La Universitat d’Alacant ha preparat un ampli programa d’activitats per a culminar els actes commemoratius del 80 aniversari de la defunció de Miguel Hernández, el pròxim dilluns 28 de març, considerat per la Generalitat Valenciana com el dia de les víctimes de la guerra i la repressió franquista.
L’acte central del programa, de caràcter institucional, serà presidit per la rectora de la UA, Amparo Navarro, a l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres, a les 12.30 hores, en el marc de l’activitat «El poder de les paraules», organitzada per la Facultat. S’hi presentaran tres publicacions: Modernas, luchadoras y pioneras: mujeres alicantinas en la Edad de Plata, de les autores Helena Establier i Mónica Moreno i Miradas del sur. Patrimonialización de la memoria colectiva, obra de Gabriel Sansano i Los consejos de guerra de Miguel Hernández, de Juan A. Ríos Carratalá. L’última de les obres esmentades és una edició conjunta entre el Servei de Publicacions de la UA i el Ministeri de Defensa en la qual es donen a conèixer, per primera vegada, els sumaris dels consells de guerra a què va ser sotmès el poeta.
L’acte comptarà amb la participació de Lucía Izquierdo, nora del poeta Miguel Hernández; de Margarita García, subdirectora general de Publicacions i Patrimoni Cultural del Ministeri de Defensa, i de Toñi Serna, secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.
El programa commemoratiu, que va coincidir al començament amb la celebració del Dia Internacional de la Poesia, el passat 21 de març, inclou la inauguració de l’exposició «Miguel Hernández: mostra bibliogràfica», que podrà visitar-se del 28 de març al 8 d’abril a la Biblioteca de la Facultat de Filosofia i Lletres. Es tracta d’una petita mostra sobre la vida i l’obra de Miguel Hernández en la qual s’exposen diversos exemplars dels seus llibres, alguns estudis crítics sobre la seua obra, cartelleria amb imatges de la seua vida i una selecció dels seus textos.
Per part seua, l’Arxiu General de la UA ha creat amb motiu d’aquest aniversari el portal web «Miguel Hernández en la UA», que inclou tots els recursos i la documentació que té l’Arxiu de la UA sobre Miguel Hernández, amb l’objectiu de facilitar el seu accés i utilització, tant per a investigadors com per a la societat en general. Per a això s’ha fet un treball d’estudi minuciós dels fons documentals que custodiem amb la finalitat de recopilar i estructurar tota la documentació i els recursos que tenim per a l’estudi de la seua figura. Entre aquests fons destaquen tots aquells donats al projecte de l’Arxiu de la Democràcia, especialment documents pertanyents al poeta Manuel Molina, a Vicente Martínez Carrillo o Enrique Cerdán Tato entre d’altres.
Publicacions, fullets, cartells, documentació d’homenatges, dedicatòries i correspondència variada són alguns dels documents més rellevants que es trobaran en aquest espai. Destaquen diverses cartes originals de Miguel Hernández, amb dibuixos i la signatura autògrafa del poeta, enviades l’any 1936 al seu amic, també escriptor, Carlos Fenoll, com també altres cartes d’escriptors de reconeixement internacional com Vicente Aleixandre.
El programa culminarà amb la presentació i projecció del documental Carceller, l’home que morí dues vegades, i posterior debat a càrrec de Ricardo Macián, director del documental, i Juan Antonio Ríos, catedràtic de Literatura Espanyola de la UA. Organitza: Aula de Cinema de la Universitat d’Alacant. El documental descobreix la història de Vicente Miguel Carceller, un editor compromès amb la llibertat que, amb el seu setmanari La Traca, va connectar amb el poble pla i va mantenir un pols amb el poder des del 1909 fins al 1939, i va arribar a tenir una tirada de mig milió d’exemplars setmanals.
Comentarios