La Universitat d’Alacant presenta la programació d’arts escèniques ACUA per al mes de febrer, integrada per l’emissió en línia de les últimes estrenes de les Aules de Teatre i Dansa, davant de l’actual situació sanitària. Totes les retransmissions podran veure’s en la pàgina www.veu.ua.es/agenda.
El programa arranca demà dijous 4 de febrer a les 20 hores amb El festí dels bèsties, una obra de l’Aula de Dansa UA i OFUA. Retransmissió en línia. (Disponible des del dijous 4, a les 20.00 hores, fins al diumenge 7, a les 23.59 hores). El dijous 11 de febrer, (20 hores) serà el torn de Medea, a càrrec del grup clàssic de l’Aula de Teatre UA, amb representació en valencià. Retransmissió en línia. (Disponible des del dijous 11, a les 20.00 hores, fins al diumenge 14, a les 23.59 hores). Un bell cadàver, interpretada en valencià per l’Aula de Teatre de la UA s’emetrà el dijous 18 de febrer. Retransmissió en línia. (Disponible des del dijous 18, a les 20.00 hores, fins al diumenge 21, a les 23.59 hores) i finalitzarà el programa de febrer amb l’emissió el dijous 25 de l’obra Gente que habla sola a càrrec de l’Aula de Teatre de la UPUA. Retransmissió en línia. (Disponible des del dijous 25, a les 20.00 hores, fins al diumenge 28, a les 23.59 hores).
Programa
Dijous 4 de febrer – 20 hores – En línia
El festí dels bèsties, Aula de Dansa UA i OFUA
«Atesa la quotidiana dualitat entre la racionalitat i l’espiritualitat en la qual normalment vivim, aquesta peça parteix de l’exploració de l’inconscient, del salvatge de l’ésser humà, on es confronten les atraccions i les pors. Així, l’obra de dansa es va teixint entre les històries paral·leles de diferents personatges que s’enfronten a un viatge dionisíac, on les normes socials i els tabús no existeixen. Això els permet deixar aflorar sentiments reprimits i incontrolables, i deslligar la seua acció des del desig, l’amor, l’odi, la repressió o l’esperança». Segons el director, Carlos Peñalver, estem davant d’un espectacle que promet traslladar el públic assistent a una època barroca, a manera de «gran vals» de nobles en la cort. «És una cosa molt festivalera i elegant». Estan dansant els uns amb els altres i arriben a un punt de separar la racionalitat per a anar-se’n més a l’espiritualitat, a la màxima plenitud, a la recerca de les sensacions. Hi ha salts, accions físiques entre ells, i un vestuari molt treballat. Senyorial però també atrevit, molt animal. «Un barroc molt contemporani». Per a l’estrena es va comptar amb la participació especial de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant. La música original, creada per a aquest espectacle, és obra del compositor Marcel Noll.
Dijous 11 de febrer – 20 hores
Medea. Aula de Teatre de la UA. En valencià
Xiomara Wander-Berghe dirigeix el grup clàssic de l’Aula de Teatre de la UA per a presentar-nos Medea, segons la versió d’Andrés Lima sobre textos de Sèneca. L’obra ofereix una nova visió sobre una textualitat travessada per la foscor i el desemparament d’una dona que rebutja la compassió aliena i, sobretot, l’autocompassió. Una experiència que convida a submergir-se en l’univers d’un ésser humà que ha travessat el llindar del dolor i la desesperança. En els premis del V Festival Nacional de Teatre Universitari 2020 Medea va obtenir nominacions a millor muntatge, millor direcció, més ben audiovisual, millor actriu de repartiment i millor actriu principal, i va resultar guardonada amb els premis a la millor actriu principal i actriu de repartiment, Samara Campaña, com ‘Medea’, i Aitana García Sant Joan, com a ‘Corifea’, respectivament.
Dijous 18 de febrer – 20.00 hores
Un bell cadàver. Aula de Teatre de la UA. En valencià. Direcció: Iván Jiménez.
Com afronten la mort els joves? En plena voràgine adolescent, un grup de joves intenta créixer enmig d’un bosc cada vegada més hostil. En un institut, que podria ser qualsevol, és complicat tirar arrels. L’estrès, l’ansietat, la por a decebre, les inseguretats… no permeten parar per a reflexionar sobre el que els envolta. Sobre el que els passa endins. Una tardor tempestuosa i massa freda encongeix les seues tendres branques. De sobte, com sempre, un raig fa estelles les certeses. Com es mira un arbre que s’ha convertit en taüt? En els premis del V Festival Nacional de Teatre Universitari Un bell cadàver va obtenir nominacions a millor cartell d’obra, millor espai escènic, millor espai lumínic i millor direcció. Anna Órtola, Iván Jiménez, Laura Gil Pérez, Liza Shpilkina, Pablo L. Mas i Silvia Pinardo van aconseguir el primer premi en la categoria de millor espai escènic.
Dijous 25 de febrer – 20.00 hores
Gente que habla sola. Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA
«El paisatge urbà s’ha omplit, a poc a poc, de gent que parla sola. Realment no parla sola. Presumiblement parla a algú, però el telèfon pel qual parla s’ha tornat cada vegada més invisible. Així que fa l’efecte que els nostres carrers s’han convertit en un enorme corredor de psiquiàtric. Gent que parla sola mostra la soledat que s’amaga darrere d’aquest aparent excés de comunicació que ens envolta». Begoña Tenés dirigeix el grup de la UPUA de l’Aula de Teatre UA sobre un text del dramaturg alacantí Juan Luis Mira.
Comentarios