La Regidoria d’Igualtat, que dirigeix María Conejero, ha programat un conjunt d’activitats per a commemorar el 25-N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. L’edil ha explicat que “l’objectiu global és sensibilitzar al conjunt de la societat alacantina i analitzar com es pot evitar la violència masclista”.

L’ha catalogada com una “xacra social, que afecta al conjunt de la societat”. Ha recordat a les 48 víctimes del passat any i a les 51 dones mortes en el que s’emporta d’any 2019. Ha conclòs que “les dones continuem morint com a xinxes fruit de la violència masclista”.

Ha remarcat que, a més, existeixen altres tipus de violència contra les dones com la psíquica, el buylling laboral, i l’explotació laboral en col·lectius de dones.

Conejero ha assegurat que “una de les meues preocupacions fonamentals en arribar a la regidoria va ser la de combatre aqueixa xacra en l’àmbit de l’Educació des de les edats més primerenques. També, que arribe aqueix missatge formatiu a les famílies, escoles, mitjans de comunicació, publicitat, i administracions, entre altres àmbits, per a erradicar-la en totes les seues manifestacions”.

D’acord amb aqueixa filosofia de treball, Conejero ha incidit en què “hem preparat una programació intensa d’espectacles pedagògics dirigit a l’Ensenyament Mitjà. És l’adolescència l’àmbit en el qual més cal incidir. Són els joves, amb les seues accions i actituds, els que poden canviar aquesta societat”.

La visibilització de la campanya comença ja amb la instal·lació d’un centenar de banderoles en 50 fanals del centre de la ciutat. En elles es pot llegir el lema “Ni colps que ferisquen, ni paraules que dolguen”, que es pretén es convertisca en el missatge institucional del 25N. Aqueixa mateixa llegenda es veurà en els pròxims dies en les llunes davanteres dels autobusos urbans.

La Regidoria de Comerç, que dirigeix Lidia López, i les diferents associacions de comerciants també han col·laborat en la col·locació de la cartelleria d’aquesta campanya.

Un altre dels punts on tindrà especial significat el 25N d’enguany serà el Palau El Portalet, situat al carrer Llauradors 15. La seua façana estarà il·luminada amb llum lila.

Exposició “Portes”

Aquest mateix lloc acollirà l’exposició “Portes” del 14 al 25 de novembre. És la primera vegada que aquesta exposició es pot visitar a la Comunitat Valenciana. Amb aquesta mostra s’homenatja les 48 dones assassinades per la violència de gènere en 2018. Per cadascuna d’aqueixes dones es pot contemplar una obra. Està creada, ha afegit l’edil, “per a reivindicar el record de les víctimes i per a mantindre viu el debat i les posicions de rebuig i condemna”.

“El Proxeneta”

El cinema també servirà per a conscienciar sobre el significat del 25N. Així, el 15 de novembre es projectarà el documental “El Proxeneta” en la llibreria Pynchon &CO, al carrer Segura. Assistirà la directora Mabel Lozano qui participarà en un posterior col·loqui.

“El Proxeneta” va ser estrenat en 2018 i està inspirat en un llibre de la mateixa Mabel Lozano que va publicar un any abans. Narra, en primera persona, la història de Miguel “El Músic”, un ex-proxeneta i propietari d’alguns dels més importants macroburdeles d’Espanya. Durant més de 20 anys va traficar amb la vida de 1.700 dones.

Va ser condemnat i sentenciat a 27 anys de presó. Penedit del seu passat es va decidir a comptar, per primera vegada, com es manté el negoci de la prostitució i com ha evolucionat el sistema del tràfic amb finalitats d’explotació sexual.

Tot el conjunt d’activitats giraran entorn de l’acte institucional programat per al 25 de novembre, a partir de les 12 hores, a l’Ajuntament d’Alacant. Es desenvoluparà entre el Saló Blau i la Plaça de l’Ajuntament, “amb el que pretenem que la ciutadania puga participar en una manifestació pública que servisca per a continuar conscienciant sobre aquesta xacra que ens toca patir”, ha remarcat María Conejero.

Biblioteques i espectacles

A més dels actes específicament programats per al 25N, la Regidoria d’Igualtat ha instal·lat en diferents biblioteques públiques municipals un punt específic de lectures recomanades i material de la pròpia regidoria per al 25N.

Dos espectacles contribueixen també a cridar l’atenció sobre el problema del maltractament: “Surrender” i “Micromaqué?”. El primer d’ells, a càrrec d’Inma Rodríguez, és una obra de teatre que s’està representant en 15 centres educatius de Secundària d’Alacant. Combina dansa, música i teatre “i amb ell es treballa en la prevenció de la violència”, ressenya Conejero.

“Micromaqué?” espectacle de la companyia Clowndestino Teatre, el 14 de desembre en el Centre Social Comunitari “Felicitat Sánchez”, a partir de les 18 hores. És una funció oberta al gran públic, que a l’octubre també es va representar, en dues sessions, per a l’alumnat de Secundària, “un espectacle desternillante per a aprendre a detectar les violències subtils que tan desapercebudes passen i que perpetuen les desigualtats entre dones i homes”, conclou l’edil.

Col·laboracions

La Regidoria d’Igualtat col·labora també amb la llibreria “80 Mons” en l’organització del cicle literari “La revolució ja era ací”. Començarà el 28 de novembre, a les 19.30 hores. Donarà visibilitat a les diverses violències a les quals han de fer front les dones amb diversitat funcional. Es comptarà amb la presència de l’escriptora alacantina Carmen Calvo, autora del llibre “Diverses dones diverses”.

En aqueixa mateixa línia, la regidoria avala la presentació del Calendari “Igualtat en 2020”, programada per al 12 de desembre, a les 12 hores a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alacant. Aquesta és una iniciativa conjunta entre Igualtat i l’alumnat de l’Escola. La temàtica gira entorn dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030, vistos des de la perspectiva de gènere.