La Seu de la Universitat d’Alacant compta des d’avui amb un nou il·lustre entre les seues parets, es tracta de Rafael Altamira, humanista, historiador, jurista, crític literari i escriptor alacantí. La rectora, Amparo Navarro, juntament amb familiars d’Altamira, el director de la Seu, Jorge Olcina i l’alcalde del Campello, ha inaugurat l’espai que acull el llegat d’Altamira en la primera planta de la Seu Universitària d’Alacant, des d’avui, accessible a tothom.
Amparo Navarro ha destacat la importància de Rafael Altamira «un dels pocs intel·lectuals espanyols amb una projecció nacional i internacional indiscutibles, la polifacètica trajectòria intel·lectual del qual abraça temes tan diversos com la literatura, la crítica literària, la història, el dret i la pedagogia» i «el compromís de la Universitat d’Alacant amb l’estudi i la divulgació de la seua obra i projecció».
La rectora ha agraït a la família, en particular a la neta de Rafael Altamira, Pilar, «la decisió de confiar en la Universitat d’Alacant perquè allotge el seu llegat» i també al director de l’Institut Jorge Joan d’Alacant, per la cessió d’uns gravats amb Rafael Altamira com a protagonista.
En l’acte d’inauguració del despatx original de Rafael Altamira a la Seu Universitària d’Alacant de la UA ha estat present la família del polifacètic humanista, representada en la figura de tres dels seus besnets, Álvaro, Javier i Pilar Ramos Altamira, fills de Pilar, la neta de Rafael Altamira a qui tots els presents han destacat por la seua incansable feina de recuperació de la memòria i obra del seu avi.
Javier Ramos Altamira, en representació de la família ha intervingut durant la inauguració per a agrair a la Universitat d’Alacant «la cessió d’aquest espai per a albergar el despatx original del nostre besavi». També ha destacat que sa mare –Pilar– «estaria molt orgullosa del resultat ja que sempre va ser la seua intenció» i ha finalitzat amb el prec «que aquest espai estiga viu i servisca per a divulgar la vida i l’obra de Rafael Altamira».
Per part seua, l’alcalde del Campello, Juanjo Berenguer, ha expressat la importància de «realçar la figura d’Altamira i fer-lo conèixer perquè el seu llegat seguisca present». El Campello forma part de l’imaginari de «Rafelet» com era conegut a la localitat costanera en la qual els seus pares tenien una casa d’estiueig. Localitat que va inspirar moltes de les seues obres i que ara tracta de repatriar les seues restes i els de la seua dona de Mèxic, on va morir en l’exili.
Conveni
La Universitat d’Alicante i la família de Rafael Altamira Crevea han arribat a un acord que permet exhibir el llegat de l’historiador, jurista, crític literari i escriptor alacantí en una sala permanent de la Seu Ciutat d’Alacant amb lliure accés del públic, com arreplega el conveni subscrit per les dues parts i ratificat pel Consell de Govern de la institució acadèmica.
L’acord se sustenta en el compromís per part de la Universitat d’Alacant de la divulgació de manera oberta i permanent, amb finalitats de caràcter cultural, docent i científic de la vida i obra cultural i pacifista de l’il·lustre humanista, historiador, jurista, crític literari i escriptor, Rafael Altamira a través de l’exposició dels objectes que la família ha cedit a la institució.
La sala dedicada a qui ja dona nom a la Universitat d’Estiu de la UA, compta amb més d’un centenar d’objectes personals d’Altamira, entre els quals destaquen la seua taula de despatx de fusta amb calaixos, una cadira folrada en vellut roig, un retrat de Rafael Altamira amb marc de fusta estil rococó, dos mobles-vitrina de fusta, un baròmetre de paret en fusta o un maletí amb les inicials RA sota l’ansa i el nom dels hotels on s’allotjava Altamira en la part interior de la tapa.
La donació també inclou diverses pintures i llibres, entre els quals destaca una bíblia del Duc d’Alba en dos toms, dedicada a Rafael Altamira entre molts altres. L’exposició també compta amb objectes quotidians, com un rellotge d’or amb les seues inicials, un àlbum fotogràfic de la família de Rafael Altamira o el diploma original emmarcat amb la concessió de la Medalla d’Or de la província d’Alacant a nom de Rafael Altamira (1987) a més dels 48 volums de les seues obres completes.
Comentarios