Arranquen els Cursos d’Estiu Rafael d’Altamira de la UA en la Seu de Villena amb un concert d’obertura que tindrà lloc el divendres 5 de juliol a les 22 hores a la plaça de Santiago de la localitat. La música ètnica serà la protagonista de la vetlada de la mà del villener Luis Giménez i el seu nou disc Middle Passage.

Després d’aquest concert d’obertura, la seu acollirà quatre cursos la setmana vinent, de temàtica molt variada: educació, amb el curs Coeducació Afectivosexual: de la Teoria Coeducativa a la Pràctica a l’Aula, que abordarà com es gestiona la diversitat des de la pràctica educativa; eines pedagògiques per a coeducació a l’aula i gestió de la diversitat afectiu sexual i d’identitats de gènere; ciència: amb Explorant Noves Tècniques en Bioquímica i Biologia Molecular, que posarà sobre la taula les tècniques més noves i les seues aplicacions en aquest camp; cultura i turisme, amb el curs Del Particularisme a l’Universalisme. Taller de Creació Escènica de Pont Flotant i Moros i Cristians, Desenvolupament Local i Turisme. Una mirada plural, intel·ligent i amb enfocament inclusiu en què es debatran temes com el paper de la dona, importància de la identitat i del brànding, noves tecnologies en nous formats d’«experiències turístiques», música, patrimoni i posada en valor d’elements vinculats al patrimoni cultural de les poblacions festeres, particularment del Vinalopó. La Seu de Villena acollirà un cinquè curs els dies 17, 18 i 26 de juliol sobre Tast i Elaboració de Cervesa Artesanal, (coneixements essencials per a elaborar cervesa casolana, avaluar tipus i qualitats de matèries primeres, tècniques de manipulació, cocció, maceració, fermentació i maduració), una programació amb la qual aquesta seu de la UA serà que més cursos d’estiu imparteix aquesta edició 2019.

Luis Giménez

Compositor villener establit a Sud-àfrica. Presenta el seu vuitè treball Middle Passage, un retrobament amb artistes locals coneguts en el panorama musical del país com Javier Geras, Antonio Prats o col·laboracions dels grups locals Ala de Mosca, CC Pink o Dixie project. També comptarà amb col·laboracions com Rugare Musikavanhu o Amine Bekhechi, entre d’altres. Durant les últimes dues dècades, el cantant ha combinat estils musicals espanyols amb diferents tipus de músiques del continent africà (gnawa, sahrauí, blues malià, soukous, afro-beat, chimurenga, etc.) A més, ha dut a terme una extensa investigació musical en països africans, l’Índia i Espanya, i ha publicat llibres acadèmics com Tracing the mbira sound arxive in Zimbabwe (Routledge 2018) o documentals com Los mares del desierto(Sahara Occidental/Algèria) o Adama Drame: Embracing the Malian nation (Mali).

Luis presenta el seu vuitè àlbum i retrata un viatge musical imaginari que arranca a Ciutat del Cap en direcció al sud d’Espanya passant pel Sàhara Occidental, Mali o Zimbabwe, entre altres paisatges sonors. Middle Passage es refereix a la travessia marítima que forçadament van fer milions d’esclaus entre Àfrica, Europa, Àsia i Amèrica des del segle XIV. En aquesta travessia es van desenvolupar músiques d’anada i tornada que van donar lloc al naixement d’estils musicals com la rumba o estils poètics com les dècimes. Aquest disc està dedicat a tots els que continuen vius en l’herència intangible que conté cada cançó que s’hi exposa. Middle Passage evoca un lloc imaginari entre Espanya i Sud-àfrica, viatge que l’autor ha realitzat sovint la darrera dècada.

Cursos Seu Universitària de Villena

1. Coeducació Afectivosexual: de la Teoria Coeducativa a la Pràctica a l’Aula. Lloc: carrer La Tèrcia, núm. 12. Del 8 al 12. Acte Inaugural: dilluns 8 de juliol. 9.00-10.00 h. Inauguració oficial a càrrec de la vicerectora d’Igualtat de la Universitat d’Alacant, la directora de la Seu Universitària de Villena, la Regidoria d’Igualtat i el director del CEFIRE.

Programa complet

  1. Del Particularisme a l’Universalisme. Taller de Creació Escènica de Pont Flotant. Lloc: Casa de la Cultura, plaça Santiago 7. Del 8 al 12.

Programa complet 

Professorat: Pau Pons. Professora d’Entrenament Físic i Vocal de l’Actor en l´Escola de l´Actor (ESAC) a València. Com a actriu ha treballat amb directors com Jorge Picó, Carles Alfaro, Ximo Vidal, Joaquim Candeias i Xavi Puchades, entre d’altres. Ha realitzat ajudanties de direcció per a Albena Teatre, Pluja Teatre, Cremen Produccions i Combinats i ha dirigit espectacles per a Germinal Produccions, Hibiscus Teatre i L’Horta Teatre, entre d’altres. És una de les fundadores de Pont Flotant. Jesús Muñoz. Professor del mòdul d’Expressió Oral en el Postgrau de Teatre en l’Educació (actual màster en Teatre Aplicat) de la Universitat de València. Com a actor ha treballat amb companyies com a Bambolina Teatre Practicable, La Fura dels Baus, Cremen, Teatres de la Generalitat Valenciana, Teatre de Marionetes L’Estrela o Det Andet Teater (Dinamarca). És un dels fundadors de Pont Flotant.

  1. Explorant Noves Tècniques en Bioquímica i Biologia Molecular. Lloc: carrer La Tercia, núm. 12. Del 8 al 12.

Programa complet

4- Moros i Cristians, Desenvolupament Local i Turisme. Una Mirada Plural, Intel·ligent i amb Enfocament Inclusiu. Lloc: Junta Central de Festes, pl. Santiago 3. Del 9 al 11. ACTE INAUGURAL: Dimarts 9 de juliol. 9.30-10.30 h: presidenta de la UNDEF; President d’ADLYPSE (FEDERACIÓ DE PERSONAL TÈCNIC EN GESTION DEL DESENVOLUPAMENT LOCAL); president de la Junta Central de Festes de Villena (JCF); autoritats locals i acadèmiques (UA).

Programa complet 

5. Tast i Elaboració de Cervesa Artesanal. Lloc: cuina del mercat de Villena, en col·laboració amb El Salón de la Cerveza i el pub cerveseria El Refugio. 17, 18 i 26. Professorat: Raúl Tejerina, químic i gerent en Tecnocaelia; Paco Bernabeu, mestre cerveser de Cervezas Postiguet; Antonia Muñoz, gerent del Salón de la Cerveza; i Blanca Freixe, cap de producció d’Ordum.

Programa complet