La Torre Almohade d’Almudaina compleix un any més i per a celebrar-ho el MARQ ha organitzat una jornada especial de portes obertes que tindrà lloc huí dimarts 14 d’agost. D’aquesta manera, la Diputació d’Alacant commemora el novè aniversari d’un dels enclavaments més emblemàtics de la província, originari de la primera meitat del segle XIII i declarat Bé d’Interès Cultural. La fortalesa podrà visitar-se de forma totalment gratuïta en horari de 9:00h a 13:00 hores i de 18:00 a 21:00 hores.

Des que es va obrir al públic, prop de 16.000 persones han visitat aquest complex d’època islàmica gestionat per la Fundació MARQ, que posa en valor el patrimoni cultural de la província. Escolars i visitants procedents de tota la geografia alacantina i de la resta d’Espanya han pogut gaudir d’aquest museu, dividit en quatre plantes, que ofereix un recorregut per la història d’aquesta estructura i del municipi d’Almudaina.

El diputat de Cultura i Educació, César Augusto Asencio, qui ha convidat a tota la ciutadania a gaudir d’aquesta interessant proposta cultural, ha explicat que “gràcies a la seua riquesa històrica, la Torre d’Almudaina constitueix un important recurs patrimonial, cultural i turístic per a la nostra província. A més, la seua altura i el seu privilegiat emplaçament l’han convertit en un mirador perfecte des del qual gaudir d’una bella panoràmica del Valle de Planes que connecta amb els castells i torres vigías de tota la zona de l’interior”.

L’immoble va ser restaurat i musealizado per l’Àrea d’Arquitectura de la institució provincial. Després de la seua obertura al públic a l’agost de 2009, la Torre va quedar integrada en la xarxa de jaciments, parcs arqueològics i centres d’interpretació del MARQ i de la seua Fundació.

La restauració duta a terme en la torre i el seu entorn permet comprendre, a través de les petjades trobades en els seus murs, la curiosa tècnica empleada en la seua construcció i les seqüeles dels canvis patits en els seus vuit-cents anys d’història. Un ‘museu de lloc’ per a introduir al visitant en el coneixement i gaudi de la seua arquitectura i paisatge”, ha manifestat el diputat.