L’edil de Cultura, Domingo Pérez, juntament amb la Presidenta d’Ars Creatio, Josefina Nieto i María Luisa Molina, membre de l’entitat i doctora en Biologia ha presentat l’activitats que té previst desenvolupar està associació cultural fins a final d’any: La X setmana de la Ciència; el XII Concurs Internacional ‘Una imatge en mil paraules’; el XII Concurs Infantil de Contes; i un homenatge a l’autor teatral Pedro Muñoz Asseca.

Pérez ha destacat la qualitat de la programació que presenta Ars Creatio i ha assenyalat la importància de la Setmana de la Ciència que “ens ensenya, ens instrueix i ens diverteix perquè la capacitat de comunicació dels ponents és extraordinària”, ha dit.

L’Associació Cultural “Ars Creatio” organitza la X edició de la “Setmana de la Ciència”, en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrevella a través de l’Institut Municipal de Cultura Joaquín Chapaprieta, el Cefire d’Oriola, i per tercer any consecutiu, la Societat Espanyola de Neurociencia, “amb l’objectiu d’estimular les vocacions científiques entre els joves i de donar difusió dels beneficis per a la població que els grans avanços científics i tecnològics estan oferint. Perquè la informació és poder, i la informació científica forma una població més sàvia i saludable”, ha explicat Molina.

Enguany, en honor al 150 aniversari del naixement de Marie Curie, es va a fer un homenatge a la Dona Científica pel que “hem seleccionat a quatre de les millors científiques d’excel·lència que ens explicaran de primera mà les seues aportacions en les temàtiques de càncer, nutrició, diabetis i energia per les quals han sigut guardonades”, ha afegit Molina.

Les conferències tindran lloc en l’auditori del Centre Cultural Verge del Carmen els dies 12, 13, 14 i 16 novembre a partir de les 7 de la vesprada i seran impartides amb llenguatge senzill perquè estan obertes i dirigides a públic general. La Setmana de la Ciència és una activitat reconeguda amb 30 hores de formació per al professorat no universitari (tant en actiu com en borsa de treball), que s’inscriuen a través del CEFIRE d’Oriola.

Josefina Nieto ha sigut l’encarregada de donar a conèixer la resta de la programació en la qual s’inclou el XII Concurs Internacional Institut Municipal de Cultura Joaquín Chapaprieta, en el qual es pot participar amb un relat de mil paraules inspirat en qualsevol de les dues fotografies que proposa l’entitat, ambdues de José Miguel Bou. El termini de presentació conclou el 21 de desembre i els treballs poden remetre’s a www.arscreatio.com/asociacion/concursos.php, on també es poden consultar les bases íntegres. “Fins avui han participat autors de tots els continents”, ha destacat Nieto.

D’altra banda, el XII Concurs Infantil de contes està destinat a alumnes de primària i de primer cicle de l’ESO dels col·legis i instituts de Torrevella. Els treballs es presentaran en la Biblioteca Municipal Carmen Xaló abans del 21 de desembre. Nieto ha recordat que és molt important que els treballs es presenten amb un sobre en el qual s’indica el nom i centre de l’alumne però és fonamental que el treball no porte cap tipus d’identificació o quedaria desqualificat. Igualment, s’ha referit als premis, tant en material escolar com a la recopilació dels treballs guanyadors en un llibre.

Ars Creatio també té previst realitzar un homenatge a Muñoz Asseca amb motiu el centenari de l’estrena de “La venjança de Do Mendo”. El mateix tindrà lloc el divendres, 14 de desembre, a les 20’30 hores en el Centre Cultural Verge de Carmen amb la col·laboració especial del grup de càmera de la Unió Musical Torrevejense. Nieto ha detallat que tindrà protagonisme l’obra, la música i la visió del moment històric en el qual s’emmarca.

PROGRAMA X SETMANA DE LA CIÈNCIA

Dilluns 12 nov, 19h. Temàtica: Càncer

-“ELS EMBRIONS GUARDEN EL SECRET DE LA METÀSTASI DEL CÀNCER”

Prof. Ángela Nieto Toledà, Professora de Recerca del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC).

