Projecte Inestable i l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) organitzen la 10a Trobada de Teatre Jove, un esdeveniment que, en aquesta desena edició, es concreta en un total de 31 representacions, l’assistència de 59 centres de Secundària, 70 tallers didàctics, 14 dinàmiques grupals i en la participació de més de 30 professionals de les arts escèniques.
Com des de fa deu anys, quan arriba la primavera arriba la Trobada de Teatre Jove amb el seu esperit de celebració i la seua força educativa. Enguany comença a València el 24 d’abril, i fins al 12 de maig, que acaba a Alacant, permetrà a més de 1500 joves de la Comunitat Valenciana celebrar l’educació artística gaudint del teatre. “Per a nosaltres és un repte i alhora una satisfacció arribar a aquesta desena edició i fer-ho en un moment excel·lent del teatre en l’educació en la Comunitat Valenciana, entre altres coses, per la implantació de l’optativa “Laboratori d’Arts Escèniques” en 1r d’ESO”, afirma la coordinació del projecte, que està formada per Maribel Baiona, Marc Escrig, Ernesto Martín i Rafa Palomares.
La Trobada de Teatre Jove continua des del seu origen tenint com a objectiu permetre la trobada d’alumnes i docents que gaudeixen del teatre i es formen mitjançant les arts escèniques en el sentit més ampli (dansa, música, plàstica, teatre, expressió corporal). Aquest esdeveniment els permet exhibir les seues creacions, formar-se en tallers amb professionals de les arts escèniques i la pedagogia, així com conéixer i conviure amb altres persones que viuen el teatre en l’educació secundària, els casals joves o qualsevol associació juvenil.
L’estructura de cadascuna de les catorze jornades de l’edició d’enguany serà sempre la mateixa: l’activitat comença a les 10h amb l’exhibició de dues o tres creacions protagonitzades per grups de joves dels centres davant altres joves que assisteixen com a públic. Posteriorment, entre 11:30h i 12h es per a l’activitat per a esmorzar i organitzar als assistents en cinc grups heterogenis. Cadascun d’aquests grups fa un taller didàctic impartit per un o una professional de les arts escèniques entre les 12:00h i les 14:00h. Després, arriba el moment de menjar ràpidament, perquè a les 14:30h s’inicia la dinàmica final de comiat, en la qual tots els joves participen conjuntament. Cal destacar que, aproximadament, tots els dies al voltant de 110 joves gaudeixen d’aquest programa. “Aquest programa d’activitats continua comptant amb professionals que ja ens han acompanyat en les edicions passades, ja que són especialistes amb una línia didàctica de les arts escèniques que ens interessa i que s’ajusta perfectament a la Trobada: Antoni Navarro, Fanfi García, Improvivencia, Arantxa Pastor o Arantxa Domínguez són bons exemples, entre altres», apunten els coordinadors.


La primera de les seus serà València, entre el 24 i el 28  d’abril. Com sempre, el lloc de trobada és Espai Inestable i allí es mostraran els treballs dels següents centres educatius: IES Sedaví, IES Foia de Bunyol, IES José María Parra d’Alzira, IES Faustí Barberà d’Alaquàs, IES Josep de Ribera de Xàtiva,  els de València capital, IES nº26, IES Conselleria, IES Ramon Llull, IES Benicalap, també l’Escola de Teatre Tarumba d’Alzira i les escoles concertades Els Carolines de Picassent, el Col·legi La Mare de l’Olivar II d’Alaquàs i el Col·legi Escolapis de València capital.
La segona serà Castelló, enguany de nou en el Teatre Raval, entre el 2 i el 5 de maig. Els centres que mostraran els seus treballs escènics seran: l’IES Llombai de Borriana, l’IES Llop i Broch de Vila-real, l’IES Violant de Casalduch de Benicàssim i els de la mateixa capital de la Plana IES Sos Baynat i IES Bovalar.
I aquesta edició es tancarà a la ciutat d’Alacant, en concret en el Centre Cultural Les Cigarreras entre el 8 i el 12 de maig. Els centres educatius que mostraran les seues obres seran: els centres públics IES Santa Pola, IES Les Fonts de Villena, IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig, IES Misteri d’Elx, i de la capital alacantina, IES 8 de Març,  IES Cap de l’Horta i Centre 14; i els centres concertats Col·legi Agustins d’Alacant i el Col·legi La nostra Senyora del Carmen d’Elx.
“El nostre agraïment als espais d’exhibició és profund, ja que cedeixen les seues instal·lacions i bona part dels seus recursos al nostre projecte, i, per tant, al desenvolupament artístic de la joventut valenciana, un dels esperits de nostra trobada”, reconeix la coordinació del projecte.
La 10a Trobada de Teatre Jove és finançada per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el seu Carnet Jove, institució que ha permés des de la cinquena edició fer arribar aquesta iniciativa, originària de  Projecte Inestable, a les ciutats de Castelló i Alacant. Ara bé, aquest projecte no seria possible sense la participació i col·laboració d’altres institucions compromeses amb el teatre, l’educació i la joventut com el Teatre de Caixó de Castelló, Projectes Teentheatre d’Alacant, Màster en Teater Aplicat (UV), el CEFIRE Artisticoexpressiu, AVEC Teatre, la Regidoria de Cultura d’Alacant, CCOO de Comarques del Nord, la Federació d’Ensenyament de CCOO del PV, Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i Els Aules Espai Cultural Obert. “El suport d’institucions tan importants com aquestes ens corroboren que la funció social del nostre projecte és inqüestionable”, asseguren els coordinadors.
A més, les tres setmanes de la Trobada es complementen amb jornades de formació en didàctica de les arts escèniques per a docents el dissabte 1 d’abril a València, 6 de maig a Castelló i 13 de maig a Alacant; que també són punt de trobada i d’aprenentatge per a la massa de professors i professores més compromesos amb les arts del sistema educatiu valencià. Aquestes jornades estan organitzades i finançades pel CEFIRE  Artisticoexpressiu.
Per tant, el projecte Trobada de Teatre Jove continua amb la seua necessitat d’oferir experiències teatrals als adolescents i joves que es consolida com a font de coneixement i enriquiment personal i que serveix com a vehicle d’aproximació a les arts escèniques per a consolidar la formació de nous espectadors i, en sentit més ampli, de nous usuaris de la cultura. I ho fan enguany celebrant el seu 10a edició durant catorze jornades al voltant del País Valencià.
Centros participantes en Alicante
IES Santa Pola
IES Las Fuentes – Villena
IES 8 de marzo – ALC
Colegio Nuestra Sra del Carmen – ELX
Colegio Agustinos – ALC
IES Cap de l’Horta – ALC
Centro 14 – ALC
IES Misteri d’Elx – ELX
IES María Blasco – Sant Vicent
Alumnado del Máster de Profesorado de Secundaria de la UA
IES Vicente Verdú – Elx
IES Azud de Alfeitamí – Almoradí
IES Severo Ochoa – Elx
IES Bahía de Babel – ALC
Liceo Francés – El Campello
IES Las Lomas – ALC
S.E.S. IES Agost
IES Figueras Pacheco – ALC
IES Rafal
iES Pare Arques – Cocentaina
IES Playa San Juan – ALC