Amb l’objectiu de despertar la curiositat sobre el llenguatge i la comunicació a l’alumnat de lingüística, en particular, i a qualsevol persona que hi tinga interès, naix el primer cicle Cinema i Llenguatge a la Universitat d’Alacant. Organitzat per la professora Susana Pastor Cesteros, del Departament de Filologia Espanyola, Lingüística General i Teoria de la Literatura de la Facultat de Filosofia i Lletres, en col·laboració amb l’Aula de Cinema de la Universitat d’Alacant. El cicle va començar el dimecres, 2 de març i es prolongarà, amb una sessió mensual, fins al 4 de maig.

Les projeccions, que tindran entrada gratuïta fins a completar l’aforament i se celebraran a les 16 hores a la sala d’actes de la Facultat de Dret, comptaran, a més, amb una introducció i un debat posterior que estaran conduïts per un professor expert en la matèria que s’haja tractat en el contingut del metratge vist en la sessió.

Segons explica Pastor Cesteros, les cintes han sigut triades “amb la intenció d’encuriosir i fer veure que el llenguatge i la comunicació són vitals per als éssers humans”. A més, encara que tots els continguts estan relacionats amb la temàtica del cicle, són “variats i triats per a generar debat”, indica la professora, i enumera exemples de les temàtiques i els metratges seleccionats, com “la comunicació entre animals i humans, la comunicació de les persones sord-cegues o com, encara que siga ficció, es busca una lingüista per a intentar desxifrar el llenguatge d’uns extraterrestres que envaeixen la Terra”.

Respecte d’aquesta manera de fomentar la curiositat i despertar l’interès en l’espectador sobre la comunicació i el llenguatge, l’organitzadora del cicle comenta que “és una pràctica comuna utilitzar pel·lícules en les pràctiques de les classes de lingüística. Amb aquest cicle, la nostra intenció és ampliar l’interès entre l’alumnat i entre el públic que hi vulga assistir i fomentar la inquietud i el debat en l’activitat posterior a la projecció”.

La primera sessió va estar conduïda per la professora Susana Pastor Cesteros amb un documental sobre la vida de la lexicògrafa María Moliner titulat María Moliner. Tendiendo palabras, dirigit per Vicky Calavia.

La cita següent serà amb la pel·lícula La llegada, de Denis Villeneuve. Tindrà lloc el 16 de març i comptarà amb la presentació i debat posterior a càrrec de María del Carmen Méndez Santos, professora de Filologia Espanyola i Lingüística General. La projecció del mes d’abril serà el dia 6 i comptarà amb la presentació d’Alberto Rodríguez Lifante sobre el metratge El milagro de Anna Sullivan, d’Arthur Penn. Finalment, l’última sessió del cicle serà dirigida per Israel Gil, director de l’Aula de Cinema de la UA, que presentarà el film Gorilas en la niebla, de Michael Apted.