia creat un text transcendental per a la història. Un relat que es traduiria i adaptaria innombrables vegades, passant per les mans de l’escriptor francés Alejandro Dumas i convertint-se en un cèlebre ballet amb la música del compositor rus Txaikovski.

El conte arribava a Espanya a la fi del segle XIX, gràcies a Hermenegildo Giner de los Ríos. Una de les últimes edicions en espanyol és el conte infantil que publica en 2018 la il·lustradora argentina Valeria Docampo, qui narra El Trencanous a partir dels seus dibuixos, basant-se en la producció del Ballet de la Ciutat de Nova York. Eixa és, precisament, l’obra il·lustrada que ens introdueix de ple en el màgic món d’aquest relat nadalenc, gràcies a un treball col·laboratiu que compta amb la participació de la Banda Simfònica Municipal d’Alacant. I és que aquesta exposició es contempla, però també es viu i se sent a través de la música i la narració oral, i per a això s’ha habilitat un codi QR.