Pròxim el tancament de temporada de les sales teatrals, un any més la ciutat d’Alcoi, del 3 al 6 de juny, és fidel a la seua cita amb la fira valenciana d’Arts Escèniques i, de la mà amb el Institut Valencià de Cultura, posa en marxa la Mostra de Teatre (http://mostrateatre.com/). Aquest catàleg recull la previsió d’activitats professionals, d’altres paral·leles i, com a nucli principal, la relació de companyies amb el detall dels espectacles que oferiran a un públic àvid i heterogeni congregat en sales, places i diferents espais on la Mostra ens permet retrobar-nos a tots, gestors, creadors, crítics, artistes, però també amants de l’escena o, simplement, ciutadans i ciutadanes que volen estar al dia de les tendències que cuina l’entramat cultural, especialment reforçat enguany quant al més pròxim, el valencià.

La vint-i-nou edició de la Mostra s’ha compactat per a oferir en clau intensiva les millors novetats que han confiat en aquesta plataforma de difusió, per a obrir portes a gires i multiplicar els espectadors al llarg de la pròxima temporada. Són vint les produccions -vint-i-set les funcions- que ocuparan el nostre temps en aquests quatre dies, sense tot just treva. Com és habitual, tindrem teatre de tots els formats, dansa, circ, espectacles per a tota edat i amb especial atenció al sector més jove; en sala i a l’aire lliure; amanit amb música o amb pinzellades de titelles; comptant amb una forta preponderància en aquesta anualitat de les propostes valencianes, però mantenint presència d’altres territoris creatius -Galícia, Andalusia, Catalunya, Madrid- com a referència de contrast imprescindible.

Pot subratllar-se, com s’ha comprovat al llarg dels últims mesos, que la producció valenciana, amb una acció decidida de suport de l’administració autonòmica, sí, però també de les infraestructures i les accions locals en matèria de Cultura, està posant davant nosaltres creacions i formats amb una varietat i qualitat que, fa a penes un parell d’anys, no consideràvem assolibles. Així doncs, porta oberta a l’esperança.

Quant al programa, la màxima varietat d’estils i de continguts, alguns amb forta càrrega social i uns altres amb la garantia dels millors noms de l’autoria, de la interpretació o la posada en escena. Una heterogeneïtat que, fet i fet, funciona globalment com a feliç ocasió per a posar-nos al dia del quin i de qui marca tendències, concita o confirma expectatives; en una paraula, la Mostra, novament, en el centre de l’actualitat del teatre i la producció cultural que ofereix la Comunitat Valenciana. Un repte i una oportunitat, any rere any.

Després dels suports rebuts, com a organització, en el moment de posar-se a la disposició del judici del públic i dels professionals, vinguts d’ací i d’allà, amb els qui es compartiran inquietuds i projectes per a definir des de ja amb el millor ànim i sense vacil·lacions la fira de 2020, la trentena de la Mostra.