L’objectiu és posar en valor l’aportació de les dones en el progrés científic i social i presentar models de referència per a les noves generacions
Alacant. Dimecres, 7 de febrer de 2024
El 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11F) en reconeixement al paper clau que exerceixen les dones en la comunitat científica i la tecnologia. Com cada any, la Universitat d’Alacant (UA) commemora aquest dia amb un seguit d’activitats que van des de trobades amb científiques de referència o conferències, fins a concursos i tallers. Es tracta d’un programació oberta a la comunitat universitària i a tota la societat en general, amb l’objectiu de posar en valor l’aportació de les dones en l’avanç i el progrés científic i social, així com presentar models de referència que estimulen i enriquisquen, especialment, les joves generacions.
Amb la coordinació del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, la programació arranca demà, 8 de febrer, a les 10 hores, amb la conferència en línia titulada «Girls4STEM: un proyecto dirigido al fomento de las vocaciones STEM», impartida per la professora i investigadora Sandra Roger, de la Universitat de València, i organitzada per l’Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies de la UA.
Els actes institucionals tindran lloc el dimecres 14 de febrer amb la taula redona «Ciència en femení»» protagonitzada per María J. Buzón, doctora en Biologia Molecular i Biomedicina i cap del grup d’investigació de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron; Mireia Sempere Tortosa, professora del Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la UA, i Rosabel Roig Vila, catedràtica de Tecnologia Educativa del Departament de Didàctica General i Didàctiques Específiques de la UA. L’acte, previst a les 11.30 hores a la sala d’actes de l’edifici Germà Bernàcer, estarà presidit per la rectora, Amparo Navarro, acompanyada per la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor Llorca.
La trobada comptarà amb la participació de setanta estudiants i professors de l’IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig que prèviament han treballat els perfils professionals de les científiques protagonistes de la taula redona. A més, els joves visitaran l’estabulari de la Universitat d’Alacant.
Durant aquest acte institucional també s’anunciarà la tesi guanyadora del Premi Josefina Pascual Devesa, dotat amb mil euros. Convocat pel Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, l’objectiu d’aquest guardó és reconèixer i promoure la difusió de les millors tesis doctorals defensades a la Universitat d’Alacant que incorporen la perspectiva de gènere.
A més, el Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA ha creat el programa Dona i Ciència tant per a commemorar l’11F com el Dia Internacional de la Dona (8M). El programa ofereix una vintena de sessions a la disposició de centres educatius, municipis i entitats sense ànim de lucre que estiguen interessats a destacar la importància del paper de la dona en el progrés de la ciència i de la societat.
Activitats prèvies
La Universitat d’Alacant organitza un any més la fase local de la competició de robòtica FIRST LEGO League (FLL), programa internacional que fomenta l’aprenentatge pràctic de les STEM (acrònim anglès per a ciències, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques) en joves de 4 a 16 anys. Durant el matí del dissabte 10 de febrer, a l’aulari II, vint-i-tres equips participen en el desafiament MasterPiece relacionat amb noves maneres de crear i comunicar art i aficions al voltant del món.
El dimarts 13, des de les 9 hores al col·legi CEIP Sant Roc d’Alacant, investigadores de la Universitat d’Alacant duran a terme l’activitat «El meu primer Geolodia» amb tallers per a descobrir què és un meteorit, una roca, un mineral o un fòssil i conèixer el treball d’una geòloga per un dia.
L’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG) i la Comissió d’Igualtat de la Facultat d’Educació, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CEMAB), proposen el mateix dimarts 13 de febrer a les 10.30 hores al CEMAB una trobada amb Lucía de la Vega, directora executiva de Gettingbetter, agència publicitària responsable de la campanya de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AIMT) #NoMoreMatildas que visibilitza les dones en la ciència.
Des del projecte El Racó de les Geògrafes, també el 13 de febrer però a les 15.30 hores en format en línia, tindrà lloc la sessió «Geografia dels aliments. Producció, distribució i consum agroalimentari sostenible», una entrevista a Xenia Havadi Nagy, geògrafa i doctora de la Universitat Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca, Romania) des de fa més de deu anys. El seu treball se centra en estratègies de desenvolupament regional, zones rurals, turisme sostenible.
La Biblioteca de Ciències, en col·laboració amb la Facultat de Ciències, ha preparat una mostra bibliogràfica amb una exposició, llibres i recursos seleccionats, que podrà ser visitada del 9 al 29 de febrer, per a donar a conèixer el paper clau que exerceixen les dones en la comunitat científica i tecnològica, i fomentar la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les xiquetes.
Fins al final del mes de febrer, al corredor de la planta baixa de la fase II de la Facultat de Ciències de la UA, es podran visitar els cartells elaborats per alumnat d’aquest centre que han concorregut al concurs dedicat al Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència 2024 i que concedirà un únic premi dotat de dos-cents euros.
La programació organitzada pel Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència té el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació, a través d’UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la Universitat d’Alacant.
Comentarios