El regidor de Relacions amb les Universitats, Amado Navalón, acompanyat de la directora de la Seu Universitària d’Elda de la Universitat d’Alacant, Charo Navalón, i del coordinador tècnic de les Seus Universitàries i Cursos d’estiu de la UA, Héctor Rubio, ha presentat hui la programació d’activitats de la Seu Universitària d’Elda per al primer semestre de l’any 2020.

Charo Navalón ha explicat que “la proposta parteix de la vocació de divulgar el coneixement, sensibilitzar sobre els valors del patrimoni natural i cultural, i incitar a la participació activa de la societat eldense. Per a això s’han proposat cursos, conferències, xarrades, cinema i esdeveniments, en col·laboració amb diverses associacions i entitats del teixit cultural de l’entorn, com a Associació Fotogràfica d’Elda, Fundació Paurides, Cefire Vinalopó, UNED Elda, AMFI, Caixapetrer, Associació cultural La Tertúlia, CEL d’estudis locals del Vinalopó, Associació Mosaic, Majors actius, i centres educatius, entre altres”.

La directora de la Seu Universitària a Elda ha explicat que “entre els cursos poden trobar-se el Curs de Fotografia Digital-Nivell Mitjà, de la mà de la AFE (Associació Fotogràfica d’Elda), que fa un pas més en la formació sobre fotografia a la vall. El curs és fonamentalment aplicat i la matrícula inclou una llicència educativa de programa per al retoc fotogràfic”.

Amb la col·laboració de Cefire Vinalopó, es plantegen dos cursos molt interessants. Un dedicat a formar els formadors de centres educatius en les tècniques, tàctiques i funcionament de les Lligues de debat. “Es tracta d’una activitat que implica el treball de captació d’informació, preparació de discurs, argumentació i refutació que, sens dubte, suposa un repte per a la millora de destreses fonamentals dels joves en molts camps. La intenció és que d’aquesta formació puga sorgir una competició de debat entre centres de la comarca”, ha explicat Charo Navalón.

Una altra proposta és el curs que anomenem WikiElda: taller d’edició en Wikipedia i wiki Commons, amb la intenció de formar a persones que puguen col·laborar amb aquesta web oberta, millorant els continguts que hi ha en ella sobre Elda, el seu patrimoni i els seus recursos. Finalitzarà amb una marató WIkIElda que serà el dia 4 d’abril.

Es reprén un taller de Geocaching Elda, el mes d’abril, per a fomentar aquesta activitat esportiva, lúdica, i col·laborativa i que tindrà una part formativa, i una altra d’esdeveniment de geocaching en l’entorn Elda-Petrer per a buscar “tresors” i retrobar-se amb el patrimoni local.

El mes de maig es desenvoluparà el curs “Memòria Democràtica, turisme i guerra civil” en qel que es planteja una reflexió sobre què és la memòria democràtica i com es pot treballar en ella des de l’activitat turística, per a això es comptarà amb vertaders experts de l’àmbit local com José Ramón Valero, provincial com Pablo Rosser o amb les experiències a escala nacional de la Batalla de l’Ebre o del Front de Madrid; òbviament també estarà la proposta comarcal “Del Vinalopó a l’exili”.

Quant a la divulgació, sobre el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència, s’ha preparat una sèrie d’activitats coordinades que inclou una taula redona amb científiques de l’entorn, una exposició i conferència, que pretén sensibilitzar sobre la ciència amb perspectiva de gènere. Al març les activitats entorn del Dia internacional de la dona treballadora ens portaran a plantejar un esdeveniment singular sobre la política eldense amb noms de dona.

Els primers dimecres de mes s’ofereix cinema, amb xarrada posterior sobre temes d’actualitat, i amb pel·lícules de qualitat, gràcies la col·laboració amb la Fundació Paurides. Amb el mateix objectiu de xarrar i reflexionar sobre temes que importen es proposa una sèrie de trobades amb l’Associació Cultural La Tertúlia, en l’antiga impremta Vidal, en la qual es tractarà “La memòria d’una Ciutat” (1968 a 1982) amb els protagonistes d’aqueixos anys daurats per a Elda, en el que es parlarà de teatre, música, esport, activisme, o desenvolupament industrial.

També hi haurà teatre de l’Aula de teatre de la Universitat d’Alacant en el Teatre Castelar amb “La Tempestat” de Shakespeare, el pròxim dia 26 de febrer.

Les activitats seran gratuïtes i obertes en la seua majoria, amb l’excepció d’algun dels cursos, i només amb el límit de la capacitat d’aforament de les diferents ubicacions en què es desenvolupen.