El Mercat Central d’Alacant commemora enguany el seu centenari, i l’Ajuntament ha organitzat per a celebrar-lo un ampli programa d’activitats i esdeveniments amb els quals retrà homenatge a un segle d’història, com una exposició fotogràfica, visites guiades teatralitzades i una Trobada Nacional de Mercats. L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, va presentar el nou logotip del Centenari dissenyat per l’artista, José María Morán Berrutti, que representa la façana de l’edifici municipal del Mercat.

El primer edil va agrair “la generositat de l’artista i la cessió de la imatge i el disseny que queda com a llegat del patrimoni d’Alacant”, destacant que “és motiu d’orgull que l’emblema representatiu d’aquesta efemèride l’haja dissenyat un artista alacantí”. El nou logotip està inspirat en una sèrie de ‘Icones alacantines’, té una línia estilitzada i sòbria en elements i matisos que segueix el deixant de l’escola alacantina inspirada per mestres com Gastón Castelló, José Gutiérrez, Manolo Baeza o Adrián Carrillo.

L’acte organitzat per la regidoria de Mercats que dirigeix l’edil Lidia López, ha tingut lloc en el saló Blau, i va comptar amb la presència de regidors de l’equip de Govern i de la corporació Municipal, així com una àmplia representació dels comerciants, les festes, institucions i entitats de la ciutat.

L’alcalde va recordar que el Mercat Central és “un segle d’història dels últims cent anys, amb moments bons i dolents, amb una pandèmia que ha posat de manifest la raó de la creació del Mercat, que és a garantir el proveïment de tota la població, aqueix és el seu garant i el far del comerç de qualitat i proximitat a la nostra ciutat”.

El primer edil va posar en valor el sentit de pertinença del Mercat com un pol d’atracció turística destacant que “és de tots i per a tots, és únic, un segle d’història i un punt de trobada i convivència”, al mateix temps que va agrair a totes les persones que han fet possible el Mercat “generació rere generació”. Així com Barcala va recordar en les seues paraules a tots els que han format part de la seua història “per a alguns va ser la seua oportunitat de començar en la vida i poder donar menjar als seus fills, i per a uns altres va ser el seu últim record, aquell 25 de maig amb el bombardeig terrible en el qual el Mercat va ser el seu últim sospir”.

Per la seua part la regidora Lidia López, va subratllar que “el Mercat és una icona de la nostra ciutat, un centre neuràlgic i el vaixell almirall de la gastronomia alacantina”, i va anunciar que «es crearà un grup tècnic de treball amb persones de reconegut prestigi de la cultura, la festa, comunicació i l’esport per a organitzar els esdeveniments i programes del Centenari”.

Programa d’actes i esdeveniments per a celebrar el Centenari

L’Ajuntament prepara un ampli programa d’actes per a celebrar el Centenari fins al pròxim 12 de novembre, que té previst desenvolupar un nou portal web per a continuar adaptant el Mercat a les exigències del consumidor en la nova era digital, i donar-li projecció en tota Espanya amb l’organització de la segona Trobada Nacional de Mercats en col·laboració amb la Confederació Nacional de Mercats Tradicionals de Proveïments.

Així mateix s’han previst activitats de dinamització comercial amb concerts de música, actuacions teatrals, dansa, tallers, ponències, contacontes i altres espectacles. El programa organitzat per l’Ajuntament del Centenari completa visites guiades per les instal·lacions per a explicar la història d’aquest edifici i una exposició fotogràfica sobre l’estreta relació del Mercat amb la ciutat i els alacantins.

Així com unes ponències de gastronomia que tancaran els esdeveniments, amb cuiners de reconegut prestigi que oferiran exhibicions en directe en l’espai d’experiències degustativas que es crearà en aquestes instal·lacions.

Obres de millora del Mercat Central

Per la seua part en l’acte celebrat aquest matí es va posar en valor la important inversió realitzada per l’Ajuntament d’Alacant per a millorar les instal·lacions de l’emblemàtic immoble del Mercat Central, que va obrir les seues portes al novembre de 1921. En aquest sentit l’alcalde va recordar que el Mercat “ha vist passar diàriament la vida i costums de diverses generacions i de centenars de milers d’alacantins i visitants, amb garantia de servei de tindre els millors comerciants, i va animar a continuar comprant en els tots els seus mercats municipals, estem apostant per la seua modernització i posada al dia”.

Per tot això l’Ajuntament d’Alacant sempre ha estat al costat del Mercat Central amb contínues obres de millora i adaptació en aquests anys, aquesta setmana s’ha aprovat el pla de millora de l’eficiència energètica del recinte comercial i de la Plaça del 25 de maig, per a canviar totes les lluminàries per tecnologia leds.