La sala d’exposicions Vista Alegre va presentar el divendres 5 d’abril,  «60 anys de Casa de les Amèriques». La mostra arriba a la ciutat de la mà de l’Ambaixada de Cuba a Espanya i ha sigut organitzada pel Departament d’Exposicions de l’Institut Municipal de Cultura i el CeMaB (Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti), a més de la Seu de la Universitat d’Alacant a Torrevella.

L’exposició realitza un recorregut fotogràfic de caràcter històric, que reflecteix la contribució de la Casa de les Amèriques a la creació i foment dels llaços culturals entre l’illa, la resta del continent i el món, com a projecte que va propiciar la visita continuada a Cuba d’intel·lectuals i creadors principals del panorama literari i cultural llatinoamericà.

Enguany es compleixen 60 anys de la Casa de les Amèriques i aquesta exposició ret homenatge a la seua trajectòria com a institució clau per a les relacions vertebradores de la cultura llatinoamericana al llarg de la seua història. Fundada en 1959, és una entitat amb personalitat jurídica pròpia que realitza activitats de caràcter no governamental, encaminades a desenvolupar i ampliar les relacions socioculturals amb els pobles de l’Amèrica Llatina, el Carib i la resta del món. Així mateix, promociona, investiga, afavoreix, premia i publica la labor d’escriptors, artistes plàstics, músics, dramaturgs i estudiosos de la literatura, les arts i les ciències socials del continent.

Entre les institucions que històricament han mantingut relacions amb Casa de les Amèriques es troba l’abans esmentat Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB) de la Universitat d’Alacant. En enguany d’aniversaris, en el qual se sumisquen els vint anys de vida del CeMaB (en el marc dels 40 anys de la UA), aquesta exposició que ens brinda Casa de les Amèriques conté el record de la importància de Mario Benedetti per a la institució.

Benedetti va ser el primer director del Centre d’Investigacions Literàries de Casa de les Amèriques (actualment dirigit per Jorge Fornet) i va mantindre fins a la fi dels seus dies una estreta relació amb la mítica institució i amb el seu president, Roberto Fernández Retamar. La biblioteca personal madrilenya de Benedetti és un fidel reflex de la vinculació de l’escriptor amb l’entitat havanera: dedicatòries personals d’escriptors cubans i diversos manuscrits del poeta uruguaià amb la capçalera de la Casa evidencien aquest vincle, extensiu als grups poètics de l’illa. Una dedicatòria de Retamar a Benedetti és la millor mostra dels nostres llaços, que mantenim vius amb iniciatives com aquesta exposició: «A Mario, vell, benvolgut germà, aquest vell vell librito, i l’abraçada de sempre» (en Idea de l’Estilística, 1979).