La Denominació d’Origen Protegida de la Granada Mollar d’Elx ha iniciat oficialment la seua temporada amb l’acte oficial del tall d’esta fruita que ha sigut a càrrec de la capitana del Atticgo Club Handbol Elx, María Flores, i del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón.
A més, l’esdeveniment ha comptat amb un ampli suport amb la presència del president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez, i de l’alcalde d’Elx, Pablo Ruz, al costat de diputats provincials, membres de la corporació il·licitana i representants d’associacions, institucions i col·lectius de la zona emparada per la DOP.
El president de la Denominació d’Origen Protegida de la Granada Mollar d’Elx, Francisco Oliva, ha assenyalat que “enguany hi ha més producció que en l’anterior campanya però al voltant d’un 30% no podrà etiquetar-se amb el segell de la DOP perquè és magrana assolellada que ha patit els efectes de les onades de calor que s’han registrat este estiu”.
“El sol ha afectat l’escorça de les magranes que es troben en la part més visible de l’arbre. La pell d’eixa zona s’ha cremat, ja no és apta per a comercialitzar-se amb Denominació d’Origen i haurà d’anar destinada a la indústria”, apunta Oliva.
En termes de producció i descomptant el 30% que anirà a la indústria, Oliva ha indicat que enguany es recol·lectaran al voltant de 35.000 tones i, d’elles, les que tinguen qualitat primera i extra i estiguen inscrites en el Consell Regulador es podran etiquetar amb el segell DOP.
Com a nota positiva, el president de la Denominació d’Origen indica que “hi ha una creixent demanda del mercat i des de fa setmanes porta esperant l’inici de la nostra campanya per a incorporar-la als seus lineals”.
En este sentit, Francisco Oliva, assenyala que el fet de tindre un segell de qualitat diferenciada com és la DOP, ser l’única magrana del món que té esta distinció de qualitat i les campanyes de promoció que porta fent la Denominació d’Origen per a donar a conéixer les qualitats d’esta fruita “ens ha permés guanyar protagonisme i prestigi en els punts de venda i això també s’ha traduït en què el consum de magranes d’Elx a nivell nacional ha augmentat un 40% en l’última dècada”.
Preservar el que som i valorar el que tenim
En el seu discurs, Francisco Oliva ha enumerat els problemes als quals s’enfronta el sector com el clima, la falta de relleu generacional, la incertesa de l’aigua, la inflació o l’augment de costos i també ha aprofitat l’ocasió per a reivindicar el paper essencial del camp, de l’esforç que duen a terme les famílies d’agricultors i de la importància que té la magrana mollar d’Elx per al territori.
“La magrana d’Elx és un símbol de la nostra identitat, tenim les millors magranes, la terra ideal per a cultivar-les i les mans expertes que ho fan possible. Preservarem el que som, valorarem el que tenim i cuidarem a la gent que ho fa possible perquè ens juguem el nostre futur”, ha afirmat el president de la DOP.
En l’acte també s’ha retut homenatge a l’equip femení del Atticgo Club Handbol Elx per a reconéixer tota la seua trajectòria i èxits al costat del compromís de la DOP que porta tres anys patrocinant a l’equip així com l’agraïment al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, per la seua visita i participació en l’esdeveniment.
La capitana del Atticgo Club Handbol Elx, María Flores, ha manifestat que «és un honor tant per a mi com per a tot l’equip haver participat en este esdeveniment tan important, contenta i orgullosa de formar part d’esta primera cort de la magrana, una fruita que a més consumim sovint i ens agrada molt».
Per part seua, l’alcalde d’Elx, Pablo Ruz, ha destacat que «este lloc és molt més que un espai agrícola o natural, és un espai cultural al qual li dona valor la magrana, que construeix la nostra pròpia idiosincràsia com a poble», afegint el seu agraïment a la DOP de la Granada Mollar d’Elx «per la labor incessant de promoció, d’aposta i compromís amb la magrana i l’agricultura».
El president de la Diputació Provincial d’Alacant, Toni Pérez, ha assenyalat «la importància d’este acte, per a posar en valor a esta superfruta, però sobretot el que hi ha darrere d’ella, apostant des de la Diputació per eixa agricultura que tant bé fa amb la DO protegida, que implica tres comarques i 40 municipis, que mereix la major promoció perquè puga créixer també en els percentatges de consum nacional».
Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana, ha descrit a la magrana mollar d’Elx «com a ambaixadora mundial, implicant un nivell de qualitat que ja està reconegut, que ja està contrastat; implica una presència en mercats internacionals, que es coneix la nostra terra gràcies al molt i bo que ofereix la magrana mollar, però hi ha una part que no es coneix tant i que no té tanta visibilitat que és la del treball de tots els que fan possible que puguem haver tallat esta magrana hui ací, per la qual cosa la meua reflexió va per tota la gent del camp, per tots els agricultors que estan treballant per portar esta menja al nostre paladar, malgrat l’escassetat d’aigua».
La magrana mollar d’Elx
La magrana mollar d’Elx és l’única magrana del món amb Denominació d’Origen Protegida. La zona geogràfica de la DOP empara a 40 municipis de L’Alacantí, Baix Vinalopó i Vega Baixa, estes comarques concentren més del 75% de la producció nacional de magranes, són els principals productors europeus i els primers a nivell mundial pel que fa a la varietat mollar.
La mollar d’Elx es caracteritza per tindre un sabor dolç, la seua llavor és molt blana i comestible, el seu color exterior oscil·la del crema al roig intens i la seua temporada de comercialització s’estén fins a finals de gener.
Al voltant del 60 per cent de la producció s’exporta. Els principals mercats són França, Alemanya, el Regne Unit i els Països Baixos. Entre els mercats emergents figuren els països del Golf Pèrsic, el Sud-est Asiàtic, el Canadà i el Brasil.
La campanya de la magrana mollar d’Elx genera en el sector més de 3.000 ocupacions directes i un miler de llocs de treball indirectes. En el Consell Regulador hi ha inscrits més de 500 agricultors de les zones emparades per la DOP i en estes comarques s’estima que hi ha una superfície dedicada a les magranes de 3.000 hectàrees de les quals un miler formen part de la DOP.
Comentarios