Té sentit ensenyar llengua i literatura castellanes sense incloure la part hispanoamericana? Aquesta pregunta és el punt de partida del seminari La Literatura Hispanoamericana a l’Aula: “Noves propostes didàctiques”, organitzat pel Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB) i pel Departament d’Innovació i Formació Didàctica de la UA (Facultat d’Educació). Dirigit pels professors Ramón Llorens i Mónica Ruiz, la trobada tindrà lloc a les instal·lacions del CeMaB al campus (Facultat de Filosofia i Lletres III), durant dues jornades: dilluns 21 i dimarts 22 d’octubre.
L’acte inaugural, el dilluns 21 a les 10.30 hores, comptarà amb les intervencions d’Eva Valero, directora del CeMaB; María Tabuenca, vicedegana de la Facultat d’Educació; Ramón F. Llorens i Mónica Ruiz, professors del Departament d’Innovació i Formació Didàctica i codirectors del seminari. El catedràtic emèrit de Literatura Hispanoamericana de la UA, José Carlos Rovira, oferirà la conferència inaugural: «Adolescencia con una esquina rota: primeras lecturas hispanoamericanas».
El seminari té per objectiu dotar l’alumnat del grau de Mestre d’Educació Primària i el del màster de Secundària de propostes didàctiques que els permeten treballar a l’aula obres d’autors hispanoamericans i reflexionar ensems sobre la importància que des de les administracions es dóna a aquests continguts. Entre els temes que es tractaran durant dues jornades hi figuren: el portal de la Biblioteca Infantil i juvenil i el de literatura hispanoamericana de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes; estratègies per a la lectura del relat policial llatinoamericà; lectures queer infantils; la utilització de la literatura indígena infantil a l’aula; la censura en la literatura infantil i juvenil contemporània a Mèxic o aprenent conceptes geogràfics a partir de la lectura de poetes xilens.
La conferència de clausura serà a càrrec de José Manuel del Amo, professor titular de la Universitat d’Almeria, que parlarà de la literatura hispanoamericana des d’un enfocament hipertextual.
Comentarios