El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps, juntament amb el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; el regidor de Cultura, Antonio Joaquín Manresa Balboa; i la conservadora i responsable de les col·leccions del MACA, Rosa María Castells; han presentat l’exposició ‘Elena Asins. El rumor del vent és una xiulada infatigable’ en el MACA. La mostra repassa part de l’obra de l’artista especialitzada en abstracció geomètrica i estarà oberta al públic des del 17 de febrer fins al 28 de maig, com a part de la celebració de l’Any Sempere.
“El MACA acull una mostra monogràfica d’una de les artistes més avançades i importants de l’art del segle XX del nostre país, Elena Asins. I ho fa gràcies a la col·laboració entre institucions; el que posa de manifest, una vegada més, la importància de treballar de manera conjunta per a poder gaudir a la nostra ciutat d’exposicions del nivell de la qual hui presentem. La institució cultural manté així amb aquesta nova proposta el nivell expositiu aconseguit fins hui, posant el focus a més en una artista tan rellevant”, indica el regidor, Antonio Manresa.
Pel seu costat, el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López Camps ha assenyalat que «quan les institucions treballem de manera col·laborativa, com ocorre en aquesta exposició, passen coses molt interessants com podem veure en aquesta exposició en el MACA», «la ciutadania es mereix que li garantim els seus drets culturals, independentment de quin siga el seu lloc de residència».
“La primera exposició que presentem des del Consorci de Museus en aquest 2023 a Alacant, està dedicada a l’obra d’Elena Asins, una artista conceptual, escriptora i crítica d’art, que va formar part de la renovació de l’art espanyol en les dècades dels 60 i 70. Asins és una figura fonamental per a entendre l’evolució de la creació artística a Espanya, i va ser una de les pioneres a integrar l’art i la tecnologia, explorant les possibilitats de l’abstracció, el pensament lògic i les matemàtiques com a bases d’un nou llenguatge. Un projecte que té un especial sentit en el context del MACA i amb el qual iniciem la commemoració de l’Any Sempere”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
La responsable del museu alacantí Rosa María Castells ha destacat que “l’exposició d’Elena Asins en el MACA és un projecte llargament acariciat en col·laboració amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana que, per fi, s’ha fet realitat i que s’emmarca en les commemoracions de l’Any Sempere 2023. El propòsit: fer visible la importància de l’obra d’Elena Asins en el context geomètric que impulsen les col·leccions del MACA i la presència constant i essencial d’Eusebio Sempere que travessa la història de l’art espanyol de la segona meitat del segle XX i influeix decisivament en la segona generació d’artistes geomètrics a la qual pertany Elena Asins. Una influència que posem de manifest en la pròpia exposició amb les obres de Sempere realitzades en el Centre de Càlcul de Madrid, on tots dos artistes coincideixen”.
L’obra d’Elena Asins
Elena Asins (1940-2015) va ser una de les pioneres a Espanya a utilitzar els ordinadors per al procés de creació i a desenvolupar treballs dins del context geomètric. Aquesta exposició vol donar a conéixer i, al mateix temps, reconéixer, les investigacions dutes a terme per l’artista i els seus resultats plàstics. Asins va rebre la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts del Govern d’Espanya en 2006 i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques en 2011.
‘Elena Asins. El rumor del vent és una xiulada infatigable’ reuneix un total de 63 peces creades al llarg de diverses dècades, des de meitat dels anys 60 fins a principis de la dècada de 2000. La mostra presenta i reconeix les investigacions dutes a terme per l’artista, després de l’abandó de la pintura figurativa de tall expressionista en 1964, amb només 24 anys, per a iniciar un camí cap a l’abstracció geomètrica més rigorosa, generant obres senzilles en aparença com a hermètiques en el seu llenguatge. Fidel a si mateixa i fruit de la seua renúncia al color, les obres d’Elena Asins es lligen primer a través de la paraula i després, de la línia i l’estructura. Sense oblidar el tempo: una música interna que recorre tota la seua producció artística.
L’exposició
L’exposició està organitzada i produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant; i les obres han sigut prestades pel Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, el MACVAC de Vilafamés, el Museu de la Universitat d’Alacant, la Fundació Mediterrani i la Col·lecció esperit-matèria. Obres a les quals s’uneixen les peces d’Elena Asins pertanyents a les col·leccions del MACA així com les que es troben depositades en el museu com les de Robledo-Palop Collection de Nova York o la Col·lecció Ars Citerior.
La mostra podrà visitar-se en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant fins al 28 de maig i forma part de la commemoració de l’Any Sempere que celebra aquest 2023 el centenari del seu naixement. La trajectòria de Asins es creua de manera transversal amb la de l’artista alacantí Eusebio Sempere, que serà present de manera subjacent en gran part del programa d’exposicions i activitats del MACA dels pròxims mesos.
Comentarios