La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa la seua programació cultural (ACUA) per als mesos de febrer a juny, integrada per 15 propostes culturals, «una programació que reflecteix l’aposta estratègica de la UA per la producció pròpia, el vessant formatiu des de la cultura i la col·laboració institucional, com correspon a una institució pública d’Educació Superior. A més, incloem en ACUA, com és habitual, altres activitats de producció externa», ha afirmat el vicerector de Cultura, esport i Llengües, Carles Cortés, durant la presentació.

El programa compta amb cites destacades entre les quals es troben Xavi Castillo, Mara Aranda, la Biennal Universitària de Teatre de la Xarxa Vives o el Certamen de Teatre Grecollatí, a més de les estrenes de producció pròpia de les Aules de la UA de Dansa, Teatre i Música que cada any veuen la llum en els mesos de maig i juny. La projecció cinematogràfica de Mirando al mar, d’Ángel Puado, la tradicional Història del Rock, teatre per a IES i noves exposicions, completen el programa.

Producció externa

ACUA donarà començament el pròxim 7 de febrer, amb la projecció de la pel·lícula Mirando al Mar, del cineasta alacantí Ángel Puado (20 hores. Facultat d’Educació). L’apartat teatral de la programació començarà el 19 de febrer amb Xavi Castillo i Pot de Plom, que posaran sobre l’escenari l’espectacle La Bíblia contada per Xavi Castillo (20 hores. Paranimf. Entrades a 5 euros). La cita següent, el 26 de febrer, vindrà de la mà de Bambolina Teatre i la seua representació de Hamlet de William Shakespeare, en versió de Jaume Policarpo (sessió per a IES. 11.30 hores. Paranimf. Entrada: 3 euros).

Mara Aranda obrirà l’apartat musical del programa el 4 de març, amb Trobairitz vs trobadors un concert que s’emmarca en els actes de commemoració del Dia de la Dona (20 hores. Paranimf. Entrada 5 euros). Quatre dones músiques i una actriu reuniran música amb textos que van ser escrits per cantautors medievals anomenats Trobairitz. Prèviament al concert, el mateix matí del dia 4, Mara Aranda impartirà un taller d’emponderament vocal a les 12 hores (taller gratuït).

La música arribarà a la Facultat d’Educació l’11 de març a les 20 hores amb Miralls, un concert de música vocal del barroc, amb veu, viola de gamba i guitarra barroca. El 25 de març serà el torn de la dansa (20 hores. Paranimf. Entrada lliure) amb un espectacle de presentació del duo ¿Hasta dónde..?, integrat per Sharon Firdman i Carlos Peñalver, una actuació que es completa amb la projecció d’un documental.

Enguany la Universitat d’Alacant acollirà la II Biennal de Teatre Universitari Xarxa Vives, una trobada que tindrà lloc els dies 29 i 30 d’abril al Col·legi Major i que tindrà la participació d’una desena d’Aules de Teatre, entre aquestes la de la UA. Aquesta Biennal és una mostra interuniversitària oberta al públic que es desenvolupa en un format de marató d’actuacions, on cada universitat participant representa una obra de no més de 50 minuts. Aquest format permet al públic assistent gaudir d’una oferta teatral variada durant una mateixa jornada. A més, aquesta trobada facilita que els grups de teatre compartisquen coneixements i experiències, i es formen amb diversos tallers que s’organitzen en el marc d’aquesta activitat.

L’apartat de producció externa compta també amb un espectacle de caràcter pedagògic La historia del Rock (5 de maig.11.30 hores Paranimf. Entrada 3 euros per a IES), concert didàctic que s’ha convertit en un petit clàssic dins de la programació del Servei de Cultura, un viatge a través del temps que ens acosta a la història d’aquest gènere musical des dels seus orígens fins a l’actualitat.

Producció pròpia

En sessió també per a IES, el Paranimf acollirà el 17 de març, la representació de Contra l’amor, d’Esteve Soler, a càrrec de l’Aula de Teatre de la UA (11.30 hores. Entrada 3 euros). La UA també organitza el Certamen de Teatre Grecollatí. Aquest certamen de producció pròpia arriba a la V edició i té com a objectiu incentivar la creació de muntatges teatrals basats en textos d’autors clàssics grecollatins, per part dels IES, i fomentar la creació de nous públics a través de la formació. Enguany tindrà lloc de l’11 al 15 de maig.

Estrenes de producció pròpia

Les Aules de Teatre, Dansa i Música de la UA presentaran els seus treballs anuals en el segon quadrimestre de l’any, com és habitual, en la programació cultural de la UA. Totes les estrenes tindran lloc al Paranimf a les 20 hores amb entrada lliure. L’Aula de Dansa Contemporània de la UA estrenarà l’espectacle El Festí dels Bèsties, amb direcció de Carlos Peñalver i Federica Fasano (19 de maig).

