Com a institució compromesa amb la defensa dels drets humans, la convivència i la diversitat, la Universitat d’Alacant llança la seua estratègia universitària #CampusAmbOrgull per a sumar-se als esforços col·lectius que treballen per a erradicar la discriminació en el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Transfòbia, la Bifòbia, i la Intersexfobia, que es commemorarà hui diumenge, 17 de maig. Coordinat pel Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat,  #CampusAmbOrgull compta amb una campanya contra la discriminació del col·lectiu LGTBI, una vídeo-animació i un Manifest en el qual palesa la necessitat de visibilitzar la urgència de treballar, des de tots els àmbits possibles, per l’eliminació de qualsevol tipus de discriminació per orientació sexual. Tal com recull el text, la Universitat d’Alacant es posiciona contra la discriminació contra el col·lectiu LGTBI, promovent el valor de la diversitat en un campus plenament inclusiu i actuant davant de qualsevol vulneració dels drets de l’alumnat LGTBI”.

Segons la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la UA, María José Rodríguez Jaume, la nostra universitat compta amb una sòlida trajectòria en la implementació d’accions estratègiques i transversals en aquest sentit». Per aquest motiu anhelem crear «un entorn de benestar per a totes les persones, sensibilitzar la comunitat, promoure la investigació i transferència de coneixement des d’un enfocament de diversitat real i enfortir la #CienciaConOrgullo, així com treballar en xarxa amb la comunitat a través del moviment associatiu i altres centres educatius no universitaris.

#CampusAmbOrgull és un projecte alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a avançar cap a entorns lliures i que posen en valor la diversitat en totes les seues dimensions, i per a posar-ho en marxa s’ha comptat amb la implicació de tots els col·lectius universitaris, des de l’alumnat fins al personal docent i investigador i el personal d’administració i serveis.

 

Manifest de la Universitat d’Alacant per la diversitat i contra la discriminació de la comunitat LGTBI

El 17 de maig es commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Transfòbia, la Bifòbia, i la Intersexfòbia, un esdeveniment que visibilitza la urgència de treballar, des de tots els àmbits possibles, per l’eliminació de qualsevol mena de discriminació per orientació sexual. Els últims anys, els avanços socials en el reconeixement dels drets de totes les persones i la seua llibertat sexual permeten transformar els contextos per a posar en valor la diversitat en la societat, així com la defensa institucional i pública dels drets en el moment que són vulnerats. Però malgrat els èxits aconseguits, encara persisteixen fonts de discriminació que, a més de materialitzar-se en les agressions individuals a persones del col·lectiu LGTBI, es mantenen a la base de l’estructura social i la cultura, dels models econòmics, i de les decisions derivades de les institucions polítiques. Es tracta de mecanismes de discriminació sistèmica que afecten tant les oportunitats socials del col·lectiu LGTBI, com les possibilitats de les persones trans per a la inserció laboral o la necessitat de millorar la competència educativa i sanitària per a erradicar l’LGTBIfòbia.

La Universitat d’Alacant, a través de la seua campanya #CampusAmbOrgull, #CienciaAmbOrgull, es posiciona contra la discriminació del col·lectiu LGTBI, promovent el valor de la diversitat en un campus plenament inclusiu i actuant davant de qualsevol vulneració dels drets de l’alumnat LGTBI. El treball incansable contra la discriminació a la nostra universitat requereix estratègies de gestió per a crear un entorn de benestar col·lectiu, sensibilitzar la comunitat universitària i dotar-la d’eines per a gestionar la diversitat, promoure la investigació i la transferència de coneixement socialment responsable i enfortir la #CienciaAmbOrgull, la que inclou, en tot el procés científic, la perspectiva de la diversitat LGTBI, especialment en els equips d’investigació, i no cal dir-ho, treballar en xarxa amb la comunitat a través del moviment associatiu i altres centres educatius no universitaris.

En el context actual de pandèmia, que impedeix el desenvolupament d’accions presencials, hem de posar tot el nostre esforç perquè les campanyes contra l’LGTBIfobia aconseguisquen l’impacte que cal a través dels diferents canals virtuals i arriben a tota la comunitat, per a consolidar la nostra universitat com un #CampusAmbOrgull, un entorn segur, saludable i de benestar per a totes les persones.