La Universitat d’Alacant ha presentat ja el seu “IX Seminario Permanente Modernas de Épocaˮ, que donarà principi el divendres 5 de març. Aquesta edició porta el títol de “Emociones que dieron vida a las mujeres.ˮ
La realització d’aquest seminari ha sigut anunciada en l’agenda d’esdeveniments de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, i es tracta d’una proposta que aconsegueix enguany la seua novena edició. En aquesta ocasió, la temàtica general de l’activitat serà la història de les emocions i els sentiments de les dones, l’estudi de les quals s’abordarà des de diferents disciplines científiques.
Aquesta iniciativa va nàixer en 2013 amb l’objectiu de crear un espai de trobada per a investigadors especialistes en estudis de gènere. El seminari consisteix en un cicle de conferències, que ofereix als experts l’oportunitat d’exposar els seus estudis en matèria de feminisme i igualtat de gènere, i transmetre així el coneixement no sols a altres autors dedicats a aquesta mena de qüestions, sinó també a les persones alienes al món acadèmic. Així mateix, aquest espai permet connectar a investigadors de gran renom amb altres especialistes menys coneguts que han començat a treballar recentment aquest tipus de matèries.
En aquesta ocasió, el comité organitzador està integrat per quatre historiadores de la Universitat d’Alacant. D’una banda,s’ocuparà de la direcció científica Inmaculada Fernández Arrillaga, doctora en Història i professora titular de l’Àrea d’Història Moderna. D’altra banda, les labors de coordinació de l’activitat han sigut realitzades per Maite Ávila Pérez, historiadora i doctoranda d’Estudis de Gènere; Sonia Beltrán Pastor, historiadora i doctoranda d’Estudis de Gènere; i Yasmín Bernuz Rodríguez, historiadora i doctoranda d’Història Antiga.
En aquesta novena edició, es duran a terme un total de huit conferències, programades en diferents dates des del 5 de març fins al 3 de desembre de 2021.
En primer lloc, el divendres 5 de març, Mª Ángeles Pérez Samper, historiadora de la Universitat de Barcelona, oferirà la conferencia “Emociones regias. Dos reinas y una emperatriz.ˮ Un mes després, el 5 d’abril, està programada la ponència titulada “Disonancias afectivas: emocionalidad, feminidady sentido común. Un recorrido culturalˮ, que serà a càrrec de Luisa Elena Delgado, de la Universitat d’Illinois.
En tercer lloc, el dimecres 5 de maig, se celebrarà la xarrada “Las matronas y las guerras civiles en la Roma Antigua. De conspiradoras a víctimasˮ, oferida per Rosa María Cid López, de la Universitat d’Oviedo. Posteriorment, el 4 de juny, s’oferirà la ponència titulada “Vergüenza versus atrevimiento: emociones femeninas en la prosa de María de Zayasˮ, realitzada per Christine Orobitg, de la Universitat de Aix – Marseille.
Després de la pausa de l’estiu, el seminari reprendrà la seua activitat el 6 de setembre amb “El dolor como magnitud literaria en las escritoras románticasˮ, una conferència que durà a terme Anna Caballé Masforoll, de la Universitat de Barcelona. Al mes següent, el dimarts 5 d’octubre, Màxim García Fernández, de la Universitat de Valladolid, donarà la seua xarrada titulada “Emociones en femeninoen la Castilla del antiguo régimen.ˮ
Conforme ens acostem a la fi d’any, trobem les dues últimes conferències del cicle. El divendres 5 de novembre tindrà lloc la ponència “Sacerdotes contra el temor. Las mujeres y el contacto con las divinidades en la Antigua Romaˮ, que desenvoluparà Marco Almansa Fernández, de la Universitat Complutense de Madrid. Finalment, es tancarà aquesta novena edició del seminari el divendres 3 de desembre, amb la conferència “Las mujeres fenicio – púnicas: explorando sus sentidos y emociones a través de la cultura materialˮ, que oferirà Octavio Torres Gomariz, de la Universitat d’Alacant.
El “IX Seminario permanente Modernas deÉpocaˮs’ha creat en col·laboració amb la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, l’Instituto Universitario de Investigación en Estudios de Género (IUIEG), l’Asociación Klías de Investigación en Estudios de Género, i CEFIRE.
Aquest seminari és gratuït i està obert a tota mena de públic. Per això, tot aquell que ho desitge pot inscriure’s fins al dia 4 d’abril a través del següent enllaç:
https://www.modernasdeepoca.kliascultura.com/inscripcion/
Comentarios