L’Aula de Teatre tindrà tres estrenes: El 26 de maig, es posarà sobre l’escenari l’obra Medea, amb una versió d’Andrés Lima sobre textos de Sèneca, dirigida per Xiomara Wander-Berghe i representada en valencià. El 2 de juny, arribarà l’estrena d’Un bell cadàver, una creació col·lectiva de l’Aula de Teatre UA, amb direcció d’Iván Jiménez i també en valencià. El 9 de juny serà el torn de l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA que, dirigida per Begoña Tenés, estrenaran l’obra Gente que habla sola, de Juan Luis Mira. Finalitza aquest apartat amb música, a càrrec de la Coral de la UA, que oferirà el seu concert de primavera el 3 de juny, sota la direcció de Shlomo Rodríguez.

Exposicions i Acte Aniversari 20 Anys MUA

En l’apartat expositiu destaquen quatre exposicions que s’exposaran en el Museu de la UA (MUA) els pròxims mesos:

– «Indústries. Javier García-Solera». Sala El Cub. Inauguració finals de gener (per confirmar) fins al 15 de març de 2020. Exposició que presenta un conjunt d’obres desenvolupades al llarg de trenta anys, per l’arquitecte alacantí Javier García-Solera. Està promoguda pel Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València i comissariada per M. Teresa Palomares Figueres.

– «Situació Límit». M. Dolores Mulá. Sala Cool. Inauguració des del 31 de gener fins a l’1 de març de 2020. Mostra composta per obra inèdita de l’artista M. Dolores Mulá.

– «El boom. La literatura llatinoamericana torna a creuar l’Atlàntic». Sala El Cub. Inauguració des del 4 de febrer fins al 15 de març de 2020. Comissariada per Raúl Manrique Girón i Claudio Pérez Míguez, directors del Museu de l’Escriptor a Madrid. Exposició formada per fons propis del museu que reflecteix el boom que va viure la literatura llatinoamericana en els anys 60.

– «Mulier Mulieris». 13 Convocatòria d’Arts Plàstiques (març-juliol 2020)

Acte Aniversari 20 Anys MUA

El 14 de desembre de 1999 la Universitat d’Alacant va obrir les portes del MUA. Després de dues dècades de funcionament, aquest projecte pioner en el seu àmbit compleix 20 anys, just quan arriba a la seua exposició número 400, amb unes xifres que superen el mig milió de visitants i 180 mil persones que han participat en els tallers i els concursos de la seua Àrea Didàctica. El MUA ha aconseguit configurar en aquests anys una col·lecció pròpia de més de dues mil obres artístiques contemporànies d’autors entre els quals es troben Pablo Picasso, Joan Miró, Eduardo Chillida o Eusebi Sempere. A més, en l’àmbit artístic, aquest museu ha consolidat la seua posició com a plataforma i altaveu per a la reflexió artística, el diàleg i la investigació al voltant de la creació plàstica més recent. Les convocatòries d’arts visuals «Mulier Mulieris» i «Pluri-Identitats», visibilitzen el compromís amb la diversa i multidisciplinària creació artística contemporània, i el compromís de la UA amb les polítiques actives en favor de la igualtat de gènere i del foment del respecte a la diversitat afectivosexual. D’altra banda, el MUA ha produït més de mig centenar d’exposicions itinerants, que recorren les seus universitàries, ajuntaments, cases de cultura, diputacions, associacions i IES de tot el país. Des del curs 2007 fins a l’actual 2019-2020, s’han gestionat 400 cessions d’aquestes exposicions itinerants.

Per a commemorar el 20 Aniversari del MUA, la Universitat d’Alacant ha previst un acte institucional de celebració que tindrà lloc el pròxim 23 de gener i tindrà com a motiu central la presentació del llibre 20 años del MUA. El professor José Piqueras ha ultimat aquesta publicació i hi fa un recorregut per l’evolució del MUA, per la seua història, els directors, les exposicions pròpies i acollides, els comissaris, els artistes, la col·lecció pròpia, etc., una publicació que inclou nombroses fotografies històriques recopilades per a l’ocasió. L’acte preveu reunir al MUA els rectors responsables de la posada en marxa i la continuïtat d’aquest, els vicerectors de cultura i els qui han sigut els seus tres responsables, Antonio Ramos (2001-2005); Mauro S. Hernández (2005-2012); i Faust Ripoll (2012- actualitat), a més de les institucions col·laboradores habituals del MUA, representants dels museus d’Alacant, artistes, comissaris i un llarg etcètera del món acadèmic i cultural.

De la mateixa manera, el MUA ja ha obert al públic l’exposició «20 anys Col·lecció del MUA», a la Sala Arcadi Blasco, que podrà visitar-se fins al 29 de juliol de 2020, una exhibició en què s’inclouen vint peces representatives de les línies mestres que formen els seus fons.