La regidora de Cultura, Marga Antón, ha presentat la programació de l’Espai Hernandià, juntament amb el programador d’aquest centre cultural, José Luis Mas, i el director de la Càtedra Miguel Hernández de la UMHE, José Luis Ferris.
Tal com ha declarat la regidora, “l’Espai Hernandià es consolida com un lloc dedicat a la literatura, el diàleg poètic, la investigació i el periodisme, en el qual els i les artistes literaris no sols d’Elx, sinó de tot el panorama nacional tenen el seu espai”. Antón ha afegit que al llarg de 2021 es van dur a terme més de 30 activitats, per les quals van passar més de 1.000 persones, amb una ocupació del 75% i amb edats compreses entre 20 i 70 anys, convertint-se en un espai intergeneracional per a la ciutadania. “L’acceptació del públic des de l’obertura ha sigut elevada, generant-se no sols activitats literàries sinó sinergías entre artistes i públic”, ha apuntat l’edil.
Quant a 2022, Marga Antón ha dit que “la programació està dissenyada per a commemorar que l’any 2022 farà 80 anys des de la mort del poeta. El lema és ‘80 anys sense el poeta’ i en la imatge dissenyada per Sergio Delicado hem volgut usar una llàgrima reinterpretant el logo amb la frase ‘Miguel no és ací’ ”.
En total hi ha 20 activitats i la programació passa a dividir-se en dos períodes: febrer a juny i setembre a desembre, encara que a l’ésser un espai viu obert als creadors i creadores literaris, així com a les Càtedres de la UMHE i periodistes, pot ser que s’incorporen activitats fora d’aquest període de programació. En el 2022 quasi es triplicaran les activitats realitzades al llarg de tot el 2021.
“Apostem per creadors i creadores literaris no sols il·licitans, ja que en el 2022 obrim l’Espai a poetes, escriptors, guionistes, periodistes, filòsofs i artistes de tot el panorama nacional” ha dit Antón qui ha informat que “enguany establim una línia de col·laboració amb el prestigiós festival que se celebra des de l’any 2011 Vociferio de València que se celebra aquest mes de febrer, així com reforcem la presència i col·laboració de la Càtedra Miguel Hernández de la UMHE i s’incorporen a l’Espai diverses activitats de la Societat Filosòfica”.
El dissabte 26 de març commemorant la mort de Miguel Hernández (que va ser el 28 de març de 1942) tindrà lloc un diàleg amb Jose Antonio Ríos Carratalá, autor del llibre “Els consells de guerra de Miguel Hernández” i que destapa les irregularitats que es van produir en el procés a Miguel Hernández. El 18 de març es presentarà el llibre escrit per José Luis Ferri “Miguel Hernandez. Passions, presó i mort d’un poeta”.
El 18 de març es presentarà el llibre de José Luis Ferri “Miguel Hernández: Passions, presó i mkuerte d’un poeta”.
Cal destacar entre altres activitats, els diàlegs intergeneracionals en col·laboració amb la Càtedra Miguel Hernandez de la UMHE en la qual diferents escriptors i poetes nóveles dialogaran amb poetes amb experiència. “També vincularem escriptura i cinema a través del Taller sobre “El raïm de la ira” d’Israel Gil (Aula de Cinema i Audiovisual de la UMH) i formaran part de la programació artistes literaris contemporanis com Dyso, Dany Orviz, Víctor López o David Trashumante entre altres, posant l’accent en poetes i escriptores en valencià com Bogonya Pou+Obert o Iris Almenara i Alex Andreu” . Al juny se celebrarà el 10é aniversari de letrasenvena.com i les activitats literàries del Festival LGTBI+ DIVERSA.
Marga Antón ha recordat que “l’entrada a totes les activitats és gratuïta mitjançant inscripció mitja hora abans a la porta de l’Espai Hernandià”.
Segons Luis Mas, “quant a criteris programàtics, la qual cosa hem pretés en l’Espai Hernandià és crear un espai intergeneracional en el qual els artistes, poetes, literaris, periodistes… relacionats amb les lletres tinguen el seu lloc”. El programador ha afegit que “l’espai s’ha consolidat en molt poc temps com un lloc de creació, de llibertat, de sinergia i, sobretot, intergeneracional, que era una cosa que ens interessava moltíssim a la regidoria de Cultura”.
Per part seua, José Luis Ferris, ha destacat la gran programació de l’Espai Hernandià i ha apuntat que “des de la Càtedra Miguel Hernández volíem eixir de les fronteres, volíem que la universitat trepitjara la ciutat perquè no hi ha millor aula magna que la ciutat d’Elx on podem tindre contacte amb tots els ciutadans i de totes les edats”.
Comentarios