Comencem la X edició en gran amb la professora Ángela Nieto perquè aquesta destacada científica és un dels referents internacionals en l’àmbit de la biomedicina, gràcies als seus estudis del desenvolupament embrionari. Ha rebut importants guardons entre els quals es troben el Premi de la Fundació Carmen i Sever Ochoa, o el premi més prestigiós d’Espanya en recerca, el premi Rei Jaime I de Recerca Bàsica en 2009, que va reconèixer la seua trajectòria científica.

La prof. Ángela Nieto Toledà, és Professora de Recerca del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), la qual cosa equival a catedràtic en la Universitat, i és Directora de la Unitat de Neurobiología del Desenvolupament en el prestigiós Institut de Neurociencias d’Alacant, un centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández.

En la seua xarrada “ELS EMBRIONS GUARDEN EL SECRET DE LA METÀSTASI DEL CÀNCER” ens explicarà la seua principal contribució per la qual ha sigut premiada, és a dir, la identificació de gens i mecanismes que determinen la formació d’òrgans en l’embrió, i la demostració que la reactivació d’aquests gens embrionaris en l’adult dóna lloc a malalties com la progressió del càncer, la fibrosis, o defectes en el creixement i la mineralització dels ossos.

Dimarts 13 nov, 19h. Temàtica: Nutrició

-“ESTRATÈGIES TECNOLÒGIQUES PER Al DESENVOLUPAMENT DE BEGUDES FUNCIONALS”

Profa. Núria Martí Bruñá, Sotsdirectora de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular, UMH.

És la tercera vegada que en 10 anys podem comptar amb la professora Nuria Martí Bruñá. La profa. Martí és Professor Contractat Doctor de l’Àrea de Tecnologia dels Aliments de la UMH, Sotsdirectora de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de la UMH, i Sotsdirectora de la Titulació de Llicenciat en Enologia de l’Escola Politècnica Superior d’Oriola de la UMH.

En la seua xarrada ens va a explicar les estratègies que el seu grup ha seguit per a obtenir noves begudes amb propietats saludables com un vi de magrana o nous tipus de cervesa, pels quals ha obtingut diversos premis nacionals i internacionals de recerca.

Després de la seua xarrada ens va a oferir un tast d’aquests nous productes que els assistents podran degustar.

Dimecres 14 nov, 19h, DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS. Temàtica: Diabetis

-“DISRUPTORES ENDOCRINS EN L’ORIGEN DE LA DIABETIS”

Profa. Paloma Alonso Magdalena, Professora Titular de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular, UMH.

Profa. Paloma Alonso Magdalena és Professora Titular de l’Àrea de Nutrició i Bromatologia de la UMH.

En el seu treball de recerca ha demostrat les alteracions hormonals que produeix el bisfenol-A, un component de molts plàstics, com la Diabetis, infertilitat masculina, avortaments, i principalment afectant al desenvolupament dels bebès.

Gràcies a aquest descobriment, la profa. Paloma Alonso ha rebut importants premis i alguns països ja han prohibit el seu ús, però no tots, i el bisfenol–A segueix estant present en molts plàstics encara.

D’aquest tema ens va a parlar la profa. Paloma Alonso en la seua xarrada pel que recomanem altament la seua assistència.

Divendres 16 nov, 19h. Temàtica: Energia

-“NOUS MATERIALS PER A la GENERACIÓ D’ENERGIA”

Profa. Ángela Sastre Santos, Catedràtica de l’Institut de Biongeniería, UMH.

Amb la profa. Ángela Sastre també anem a tancar la X Setmana de la Ciència en gran.

La professora Ángela Sastre és Catedràtica de l’Àrea de Química Orgànica de la UMH i Presidenta del grup especialitzat de Nanociencia i Materials Moleculars de la Reial Societat de Química i de la Reial Societat de Física.

És directora del grup de recerca “Dissenye Molecular” en l’Institut de Bioingeniería de la UMH i com a producte de la seua recerca, ha publicat diversos treballs amb científics guardonats amb el Premi Nobel en el tema del que ens va a parlar, sobre la creació de nous materials per a la generació d’energia. Ha rebut diversos premis nacionals i internacionals i ha creat l’empresa Anfechem, especialitzada en el desenvolupament de noves molècules amb propietats optoelectròniques millorades per a futurs usos en productes com a pantalles electròniques o panells fotovoltaics.