La Mare de Deu del Remei, Patrona d’Alacant i Alcaldessa Honoraria Perpètua, ha processionat aquest dissabte al costat de la Relíquia de la Santa Faç i l’ha fet vestint la saya de la seua Coronació Pontifícia, de novembre de 1988, en l’estadi ‘José Rico Pérez’. Ha sigut al final de la Missa, celebrada en l’abarrotada Cocatedral de Sant Nicolás, que ha presidit Victorio Oliver, qui fora bisbe d’Oriola-Alacant i que la va coronar fa un quart de segle per mandat de Sant Joan Pau II. Luis Barcala, alcalde d’Alacant, ha explicat que “en aquesta processó, amb connotacions històriques pels 375 anys del Miracle de la Pesta i la visita de la Santa Faç, s’uneixen dues dels referents d’una ciutat, que no oblida els seus signes d’identitat que entronquen amb les seues tradicions més pròpie
Victorio Oliver, en la seua homilia, ha destacat que “citar a la Santa Faç, al costat de l’exclamació Misericòrdia! equival a parlar d’amor, solidaritat, convivència serena i sense caure en els individualismes”. Si a aqueixos conceptes sumem l’inherent a la Verge del Remei, ens referim a mantindre una esperança de salva
El Cor de Cambra ‘Veus de L´Alba’, de la Cocatedral, ha cantat diferents peces durant la Missa. Entre aquestes, l»Himne de la Coronació’ (M. Ramos) o els ‘Gojos de la Verge del Remei’. A l’òrgan, el director del cor, Luis Egío.
Al final de la cerimònia religiosa ha començat la procesiónm, coordinada pel degà Ramón Egío. L’ha oberta la Colla de Sant Blas que, al llarg del recorregut, ha interpretat ‘Processó de Morella’ (X. Richart), ‘Processó de Meliana’ ((X. Ahuir) i ‘Processó 1 (E. Gironés). L’eixida de la Santa Faç, sota pal·li, ha sigut saludada amb l’Himne Nacional, interpretat per la Banda Simfònica Municipal, i el llançament de milers de pètals de roses. L’ha portada el capellà del monestir, Miguel Ángel Cremades, i ha sigut escortada per la Policia Local amb l’uniforme de Gran Gal·la.
A escassos metres, la Verge del Remei amb una saya de tissú de plata brodada en fil d’or. És la que va lluir en la seua Coronació Pontifícia del 22 de novembre de 1988. La va dissenyar José Espadero qui aquests dies exerceix la comesa de Cavaller Custodi de la Santa Faç, i va ser brodada fa un quart de segle per les integrants de la Real Arxiconfraria de la Verge del Remei, que ara presideix Mati Sánchez Serra. El mantell, de vellut de cotó i seda, és de color blau aguamarina i també, brodat en or. En ell es pot apreciar flors de lis. L’encaix que el voreja està fet a bolillo, amb fil d’or.
Una de les novetats del tron en aquest any s’ha pogut apreciar en la bola -orbe se’l denomina- d’estrena que porta el Xiquet Jesús al seu braç dret. És de cristall de roca,amb plata xapada en or, perles, lapislázuli, aguamarinas i granades, i fet en una joieria de Sevilla.
Darrere de la imatge de la Patrona s’ha situat la Simfònica, dirigida per Pedro Lara, que ha interpretat durant el recorregut ‘La Pilarica’ (J. Teixidor), ‘Corder de Déu’ (R. Daurat) i la ‘Salve a la Verge del Remei (B. Sanchís). La comitiva ha discorregut pels carrers Llauradors, Primo de Rivera, Rambla de Méndez Núñez, carrers Major i Muñoz, i Plaza de l’Abat Penalva.
Una nova pluja de pètals i l’Himne d’Espanya s’han pogut veure i escoltar en tornar la Santa Faç a la Cocatedral. Quan ho ha fet la Patrona, la Simfònica i ‘Veus de l´Alba’ han interpretat ‘Oració a la Verge del Remei en la seua Coronació Canònica’, amb música de Francisco Bernabé i lletra d’Antonio Alcolea.
A la processó han acudit, entre altres, representants de la Federació dels Fogueres de Sant Joan, Federació d’Associacions Festives en Barris i Partides d’Alacant (FAFBA), Federació de Moros i Cristians d’Alacant (FMYCA), Junta Major de Confraries i Germanors de Setmana Santa, Confraria de Sant Nicolás de Bari, Casas Regionales i del Cabildo.
La Verge del Remei és Alcaldessa Honoraria i Perpètua d’Alacant des del 31 d’octubre de 1950 quan l’Ajuntament d’Alacant, presidit per Francisco Alberola, li va concedir aqueix títol. Des de llavors porta el Bastó de Comandament Municipal amb la qual processiona i amb el qual li la pot veure en l’Altar Major de la Cocatedral.
La Coronació Pontifícia de la Patrona es va celebrar davant unes 40.000 persones. Va ser el bisbe d’Oriola-Alacant, Victorio Oliver, qui va protagonitzar aqueix històric moment.
La Relíquia de la Santa Faç podrà ser contemplada fins al cap de la Missa de les 13 hores d’aquest diumenge, 6 d’agost, en la Cocatedral de Sant Nicolás. A continuació partirà cap al monestir de Santa Faç on serà retornada a la fornícula del cambril on se li venera, seguint el protocol tradicional. La pròxima vegada que ho abandonarà serà l’11 d’abril de 2024 per a presidir la Missa de Campanya del dia de Santa Faç, en la Plaça de Luis Foglietti.
Comentarios